След 25 г. отново: Какво се случва в държавата на Меркел?

Германия си затваря очите, че милиони чужденци искат да се заселят в нея
29 авг 2018 22:45, Елка Василева
190
След 25 г. отново: Какво се случва в държавата на Меркел?
Снимка: Reuters

Тези хора съвсем открито симпатизират на нацистките идеи, а политиката от години се прави, че не забелязва нито тях, нито проблемите с чужденците. Така съвсем закономерно се стигна до грозното фиаско в Кемниц, пише Дойче веле.

В източногерманския град Кемниц - бившия Карлмарксщат, 35-годишен германец почина от раните си, след като беше намушкан с нож. Полицията арестува един иракчанин и един сириец, които са заподозрени като извършители. В резултат в Кемниц се стигна до сблъсъци между крайнодесни и крайнолеви демонстранти, които полицията не успя да овладее, а в цялата страна се отприщи бурна дискусия. Какво точно се случва в държавата на Меркел?

Случва се всъщност почти същото като преди 25 години, когато в Германия се надигна ксенофобска вълна срещу чужденците и кандидатите за политическо убежище. Тогава горяха бежански приюти, загинаха и хора. Обществеността и политиците бяха шокирани, но очевидно не си направиха необходимите изводи. Четвърт век по-късно тези ненаправени изводи направо ще ни избодат очите. Те се отнасят до миграционната политика, до закона и до десния екстремизъм в една страна с много мрачно минало.

Как се стигна дотук

Германия десетилетия наред си затваря очите за факта, че милиони чужденци искат да се заселят тук. Гастарбайтерите, бежанците от югославските войни и от конфликта в Сирия - всички тях (а и много други) политиката смяташе за временно явление. И не се погрижи за трайното им интегриране, не се погрижи и за това обществото да ги приеме.

Още по темата

По исторически причини в Германия има съпротива срещу мигрантите. През 19 век германците по-скоро са бягали от своята разпокъсана страна, отколкото да приемат мигранти. А колониалното минало на страната е кратко и за разлика от Франция и Великобритания не ѝ е донесло съответния опит. В годините на националсоциализма пък доминират маниакалните идеи за „чиста раса", която трябва да бъде освободена от всякакви чужди елементи - независимо дали са евреи, славяни, роми или синти.

Независимо от всичко това днес Германия реално е мигрантска страна, където около 20% от хората има чуждестранен произход. И се нуждае от още хора, защото населението застарява, а процъфтяващата икономика иска работна ръка.

Но поради изброените исторически и манталитетни причини политиците все не посмяваха да кажат: „Да, ние сме мигрантска страна“. И да изработят съответните правила: колко годишно, кои точно, при какви условия. Едва сега, когато наяве излезе и проблематичното положение на пенсионните каси, законът за миграцията сериозно влезе в дневния ред.

Вторият извод от изстъпленията се отнася до закона и до правовата държава. Убийството в Кемниц е ужасно престъпление и трябва да бъде наказано. Няма значение дали извършителите са германци или чужденци - правото е еднакво за всички.

Но ако убийците наистина се окажат бежанци, строгостта на закона трябва да стане видима за всички около милион новопристигнали в Германия. И властите са длъжни последователно да прилагат закона към всички тях - да ги наказват за извършени нарушения и престъпления, да репатрират онези, които подлежат на репатриране, да гарантират сигурността на всички граждани.

В същото време тези около милион бежанци и мигранти, пристигнали през последните три години, имат не само задължения и отговорности към приелата ги страна. По нейните собствени закони те имат и права: на честна процедура за даване на политическо убежище, на условия за живот, които не накърняват достойнството им, на шанс да започнат начисто и най-вече - на равенство пред закона с изконните граждани на страната.

Една разделена страна

Побеснелите тълпи в Кемниц смятат обаче, че някак „по кръв" притежават повече права от мигрантите. Нещо повече: че могат да вземат закона в свои ръце и да раздават улично, „народно" правосъдие. А това е недопустимо, както в един глас заявиха водещите политици. И са прави, макар че малко гузно премълчават собствената си вина за надигналите се отрицателни емоции.

