Евтина България! Цените ни са 44% от средните за Евросъюза

Следват Румъния и Полша, най-скъпи са Исландия и Швейцария
Обновена: 27 авг 2018 09:01 | 27 авг 2018 08:30, Златко Желев
291
Евтина България! Цените ни са 44% от средните за Евросъюза
Снимка: архив, Булфото

България продължава да е най-евтината страна според данните на Евростат за 2017 г., публикувани преди ден. Равнището на цените у нас е 44% от средното за ЕС.

Две групи правят изключение от това правило – храната и безалкохолните напитки и потребителската електроника.
Най-ниски са цените у нас на дрехи, обувки, мебели, транспорт, почивка, образование.

Храната е най-евтина в Румъния, където цената е 62,2% от средноевропейската, следва Полша с 65% и България е на трето място със 73,1%.

Най-скъпо е в Швейцария - 167,7% над средното за Европа, следват Норвегия и Исландия.

При комуникационната техника България е на пето място по евтиния с 65,4%, изпреварена от Румъния, Полша, Литва и Естония. Потребителската техника е най-скъпа в Гърция – 154% над средното.

Най-скъпо е пътуването в Исландия, както и алкохол, цигари, дрехи, обувки, мебели, почивка, ресторанти и хотели. Това я прави най-скъпата държава в Европа със 171,6% над средното ниво, пише "24 часа". Тя е следвана от Швейцария със 165,6%. На трето място се нарежда Норвегия.

Тъй като обаче и двете страни не са част от Европейския съюз, като най-скъпа членка на ЕС е определена Дания със 141,2%, следвана от Люксембург.

Сред най-евтините държави освен България се класират Румъния (48,4%) и Полша (53,2%).


 


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
262
0
 
0
 
! Отговори
С.К.С. преди 4 месеца
Що сте луди, бе!?!?!?!?!?! Обиколил съм почти цяла Европа и цените в БГ са като, все едно всички карат Бентлита тук!!!!!
261
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А заплатите ни са 11% от средните за Евросъюза.
260
0
 
0
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 4 месеца
това просто не е вярно ! единсвеното по--евтино нещо у на с са транспорта и имотите ...и някои видове услгуги които обаче са доста некачаствени ...само някои ! цените на храната , енрегията и други стоки 1ва необходимост са 2йни и 3йни ...техниката също е много скъпа ! за дрехите и лекартстава да не говорим ....тма има стоки с надценки по 500-600% ...
259
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Значи тук ще е адски евтино за швейцарци, исландци, германци и всички други западняци. Познайте защо!
258
0
 
4
 
! Отговори
ДА преди 4 месеца
Само драскате глупости и запълвате дупките по сайта!Кому е нужна тази статия,на нас или на вас,или на някого му пука,че в България всичко е НАЙ-евтино!!За мен всичко,което сте изброили като най-евтино-дрехи,обувки,ток,парно и т.н. е АДСКИ скъпо!Защо ли-защото и децата знаят защо!Хайде да си мерим доходите по приходи,не по разходи!
257
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вярно е, особено ниска в България е цената на работната ръка, поне три пъти под средното за ЕС (в който се включват страни като Румъния, Унгария, Полша, Литва и др., вкл. някои фалирали), а за еврозоната по-добре изобщо да не говорим! И само бих допълнил данни от последното проучване, на което попаднах: Ако изборите бяха днес: 24,8% гласуват за ГЕРБ, 20,5% - за БСП, за останалите не се казва с колко са назад. Продължавайте да си ги преизбирате, явно ви харесва все да сте на дъното, народе...
256
1
 
3
 
! Отговори
Фалш преди 4 месеца
Защо не спрете да ни сравнявата с европата? Ние няма нищо с нея и в бизкото далечно бъдеще няма да имаме.то само с кражби мафия и спящо състояние на управниците няма да ги стигнем никога най много да ни изгонят.
255
0
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
защото доходите са наи ниски в ес затова и цените са ниски но не за нас а за
туристите
254
0
 
4
 
! Отговори
Западните Балкани преди 4 месеца
Мерцедесите са най-евтини в България, но храни, лекарства, ток, горива са най-скъпи. За заплатите да не говорим.
253
0
 
12
 
! Отговори
123 преди 4 месеца
А заплатите. Защо не напишете нещо за тях.
252
5
 
1
 
! Отговори
До палячовци преди 4 месеца
Еми да отидеш е едно да се устройш е съвсем друго . Бачка се в България тук се работи !!! ....сигурно на фона на доходите ти ти идва скъпа тази вечеря ?"

