Анкета: Европейците си искат лятното часово време!

Над 80% искат да спре превъртането на стрелките
29 авг 2018 15:00, Елка Василева
49
Анкета: Европейците си искат лятното часово време!
Снимка: архив, Reuters

Над 80 процента от европейците, участвали в онлайн допитване, искат да бъде премахната практиката да се превъртат стрелките на часовниците пролет и есен. Това съобщи днес германският вестник "Вестфаленпост", цитиран от ДПА.

В допитването на Европейската комисия от началото на юли до средата на август взеха участие 4,6 милиона души. Това е рекордно участие в онлайн сондаж на ЕС. Над три милиона от гласовете бяха дадени на територията на Германия.

Още по темата

От хората, предпочитащи да спре смяната на часовото време, повечето предпочитат да се запази за постоянно лятното часово време.

Говорителка на ЕК каза снощи, че Еврокомисията ще проучи подробно резултатите, преди да направи каквито и да било публични изявления.

Макар да не е правно обвързващо, допитването може да послужи като основа за законодателни действия, необходими за промени в нормативната уредба, пише БТА.

Всяка окончателна реформа трябва да бъде одобрена от Европейския парламент и държавите членки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
1
 
! Отговори
иванчо преди 5 години
Какво означава зимно време , лятно време ,астрономическо време , истинско време или фалшиво време .Времето е едно - изгрява слънце - става ден : залязва слънце става нощ .Зимата нощта е по-дълга от деня и имаме повече тъмнина и сутрин и вечер.Лятото обаче денят е по-голям от нощта и имаме повече светлина.При зимното часово време ,ще имаме един светъл час в повече сутринта от 4 до 5 ч.,а при лятното един час вечер от 20 до 21 ч.Според вас кой от двата часа би бил по-използваем ?
41
2
 
2
 
! Отговори
Минавам преди 5 години
8 млн. участвали в анкета, до която никой не можа да се добере, не са 500 млн. европейци. Да преместят началото на работното време с един час и свободното време в светлата част на деня ще бъда удължено. Няма разлика да започне работния ден в 8 астрономично време или в 9 "лятно" като стрелките са преместени с 1 ч. напред. Престанете с дивотиите на някакви ***, опитващи се на всяка цена да ни контролират, да правят каквото си искат с нас. Могат да си играят с овцете, с хората - не.
40
3
 
3
 
! Отговори
МИРОСЛАВ СТОЕВ преди 5 години
НЕКА ДА ОСТАНЕ ЗИМНОТО ВРЕМЕ ТОВА СИ Е ИСТИНСКОТО ВРЕМЕ И ЗАЩО БИЗНЕСА ЩЕ РЕШАВА КОЕ ВРЕМЕ ДА ОСТАНЕ  НА КОИ МУ СЕ СТАВА ЗИМАТА В 7 ДА РЕЧЕМ И  ОЩЕ Е  НОЩ НЕ МОЖЕ ЗИМАТА С ЛЯТНО ВРЕМЕ  А ЛЯТОТО СЪС ЗИМНО МОЖЕ  ЗАЩО ВИНАГИ БИЗНЕСА И ПОЛИТИЦИТЕ ЩЕ РЕШАВАТ ВМЕСТО НАС И ВИНАГИ СЕ ВЗИМА РЕШЕНИЕТО ОТ ТЯХ ВМЕСТО  ХОРАТА  КОЙТО РАБОТЯТ И ТРЯБВА ТЕ ДА ПРЕЦЕНЯТ КАК ИМ Е ПО УДОБНО А НЕ ДА СЕ ГОНЯТ ИНТЕРЕСИТЕ НА ОЛИГАРСИТЕ ЗА КОЙТО ПАРИТЕ СА ВСИЧКО.
39
3
 