Защото действията на Ангела Меркел и нейното правителството в началото на бежанската криза бяха недообмислени, несъгласувани и хаотични, а последвалите опити проблемите да се решават на парче не успяха да убедят част от избирателите. От всичко това спечелиха популистите от „Алтернатива за Германия”, а големите партии се оказаха в положението на догонващ. И така центробежните сили в страната закономерно им сервираха Кемниц.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
3
 
! Отговори
Jas преди 5 години
Гледах поне 20 видеа в YouTube от събитията в Chemnitz и определено най-независими бяха тези правени от британци а най-лъжливи и подводни бяха материалите на Deutsche Welle, ARD и ZDF, т.е. ТВ мейнстрийма в Германия, които се опитваха да натрапят мнение, че протестиращите са дясни радикали. На саксонците просто им дойде до гуша арабската *** и най-сетне се надигнаха. Настрана бяха държавните тв и левите Антифа. 1996 бях за 3 месеца в Chemnitz да уча, не помня да е имало чужденци, сега е ужас!
109
1
 
14
 
! Отговори
р преди 5 години
Свет.елит трябва в затвора.Рушат планетата ни
108
1
 
31
 
! Отговори
Скот преди 5 години
Прави са Германците, по кръв тази държава си е тяхна. Благодарение на тях имат най-силната икономика в Европа.Тази гмеж която залива европа от години трябва да се спре и изчисти.До кога хората работещи за благата си ще бъдат тормозени от ***?
107
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде стига с тази пропаганда че интегрирането било проблема, отношението и т.н. Истината е че това просто не работи - не работи с афро американците, с евро ромите не работи и с мюсюлманите точка. Не са виновни германците за късогледата политика на техния канцлер точка.
106
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алаходупците вън от Европа.
105
0
 
24
 
! Отговори
Ханс преди 5 години
Идват в Германия някакви араби и подобни и осират всичко. И после казват "което е осрано си е мое". Не искат да работят и искат Германия да ги храни. Нека да познаем какво ще се случи!
104
0
 
22
 
! Отговори
Dimitrova преди 5 години
Ами, то някак си се очаква такъв ход на събитията, имайки предвид, че всякакви *** се изсипват в Германия.Дано случващото се да ни стресне и да не позволим това да се случи и в България
103
0
 
21
 
! Отговори
Ихлибедих преди 5 години
Довечера пак ще има протести при стадиона. Който е там, нека да се включи и покаже солидарност с братския немски народ. Нека се види, че не са само националистите, а има интернационална подкрепа.
102
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз си мисля че нарочно ги пускат толкова много да са им подръка като дойде време за камерите а не после да ги търсят по джунглите,хитри са немците!
101
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германците дълго време бяха комплексирани, на тях им се вменяваше вина за престъпленията на Хитлер..............и това беше добре използвано от световния елит да издевателства над един велик народ, дал на света много велики философи, учени, музиканти и т.н.
100
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може половин Африка и целия Близък Изток да се засели в Германия!!!
99
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще ви кажа какво се случва в Германия:1.Германия не е на Меркел, а на германците2.Обединена Германия, вместо да е по-силна, се излямизира-това е цената, която трябва да платят германците3.Германия не е велика сила и едва ли ще бъде велика силя някога,еъпреки икономическата й мощ4.за Германия е решено да губи всички войни, в които участва - така иска световния елит на масоните
98
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който е нормален да гласува за АзГ.
97
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Меркел трябва да се махне.
96
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Хан ТервелХубаво звучи, но невъзможно, нещата се решават на много по-високо ниво, горепосочените от теб политици са само изпълнители за инструкции от "по-горе"!
95
1
 
26
 
! Отговори
До 87 преди 5 години
До без пардонПо-добре такъв вариант, отколкото Европа, дестабилизирана от неграмотни полудиви пълчища, враждебни на християнството.
94
0
 
32
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Невъзможно е да се интегрират голям брой преселници с коренно различен манталитет и култура!
93
4
 
40
 
! Отговори
Хан Тервел преди 5 години
Общоевропейски съд за Меркел, Макрон и Юнкер!!!Източна Европа, да се обособи като самостоятелна зона в ЕС!Общоевропейски избори за президент-Орбан да смени плужека Рампой!Незабавно премане на Западните Балкани вместо да се приемат мигранти.Гарантиране в общоевропейската Конституция християнския характер на всички държави в ЕС. Отказ от приемане на нехристиянски държави, бежанци и общности в ЕС.Възстановяване на нормалните отношения с Русия.
92
0
 
4
 
! Отговори
Мими преди 5 години
Полиция*
91
2
 
42
 
! Отговори
Мими преди 5 години
Четох че местната поризия помагала на нео нацистите. Да ви кажа честно мисля че е правилно. Не може тези арабски мангари да дойдат в една чужда страна да лежат по цял ден и да изнасилватхи убиват вестното население. Прави са германците и според мен ако Меркел не вземе мерки ще стане каквото трябва а именно гражданска саморазправа.