Остри спорове и... махнаха златната статуя на Ердоган в Германия

Фигурата нажежила атмосферата във Висбаден
29 авг 2018 20:30, Елка Василева
72

Отстранена бе четириметрова златна статуя на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, която тази седмица бе издигната в западния германски град Висбаден, предаде ДПА.

Много жители на града се разгневиха заради поставянето на статуята, която бе издигната в рамките на Берлинското биенале за съвременно изкуства.

Градските власти решиха да отстранят арт инсталацията, тъй като сигурността й не може да бъде гарантирана повече, съобщиха късно снощи местните власти в Тwitter.

Полицията качи в Тwitter видео, на което се вижда, че рано тази сутрин пожарна кола отстранява статуята.

Още по темата

Късно снощи поддръжници и опоненти на Ердоган се събраха на централния площад, на който бе издигната статуята. Събралите се хора навлязоха в остри спорове.

Говорител на полицията посочи, че на площада е имало "агресивна атмосфера", но каза, че не е имало прояви на насилие.

Представителят на градските власти Оливер Франц обаче посочи пред в. "Курир", че е имало и размяна на удари, както и че са се виждали "остри предмети".

Статуята на Ердоган е била поставена без знанието на местните власти, каза вчера говорителка на властите във Висбаден пред ДПА.

Получихме телефонни обаждания от редица ядосани граждани - хората не знаят, че това е част от Биенале, каза тя за статуята.

Други представители на местните власти казаха, че е било дадено одобрение за поставяне на статуя на човек във връзка с фестивала, но властите не са били уведомени, че статуята ще бъде на Ердоган.

Новината за арт инсталацията дойде точно месец преди държавното посещение на Ердоган в Берлин, на което много германци се противопоставят заради все по-авторитарния му стил на управление, пише БТА.

Тазгодишното Берлинско биенале ще се състои под мотото "Лоши новини".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
4
 
! Отговори
До Анонимен #50 преди 5 години
Да, така е. Само дето това произведение на Културата, както само ти го наричаш, поразително прилича на едно друго такова дето го бутаха 2 часа с кран в Багдад април 2003-та година.Не знам дали си природно нездрав или се опитваш да манипулираш, но формата и посоката на дясната ръка на статуята сочи ясно посоката и тя не е Мека.
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Златно статуя ...............леле................откъде толкова злато за паметник на един луд диктатор???
53
1
 
5
 
! Отговори
Едо преди 5 години
Ислямският фундаментализъм е културпроцес, в доктрината на който масите са в единство, за да ги накара да търсят спасение чрез смърт, с цел да установят ислямска теокрация, при която шариата да стане върховен закон на обществото навсякъде, при който мюсюлманите са владетелите, а другите са подчинени слуги.ТАЗИ ДОГМА ЩЕ ЗАСЕГНЕ ЖИВОТА НА ВЕРБУВАЩИЯ И НА ВЕРБУВАНИЯ ВЪВ ВСЕКИ НЕГОВ АСПЕКТ,ПРИ КОЙТО ИСЛЯМЪТ Е ТЪРЖЕСТВУВАЛ И Е ВЛАДЕЕЛ ДРЕВНИЯ СВЯТ. ТОВА Е КАТО ЕДНА ИГЛА, КОЯТО СЕ Е ЗАБИЛА В МИНАЛОТО.
52
1
 
4
 
! Отговори
Едо преди 5 години
ОБЯСНЯВАМ: ВСЕКИ МЮСЮЛМАНИН ОТ НАЙ-РАННА ВЪЗРАСТ УСИЛЕНО ГО ВЪЗПИТАВАТ В КОРАНА, Т.Е. ДА СЕ БОРИ С ВСИЧКИ СРЕДСТВА ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА СВЕТОВЕН ИСЛЯМСКИ ХАЛИФАТ. ПО-НАТАТЪК ЩЕ ВИ ДАМ ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЗА ИСЛЯМСКИ ФУНДАМЕНТАЛИЗЪМ, ТА КАТО ГО ВИДИТЕ, ДА ГО РАЗПОЗНАЕТЕ.
51
3
 
