Най-важната задача на Анкара: Турция да влезе в ЕС

Чавушоглу заяви, че страната ще се стреми към членство
28 авг 2018 19:14,
59
Най-важната задача на Анкара: Турция да влезе в ЕС
Снимка: Pixabay

Най-важната външнополитическа задача на Анкара е Турция да влезе в ЕС. Това заяви на пресконференция във Вилнюс днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

По думите му страната ще се стреми към членство в Съюза и няма никакви съмнения, че ще остане пълноправен член.

"Искаме Турция да получи от ЕС това, което заслужава", каза Чавушоглу пред ТАСС и добави, че очаква ясни сигнали от съюза по въпроса с членството на страната.

В края на юни Турция обвини Европейския съюз в несправедливо отношение заради изявление на Съвета на ЕС, според който преговорите за присъединяване са в "мъртва точка", а Анкара все повече се отдалечава от съюза.

Външният министър се срещна днес с президента на Литва Далия Грибаускайте и с външния министър Линас Антанас Линкевичус.

Според държавния глава на Литва ЕС не може да обърне гръб на Турция и призова да се търсят решения за оказване на помощ за Анкара, за да бъде сложен край на терористичните заплахи и да бъде намалена миграцията в Европа.

Тя отбелязва, че и двете страни по преговорите имат нужда една от друга в сферите на търговията, сигурността, миграционните въпроси и други области.

Линкевичус пък отбеляза, че "Турция винаги ще бъде искрен партньор в диалога с Литва" и добави, че не е нормално да не се говори директно, дори ако има проблемни въпроси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: есТурцияЧавушоглу
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
19
 
7
 
! Отговори
Хахах, ааааа. преди 5 години
Слава на Ердоган!Турция винаги ще е член на, НАТО и ЕС., защото Европа има нужда отнея и България, също!
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ново 20,Няма такъв филм. Въобще няма как да покрие критериите. После в коя европейска държава има лиде,р който си позволява такъв тон, като Ердо. Проблема е, че САЩ не плащат сметката на Турция, щото нямат нужда от нея. Сега се търси как това да стане европейски проблем. Щото Гръците, по подобна схема, ги оставиха проблем на Европа. Турците пак ще се извъртят. Още малко, и като пламне Сирия отново, ще търсят нова далавера. Но с Европата, само в рамките на допълнителни споразумения.
2
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако резнякия влезе в ЕС......... все повече си мисля че Англия направи добре с Брекзита!
1
7
 
16
 
! Отговори
зад ЕС преди 5 години
В ЕС, да ама не..турските орди си ги оставяме сами да се самоунищожат от гнуостия и тъпотия :)