Германската армия търси войници и сред младежите под 18 г.

Войската сега е третият най-желан работодател в страната
27 авг 2018 21:39, Елка Василева
45
Германската армия търси войници и сред младежите под 18 г.
Снимка: архив, Reuters

Когато Марлон завършил гимназия в Германия, военната кариера му изглеждала доста по-привлекателна от работата в завод за производство на автомобили. По тази причина няколко месеца преди да навърши 18 години той се присъединил към германската войска и станал един от над 10-те хиляди записали се непълнолетни след края на задължителната военна служба през 2011 г.

"Исках да изпитам нещо, да стигна до границите на възможностите си и да разбера докъде мога да стигна", каза пред Ройтерс Марлон, помолил да не бъде споменавана фамилията му. Той служи в база във Фирек, Североизточна Германия, близо до границата с Полша.

Германската армия или Бундесверът започна да полага драстично по-големи усилия за набиране на военнослужещи като част от общото засилване на бойната готовност след руската анексия на украинския полуостров Крим през 2014 г.

През 2017 г. Германия обяви, че ще увеличи броя на действащите си военнослужещи от 179 000 до 198 000 през 2024 г..

Още по темата

Натискът върху Берлин да засили армията си стана още по-голям, когато през юли американският президент Доналд Тръмп заяви на срещата на върха на НАТО, че Вашингтон може да прекрати подкрепата си за алианса, в случай че Европа не увеличи разходите си за отбрана.

За да се сдобие с нови кадри, войската провежда насочени към младите хора кампании в интернет с привлекателни видеозаписи, с което провокира критиките на леви политици и на защитници на правата на децата в Германия, където военната кариера продължава да е нещо чувствително и 70 години след Втората световна война.

Кампаниите обаче дават резултат.

През 2017 г. 2128 непълнолетни са се присъединили към германската армия, с 11,4 процента повече от през 2016 г., представляващи 9 процента от всички новопостъпили, сочат данните на правителството.

Доброволна казарма

Видеозаписи на Бундесвера в YouTube показват на фона на музика живота на младите войници и са събрали повече от 64 милиона гледания.

През октомври трафикът в сайтовете за обяви за работа на Бундесвера се е увеличил с 60 процента по време на излъчването в YouTube на поредицата "Мали", разказваща за живота на осем войници, които служат като миротворци на ООН в западноафриканската страна.

Каналът на германската армия в YouTube има над 330 000 последователи и последните публикувани в него видеозаписи показват живота на група млади паравоенни. Армията е активна и във Facebook, Instragram и Snapchat. Според анкета на института "Трендънс", в която са участвали 20 000 ученици от цяла Германия, войската сега е третият най-желан работодател в страната след производителя на спортна екипировка "Адидас" и полицията.

Армията похарчи общо около 35 милиона евро за привличане на военнослужещи миналата година, което е два пъти повече от похарченото през 2011 г., когато бе прекратена задължителната военна служба, показва ежегодният доклад на парламента за Бундесвера.

Марлон споделя, че преди да се запише, е разглеждал сайта на войската и е гледал видеозаписи в YouTube.

Той имал нужда от съгласието на майка си, защото бил под 18 години, но тя с радост му го дала и сега е доволна, че някога неподреденият й син е станал по-организиран.

"Погрешен сигнал"

Бундесверът твърди, че материалите в YouTube целят да покажат реалистична и автентична картина на живота в армията, но някои политици и защитници на правата на децата казват, че лъскавата реклама оставя погрешно впечатление у непълнолетните.

"Всички рекламни материали на Бундесвера съдържат по-скоро приключенско, а не реалистично описание на работата", казва говорителят по въпросите на отбраната на пацифистката партия "Левите" Тобиас Пфлюгер.

Повече от 30 000 души са подписали стигнало миналата година до германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен писмо, в което се призовава Бундесверът да престане да привлича непълнолетни за военнослужещи.

Тя заяви тогава, че армията трябва да разполага със същата възможност като другите работодатели да привлича хора под 18 години и добави, че непълнолетните биват обучавани в обезопасени пространства и не им се разрешава сами да носят оръжие, преди да станат на 18.

"Това е смущаващо и изпраща погрешен сигнал на света", казва Ралф Вилингер от правозащитната организация "Тер дез ом". "Бива отслабен международният стандарт, изискващ навършени 18 г., и така се поощряват въоръжени групировки и армии на други страни да оправдават употребата на непълнолетни за войници."

Непълнолетните новобранци в Германия преминават през военното обучение, през което минават и пълнолетните, но за тях има специални правила като например забраната да стоят на пост и употребата на оръжие само за целите на обучението.

Илка Хофман, член на борда на синдиката на образователните и научните работници, в който членуват около 280 000 учители, социални и образователни работници, казва, че природата на военното дело предопределя повишено внимание при наемането на непълнолетни.