1
 
! Отговори
Nikdonat преди 5 години
Не е златна а е позлатена.Не подвеждайтежхората
50
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пише на менски във видеото на немски , Заглавието , ама кой да разбира немски , а Текста тука само глупости измишльотини
49
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе като тръднат да копират Днес.бг и се излагат всеки ден , става въпрос за произведение на Културата а че няко били ядосани тва са само Кюрдите в Германия , четете немската Преса и не сезанимавайте с копирани статии
48
1
 
5
 
! Отговори
до Зелка крадлата преди 5 години
От 1 седмица е новината по немските Медии , ти се сети кога да копираш+откраднеш Статията от сайта на БТА.....................смешна менте джурналистка.......хахаха
47
1
 
8
 
! Отговори
Е това е преди 5 години
Ислямско нахалство и наглост в действие.Германските турци скоро и ДПС и ДОСТ ще си направят под носа на германците.Разяждане на държавата отвътре.
46
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Спи ли Меркел? Що за наглост е това да се вдига паметник на все още жив лидер и то в друга държава?
45
5
 
4
 
! Отговори
ех,мечтиии преди 5 години
Кога ли ще вдигнат паметник и на Бойко!?
44
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютен смях...Събуди се Германия, събуди се Европа ...
43
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Амуджите в Германия не знаят,че статуята отива за претопяване и стабилизиране на турската лира.Но щом се изправят и е стигнало до бой ,това е сигнал,че си въобразяват за господстваща нация в Германия и света.Тонът го дава Ердоган,репчейки се отначало срещу Русия,после срещу САЩ и напоследък срещу ЕС.Е,извини се на Путин за самолета,но на Тръмп извинението ще е на задна прашка!
42
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
'на нашия пръв партиен и държавен ръководител другаря Борисов' ... НАИСТИНА статуи тепърва ще се издигат и човека си го заслужава, дори само заради това че държи БСП / ДПС и съветското посолство на почтително разстояние от властта.
41
2
 
14
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
За Реджепа морковите са на привършване.Иде ред за шут в ***.Тоя комплексар явно се е заразил със "звездната" болест!
40
3
 
5
 
! Отговори
qw преди 5 години
Всичко се политизира, от нищо се прави нещо.Факт, проява на лош вкус е да издигаш статуя на чужд държавник, но е част от артистична постановка, биенале за съвременни изкуства. Едни смятат че възхвалява Ердоган, други че го осмива.Много откачен стана светът, народи и етноси постоянно се противопоставят. Турци скачат на бой на турци в Германия!?Диктатор бил Ердоган. Може, ама си го избраха на редовни избори в Турция. Не е дошъл с военен преврат на власт.Тук си избираме Борисов вече 10 годи
39
6
 
10
 
! Отговори
ЦK на ГерБKП преди 5 години
А на нашия пръв партиен и държавен ръководител другаря Борисов кога ще му издигнем статуя, другари?
38
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До "Днес статуята, утре оригинала" - А по-късно и в други държави.
37
4
 
37
 
! Отговори
??? преди 5 години
Като стадо са турците, един накъдето поведе натам са всички. Но и имат организация страшна де. Още си спомням как в едно забутано село на полско германската граница близо 500 човека бяха гласували на парламентарните ни избори за ДПС. Журналисти ги посетиха след изборите. Тумба турчеещи се наши шведи разказваха как са им дали пари за да гласуват. Кой ги издири, кой им плати, ама е факт - 500 гласа.
36
5
 
33
 
! Отговори
Кирил преди 5 години
Да си я гледа приживе, че след 10 години, вече ще е редом до Садам Хюсеин, Кадафи и Мубарак... А техни паметници не са ми известни.