5
 
! Отговори
коко преди 5 години
До АнонименПълни глупости.Ако остане лятното часово време точно 2 месеца ще се събуждаш по тъмно /декември и януари/ и заради тези два месеца през цялата година ще ти е тъмно вечер с 1 час по-рано .Не е възможно да не го разбираш това,явно има някаква друга причина да пишеш тези глупости.
38
3
 
3
 
! Отговори
иванчо преди 5 години
А бе май много ви е страх да видите сутрин изгрева на слънцето.Не се бойте няма нищо страшно
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Munchen_DEИ КОЛКО точно месеца ще се съмва в 4? И колко са останалите, когато във виелиците 4 часа е време за сън? Ще ти кажа- 8 месеца!
36
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости. Летните месеци, в които рано сутрин е светло са 4-5. Всички останали месеци сутрин е като в рог. Не сме искали лятно време. Искаме си нормалното, което е зимното. Навремето НЕГО смениха.
35
10
 
6
 
! Отговори
Емо преди 5 години
А и не е вярно, че европейците искат лятното часово време - и българите и европейците 70-80% за астрономическото време, наричано условно зимно. То не е зимно, а нормалното време. За да се измести постоянно времето с един час напред определено трябва референдум. Не е шега работа. До 30-35 г възраст не се усеща, но после, и ако работиш на смени от 12 ч., е зле. Ако нямаш работа и вечер искаш да се шляеш, а шефа ти разрешава да дойдеш на работа в 10 вместо в 9, и да дремеш до обяд, е добре.
34
6
 
4
 
! Отговори
Емо преди 5 години
Личи си, че много от коментиращите нито стават рано, нито са наясно с "времето". Лятно време слънцето изгрява около 6 ч, с изключение на един къс период от май до юли. Това е 5 ч по астрономическо време,т.е разсъмванетокато процес започва 20-30 мин. по-рано. Но август вече е с около час по-късно. А иначе реално лятото спим с час по-малко, защогто ставаме с 1 час по-рано - 6 ч. е реално 5 по астрономическото време. Това е и нашето вътрешно, биологично време. Оттам идва вредата за здравето.
33
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зимното време е истинското!Лятното е промененото -его трябва да премахнат.
32
13
 
13
 
! Отговори
Munchen_DE преди 5 години
Твърдо за лятното.В София ако няма лятно часово време ще се съмва още 3:45 - 4:00 през юни, а в Германия цял час по-рано.
31
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както в Русия.
30
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз съм за лятното, макар че през декември ще се съмва в 9.
29
7
 
0
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
Най-неприятното за мен е, че няма точно фиксирана дата на промяната на часовете. Всяка година е на различна дата в събота срещу неделя.
28
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАко остане лятното часово време зимата ще се събуждаш не по тъмно,а по сред нощ.
27
9
 
21
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 5 години
Овча работа...Сигурен съм, че поне половината от тези европейци летят със самолет поне веднъж годишно, до друг часови пояс и не се "стресират" кой знае колко от промяната, ито в разстояние на дни (отиване/връщане), а не 5-6 месеца по 1 час.Реалното време е зимното, астрономическото. Тогава слънцето е в зенита си по обед 12:00. През лятното това е 13:00. През лятното всички слънчеви часовници, и методът за определяне на посоките на света по стрелките на часовника и слънцето дават ГРЕШКА 1 час.
26
16
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
лятно часово време без повече местене- да !
25
9
 
14
 
! Отговори
жт преди 5 години
Същият резултат - 80% за, ще се получи при референдум за разпускане на ЕС и ЕЗ !Върху това трябва да мислят брюкселските зелки с по 20х.евро заплата !
24
13
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 22реалното, астрономическо време е зимното, лятното е ментето!Точно така, но е супер потискащо по-голямата част от живота ти да минава в тъмнина по зимното часово време.Събуждаш се по тъмно, работиш, прибираш се пак по тъмно.Адски депресиращо е!За това трябва да сме на лятното време.
23
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не изслушвс нсрода какво искал пак ще се променят часовете с анкети не се решава