Бивш шотландски лидер обвинен в сексуален тормоз

Алекс Салмънд напусна Шотландската национална партия
30 авг 2018 08:30, Елка Василева
2
Бивш шотландски лидер обвинен в сексуален тормоз
Алекс Салмънд. Снимка: архив, Reuters

Бившият първи министър на Шотландия Алекс Салмънд обяви, че подава оставка като член на Шотландската национална партия (ШНП), която ръководеше до 2014 г., докато трае разследването срещу него за сексуален тормоз, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Той отрича обвиненията, че е упражнявал тормоз над две свои бивши служителки. 8-месечното разследване срещу него по въпроса приключи миналата седмица при строго спазване на изискването за конфиденциалност. Не бяха съобщени дори имената на двете жени, отправили обвиненията.

Салмънд каза още, че ще кандидатства отново за членство в партията, която е управляваща в автономната британска област, след като изчисти името си. Той добави, че предприема сегашната си стъпка, за да не даде възможност на опозиционни политици да атакуват партията.

Салмънд оглавяваше ШНП в продължение на 20 г. и оглавяваше автономното правителство на Шотландия в продължение на 7 г. При неговото управление подкрепата за независимост на Шотландия от Обединеното кралство достигна рекордно равнище, особено по време на кампанията за референдума за независимост през 2014 г. Въпреки това шотландците тогава гласуваха с 55 срещу 45 процента за оставане във Великобритания, пише БТА.

Отношенията на бившия лидер с партията му се усложниха , след като на парламентарните избори м.г. той загуби мястото си в парламента в Лондон.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пак добре, че не е обвинен от служители, а от служителки...
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те шотландците носят поли, за да не се стресират овцете от звука на отваряне на ципа.