Евтина България! Цените ни са 44% от средните за Евросъюза

Следват Румъния и Полша, най-скъпи са Исландия и Швейцария
Обновена: 27 авг 2018 09:01 | 27 авг 2018 08:30,
291
Евтина България! Цените ни са 44% от средните за Евросъюза
Снимка: архив, Булфото

България продължава да е най-евтината страна според данните на Евростат за 2017 г., публикувани преди ден. Равнището на цените у нас е 44% от средното за ЕС.

Две групи правят изключение от това правило – храната и безалкохолните напитки и потребителската електроника.
Най-ниски са цените у нас на дрехи, обувки, мебели, транспорт, почивка, образование.

Храната е най-евтина в Румъния, където цената е 62,2% от средноевропейската, следва Полша с 65% и България е на трето място със 73,1%.

Най-скъпо е в Швейцария - 167,7% над средното за Европа, следват Норвегия и Исландия.

При комуникационната техника България е на пето място по евтиния с 65,4%, изпреварена от Румъния, Полша, Литва и Естония. Потребителската техника е най-скъпа в Гърция – 154% над средното.

Най-скъпо е пътуването в Исландия, както и алкохол, цигари, дрехи, обувки, мебели, почивка, ресторанти и хотели. Това я прави най-скъпата държава в Европа със 171,6% над средното ниво, пише "24 часа". Тя е следвана от Швейцария със 165,6%. На трето място се нарежда Норвегия.

Тъй като обаче и двете страни не са част от Европейския съюз, като най-скъпа членка на ЕС е определена Дания със 141,2%, следвана от Люксембург.

Сред най-евтините държави освен България се класират Румъния (48,4%) и Полша (53,2%).


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
3
 
40
 
! Отговори
ЛАЗО преди 5 години
Много евтино е в България,толкова е евтино,че да се чуди човек защо повече от 100 хил.българи напускат страната с еднопосочен билет през терминала.2021 година пенсионерите в България ще са с 200 хил.повече от работещите,тогава вече ще е евтино,много евтино.
172
5
 
25
 
! Отговори
До BG СМЕШКИ преди 5 години
Кой транспорт е евтин и кои имоти? Сигурно имаш в предвид ж п.транспорта и имотите в обезлюдените села.
171
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Омръзна ми да чета *** статистики. Заплатите са под 10% от европейските. Евтино е за чужденците, които идват тук, не за нас.
170
3
 
28
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 5 години
ИЗЛСЕДВАНЕТО няма как да е вярно тъй като освен транспорта и имотите всичко останало у БГ е по-скъпо от Европа ...тва особено важи са стоките1ва небходимост като лекасрства , храни , техника и енерегия които са изкуствено надувани от разни оолигарси , търговци и монополисти ..същите блъскат огормни надценки от 100-200-300 % на повечето стоки ... при лекасрстава съм виждал и надценки от над 800 % ...до това води пълната липса на държава и държавност у БГ-то ....
169
0
 
20
 
! Отговори
Международен шофьор преди 5 години
Кое е смешното като съм избрал да бъда международен шофьор ?! Това по какъв начин ми пречи да имам завършени две висши образования ?! Какво ми пречи да имам ясна и реална оценка на ситуацията след като всеки ден съм в различна Държава в различен град ...и имам реални наблюдения ?!
168
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На кое цение са по-ниски и как ги смятате? % от минималната заплата или като директна стойност? Щото горивата ни са 85% от тези в Англия, месото е около 80%, газта е по-скъпа от колкото в Германия, алкохол и цигари са 80-90% от тези в Италия и по-скъпи от Румъния, винетката е по-скъпа от поне 5 държави в Европа, дрехи и обувки са по-скъпи от Англия и Германия....... мога да продължавам но няма да ми стигнат символите. За това в завършък ще спомена и заплатите - по-ниски от Румъния и Сърбия.
167
2
 
