Заев отново нажежи отношенията София - Скопие

Иска македонският да стане официален език в ЕС
Обновена: 23 авг 2018 09:20 | 23 авг 2018 08:40, Петя Славова
50

Поредна порция напрежение по оста София–Скопие. Изказване на македонския премиер Зоран Заев предизвика остра реакция на една от управляващите партии у нас. Претенциите за признаване на македонския език като официален, от ВМРО определиха като безумни.

Още по темата

Поводът за възникналото напрежение е публикация на македонският премиер Зоран Заев, според която македонският език ще стане официален в Европейския съюз. А всички официални връзки между страната и останалите членки ще бъдат водени и превеждани на него.

Написаното от Заев идва в навечерието на информационната кампания и референдума за споразумението с Гърция и членството в НАТО и ЕС.

А междувременно съпредседателят на "Обединени патриоти" Волен Сидеров предлага анекс към договора за добросъседство между България и Македония. Лидерът на "Атака" ще внесе проекторешението в парламента.

Според анализатори, цитирани от Bulgaria ON AIR, на подобни изявления не трябва да се обръща прекалено сериозно внимание, тъй като става дума за вътрешнополитически кампании.

Спорът за новото име на Македония предстои да бъде решен на референдум, който ще се поведе в края на септември. На него ще се реши дали страната да направи компромис, за да получи членство в НАТО и Европейския съюз.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спрете да им давате паспорти, вземете им досега раздадените, лишавайте ги от бг гражданство.- Да си седят в тяхната югославия, тя им е прилика. Много българи от Бесарабия, желаят да получат бг документи, вземайте от фиромчовците и давайте на бесарабци. Много да внимават нашите управници, защото помагат ли на фиром, ще ги пометем като гюбре. Оставка...
22
1
 
5
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Оста София Скопие... хелоуЛеко да не залитна
21
1
 
2
 
! Отговори
ве яяяяяяя преди 5 години
що не си **** ****Ъ
20
1
 
14
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Тъпотии: T.e. според теб трябва да си решим всички вътрешни проблеми, и тогава да се занимаваме с претенциите на македонизма, което на практика означава, да не го направим никога. Това е, което можем да определим като загърбване на националните интереси за паница леща. Така далеч няма да стигнем.А за Зоран Заев: Това е само началото. Утре той ще дойде на посещение у нас, ще се поклони пред паметника на цар Самуил, и след това в Скопие ще каже че е почел "македонскиот цар". Да си траем ли?
19
1
 
18
 
! Отговори
NoName преди 5 години
Заев ПРЕКАЛЯВА!!!
18
5
 
7
 
! Отговори
Тъпотии преди 5 години
Глупотевините, с които се занимават нашите народни представители нямат край. Аз искам да знам, кога ще започнат да се борят с корупцията и кога, ще започнат да подпомагат малките частници. Кога ще спрат да крадат народни пари.Волене, кога ще спрете да се подигравате с народа? Ако стане война колко депутатски чада ще идат да се бият за България. Големи са ви приказките.Не ме интересува дали Македонският език ще стане междупланетен.
17
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македонският език е диалекта форма на Българският език, ФАКТ.
16
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербуля, аз да питам, ако ФИРОМ след като влезе в ЕС, продължи с откровената си антибългарска политика (което е абс. сигурно), и ни каже да си заврем договора за добросъседство там където трябва, вие какво ще направите??? Ще си търсите неустойки по договора ли? ХАХАХАХАХ, национални продажници такива
15
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубава работа, ама .... северо-македонска! И езикът им е като държавата - измислен! То трънският на дядо ми е по-официален от заевата шльокавица!
14
4
 
20
 
! Отговори
Сержант преди 5 години
То и в Австралия се говори на австралийски, в Нова Зеландия на новозеландски, в САЩ на американски, в Канада на канадски. Тия макета са промити от всякъде. Там говорят на български диалект.
13
3
 
23
 
! Отговори
месара преди 5 години
айде затваряйте му вратата на тоя, и да си стои във "велика" макадония!
12
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро време фиромите няма да имат държава. Хубаво ше си ги делнат сърбите, албанците и гърците. Те и без друго не им треба държава, оти са най - корумпирани, крадливи и мързеливи. Минирайте границата с фиром, да не влизат при нас. Разнасят зарази като плъхове - паткани.
11
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В ЕС нема кипърски и австрийски език , а гръцки и немски .
10
6
 
16
 
! Отговори
Номеръг ще мине преди 5 години
Меркел ще извика тиквата, ще и набие обръчите и тя ще благослови македонзкия език в европата...
9
3
 
18
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Американските интереси налагат Македония да влезе в НАТО. Заев може да говори каквото си иска, Боко ще си трае, той няма думата.
8
1
 
23
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Запазили го от турцизми и го налълнили със сърбизми, та дано някой повярва че е "посебен язик" а не български диалект.
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали си спомняте приказката "що е маке все е ...но" така, че това няма да е последно от тук нататък всеки ден може да се очаква всичко защо не, че ние българите през тези 1300 години сме били в границите на някаква тяхна държава.
6
21
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
Учат го защото там има много изселници македонци още от средата на 19-ти век докато БГ е била под турско присъствие.Затова македонците са си запазили езика от турцизми, с какъвто е пълен българският.
5
3
 
24
 
! Отговори
123 преди 5 години
И макетата и руснаците си правят гъргара с нашия Еврообединител.
4
5
 
7
 
! Отговори
Кирил преди 5 години
Всичко е част от играта преди референдума. Толкова ли не разбирате?