"Това не е нормална професия. В никоя друга професия не се учиш да убиваш и не се сблъскваш с опасността да те убият на война. Това е единствената разлика", твърди Хофман.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много дървени философи тук. Най-големия е"Минаващь"със дефицити по български език и обща физика. Не мога да си обясня какво го квалифицира да раздава съвети или налага собствено мнение, докато не е в състояние да аргументира елементарни обстоятелства!
32
0
 
4
 
! Отговори
Дарвин философ преди 5 години
Макрон каза стратегическо партьорство с Русия и Турця без приемане в ЕС-най-логичния ход.Вива ла Франс
31
0
 
5
 
! Отговори
баба МЕРНИК преди 5 години
Бежанците са ви,аскера
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
шкембе войвода да ходи на ги ограмоти на тема казарма.
29
0
 
11
 
! Отговори
до Авторката преди 5 години
Зел/ке Васи/лева значе само копираш Текста от интернет без да си писала и буква дори и накрая си слагаш името под Текст все едно е твое произведение , не ви ли е срам да крадете от интернет и то всеки ден , сайта ви преживява само с кражби на Текстове
28
1
 
8
 
! Отговори
Търси преди 5 години
С лакирани нокти, къси полички и на токчета.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МинаващьОт много време не се беше появявал такъв комичен разказвач като тебе. Има само един, който се пуска от време на време с никнейм "Боби".
26
4
 
8
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
какви служащи има там бе, аз съм слушал, че всичко се е обърнало там и даже българската армия за 5-6 дена може да превземе Джендърландия (разбирай швабия)...
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МинаващьАма за какво да се набутват немците с военна техника и излишни плащания,като тези пари могат да отиват за наука,производство,образование,медицина,социални дейности от които има повече полза?Ще видите,че и санкциите ще спаднат,защото всички губят от тези санкции, включително и европейците и американците.
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това го въведе човека който написа "Моята борба", така че нищо ново за Германия.
23
12
 
5
 
! Отговори
Минаващь преди 5 години
Между другото англииските реактивни двигатели ВСВ са по-добри от немските недодялници неслучайно руснаците купуват англииски Ролс-Ройс Нен и с тях започва ерата на реактивните Миг-ове въпреки че руснаците имат достъп до немските реактивни двигатели които са ненадеждни и с по-ниски показатели.А първият реактивен двигател е патентован във Франция още през 1929-та га немците не са знаели къде се намират.Та те така с тия смешници.
22
2
 
10
 
! Отговори
месара преди 5 години
е защо търсят, те са си в германия, я колко "мигранти" внесе меркел!
21
1
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До АнонименХитлерюгенд. Ама ти откъде да знаеш.
20
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия иска стандарт, иска сътрудничество но, Сащ не разрешават.Те искат да държат Русия далеч от Европа защото Европа и Русия са непобедими заедно! Затова ни внушават разни измислици.Нито Русия, нито Германия искат война.Те изгубиха милиони млади хора и знаят какво зло е това!Всичко друго са лъжи и пропаганда. Въоръжаването на Русия е в отговор на политиката и действията на Сащ а не защото ще напада някой.
19
5
 
4
 
! Отговори
Минаващь преди 5 години
Както казах американците дизел за коли не знам да правят ако искаш да се състезават багер с кола...Французите също правят нелоши дизели за коли.Ти ме пита дали правят дизели американците аз ти казах че са най-големите я областта.Коли с дизел са канцерогенни багери в града има по-малко отколкото коли нали.Американците не си тровят населението с азотни оксиди ако знаеш какво е това или с фини прахови частици.А и дизеловите двигатели какво общо имат с армията.
18
1
 
12
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До МинаващьНека сложим на чертата американски дизел и германски!Докато се разсее пушека на американеца,немеца ще е на хоризонта!Канцерогенни били немските дизели,а американските-не!???Щото гроздето е много кисело,когато не го достигаш!
17
11
 
3
 
! Отговори
Минаващь преди 5 години
Всъщност фон Браун е крал ракетите на американеца Готард създател на първата ракета с течно гориво.Та е ясно кой от кои е крал.Американците не правят дизели за леки коли щото са канцерогенни.А германците причиняват рак на населението си с тези дизели.Иначе най-големият производител на дизели в Света са американците Къминс дали не могат да ги правят според теб.
16
4
 
6
 
! Отговори
Минаващь преди 5 години
Бомандировача Щука е имал конструктивен недостатък(както повечети прехвалени немски кло.ети ВСВ) с разположен незащитен резервоар отдолу чието оцелване е довеждало до взрив.
15
1
 
15
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До МинаващьВярваш ли си на глупостите?В САЩ ВСЕ ОЩЕ НЯМАТ ЧИТАВ ДИЗЕЛ!Германските дизелаци вървят повече от американските бензинки,а горят 3 пъти по-малко.Не напразно им спретнаха скандала,щото иначе няма стигане!За американската ракетна програма да не говорим-без Фон Браун бяха за никъде!
14
2
 
7
 
! Отговори
Минаващь преди 5 години
Освен това немците нямат стратегически бомбандировачи и небходимото количество муниции.Ако тръгнат да правят нова война ще посинеят от бой