14
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
След като хората непрекъснато по форумите се карат къде е по-евтино - в Гърция или България, считайте колко е евтино в Бг за да има такъв спор. Вижте преди 15-20 г дали е имало такъв спор изобщо :)Аз сега почивам на о-в Сардиния.Пица между 4 и 10 евро, бира 2 евро, кока кола 2 евро, кафе 1 евро.И това на плажа.А от магазина пълня цяла торба за 4 евро, направо без пари.Така че и почивката не е по-евтина в Бг или поне сравнима е с Гърция, Италия.А в Испания морето е дори по-евтино от Бг.
166
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пък заплатите ни са 20% от средните за ес
165
4
 
24
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Има като цяло 3 неща които са по-евтини в Бг.1. Платените жени са 2-3 пъти по евтини от Германия.Но и най-смотаната германка ще предложи много повече страст от коя да е българска колежка.2. Недвижимите имоти са в пъти по евтини от Германия.Но недвижимите имоти зависят от дохода, който може да се изкара в един район. Така че нещата пак си идват по местата3. Таксита са скъпи в Германия по около 2 евро на км.Останалите неща - дрехи, храни, заведения НЕ Е по-евтино в БГ.Превърнаха ни в ад.
164
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спрямо доходите нищо не е евтино в България, даже е прекалено скъпо.
163
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най сме си рахат в цлия ЕС, да даде всевишния 1000 годинки на Падишаха!
162
2
 
9
 
! Отговори
потребител преди 5 години
И качеството на продуктите ни също е толкова ниско, колкото и цените. То просто толкова си струва, защо иначе ще го продават евтино тук, като може да е скъпо другаде. Да не би ние да сме нещо по-така гъсти с производителите и дилърите, та за нас е по-голяма далаверата!?
161
1
 
5
 
! Отговори
Loyko преди 5 години
Palni gluposti.Hubavite firmrni stoki v Bg ne sa po eftini ot drugite EU darzavi,kakto tehnika,avtomobili i t. n. Eftini sa boklucite na nashija pazar ,kato sirene i kashkaval bez mliako i kolbasi kucheshka radost,kam koito spadat veche i lukankite,koito dori i kuchetata ne gi jadat.Problema vinagi e bil v zaplatite.Ostavete gi cenite...
160
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Международен шофьорИзвинявай обаче от шофьор да оспорва данни изнесени от Евростат е ***, глупаво и доста жалко.
159
3
 
40
 
! Отговори
Международен шофьор преди 5 години
Как не ви е срам да пишете такива глупости !!!Мога да дам справка на цени от всички държави в Европа и не само ....
158
2
 
21
 
! Отговори
Нима преди 5 години
Доста измислена класация, не знам как може да се сравнява така, все едно първокласник прави анализ на световният политически живот( не казвам, че не могат, а имат много малък мироглед!)Подобна на сравнението на Хрусчов( ако не се лъжа), който сравнява покупателната способност на руснака от 50г на миналият век,с тази на американеца, на базата на стойността на един каскет!?!?Смях, и друго нищо е статията!!
157
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това заглавие е измислено от тройкаджия журналист. /тройкаджия, понеже там двойки не пишат/
156
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Най-ниски са цените у нас на дрехи, обувки, мебели, транспорт, почивка, образование" .. щото: 1. внасяме най-големите китайски *** 2. мебелите са с качество "направи си сам" от материали, които ниикой в западна европа няма да си купи 3. туризма се опира на евтина работна ръка евтин гаражен алкохол 4. образованието е тотално изостанало и върви все по на зле - благодарение и на целенасочената държавна политика
155
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
гроб ни унищожи като нация икономически и социално
154
3
 
37
 
! Отговори
Европейска България преди 5 години
е производител на евтин човешки материал за западните икономики и заден двор за дъмпинг на техните третокачествени стоки на цени като за първо качество. Тове е истината, проблемът е, че някакви ни убеждават да считаме това за прогрес и напредък. Да, ама не