Ами аз съм се устройл в БГ и да ти кажа дохода на семейството ми е 7500лв на месец след данъци и удръжки. Но да, идва ми скъпо подобна вечеря ако трябва да е 2-3 пъти в седмицата, щото тука в БГ се виждаме с приятели през вечер по ресторанти. Не знам само защо си мислиш, че ние тука не работим?! Айде със здраве.
251
4
 
6
 
! Отговори
работник преди 4 месеца
Тук някой много се е впрегнал.
Действително, поне във Франция когато изляза на улицата очаквам да похарча 2.5 до 3 пъти повече пари за онова което купувам у нас.
Абикновения човек взема при обменен курс също около 3-3,5 пъти повече, така че ако човек си живее в България и не плаща наем и т.н разходи които прави като не е в къщи общо взето същата работа.
Ползата от работа навън
• в психологически план е че го няма натоварването от негативизма;
• спестените пари се умножават с добър коефицент в БГ
250
0
 
2
 
! Отговори
До палячото преди 4 месеца
Момче, имам семейство, не се кахъри, а за съпругата ти ти давам съвет да зарежеш форума и да си гледаш жената, освен ако не си го закъсал сексуално!
249
1
 
1
 
! Отговори
До палячото преди 4 месеца
До младичкото напористо селянче,
Това твои думи ли са:
“Еми да отидеш е едно да се устройш е съвсем друго . Бачка се в България тук се работи !!! ....сигурно на фона на доходите ти ти идва скъпа тази вечеря ?” Що всеки селянин си мисли че е хванал бога за ташаците като отиде във Франция и взима 3.5к? И защо не кажеш че това е заплата на кадър, че 75% от французите са до 1.7-1.8к от които повечето на смига? С което искам да кажа че въпреки че си просто момче явно добре се справяш, освен ако не...
248
1
 
2
 
! Отговори
Палячовци преди 4 месеца
До комплексирания възрастен човечец

Има разлика която не усещаш ...аз не се меря с никого просто обясних на хората как е живота в Южна Франция...точния ми коментар относно статията !!! При което комплексираната ти личност веднага скочи да се мери с мен...от което изглеждаш доста глуповат !!! Ей така за спорта вече бих те наплюл за да гледам физическите ти мъки как нищо не би могъл да ми сториш !!! Всичко взимаш х3 повече от мен ясно и си три пъти по възрастен от мен ...всичко е в нормално!!!
247
0
 
10
 
! Отговори
115 преди 4 месеца
Странно защо, но не виждам върволици западноевропейци да мигрират в България при ниските цени.
246
6
 
1
 
! Отговори
До палячето преди 4 месеца
И да ти уточня, не съм млад но не съм и комплексиран. Живея в Женева, говоря перфектно френски и английски и имам чудесна професия която ми позволява да печеля поне 3 пъти повече от теб. Au revoir
245
2
 
0
 
! Отговори
До палячото преди 4 месеца
Посъветвах те момче да не ме плюещ заради тебе, че ще заболат зъбите, не за друго
244
0
 
2
 
! Отговори
Палячовци преди 4 месеца
И пак до възрастният комплексар

Не се притеснявай няма да те наплюя ...ще ми стане лошо че съм прохабил от телесните си течности за просрочват индивид ....дето от никъде скочи колко пари бил взимал !!!!
Така че бъркай бетон или с каквато строителна дейност се занимаваш.....и пропускай безсмислените си коментари!!
243
0
 
3
 
! Отговори
Палячовци преди 4 месеца
До комплексирания възрастен индивид !!!

Аз на хората им обясних как седят нещата...а с теб просто си правя гаргара...винаги има един такъв дали ще си в Женева или в презвитер Козма си остава същия "бай Ганьо" ....така че целувай за лека нощ внуците и пътувай !!! Виждам че ни ти задържат нервите....не се напъвай... предполагам че си заминал на гурбет като зидаро мазач ...те имат такъв манталитет !!!