Турция ускорява реформите: Атака за членство в ЕС

Анкара с пътна карта за съживяване на отношенията
30 авг 2018 12:15, Елка Василева
92
Турция ускорява реформите: Атака за членство в ЕС
Снимка: архив, Reuters

Турските вестници отделят основно място на първа страница на решенията, взети на заседанието на Групата за действие за реформи, създадена в процеса на присъединяване на Турция към ЕС. В заседанието, което бе първото от близо три години насам, участваха външният министър Мевлют Чавушоглу, министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, министърът на правосъдието Абдулхамит Гюл, министърът на финансите Берат Албайрак и висши бюрократи, уточнява в."Миллиет". Целта на заседанието бе да се определи пътна карта за съживяване на отношенията с ЕС, уточнява вестникът.

Още по темата

Под заглавия "Отново Европа" /в."Джумхуриет"/, "Атака за членство в ЕС: реформите ще се ускорят" /в."Хюриет"/, "Курсът ни е Европа" /в."Акшам"/, "Отново с Европа" /в."Тюркие"/ и други, днешните турски вестници отбелязват, че на заседанието е демонстрирана политическа воля за продължаване и ускоряване на реформите по пътя към ЕС, предава БТА.

Обобщавайки резултатите от заседанието, в."Миллиет" пише, че в предстоящия период Турция желае да постигне напредък в три области: Отваряне на нови преговорни глави, актуализиране на споразумението за митнически съюз с ЕС и осигуряване на визовата либерализация за турските граждани при пътувания в ЕС.

Вестникът отбелязва, че за да се стигне до отваряне на нови преговорни глави, Анкара трябва първо да излезе от процедурата на политическо наблюдение от страна на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/. Изданието припомня, че през ноември 2017 г. ПАСЕ определи 7 критерия за излизане на Турция от политическото наблюдение, някои от които - като прекратяване на извънредното положение и други, вече са изпълнени. На заседанието е взето решение за определяне на пътна карта за изпълнение на оставащите критерии.

Анкара планира до май 2019 г., когато ще се състоят изборите за Европейски парламент и трябва да се определи съставът на новата Европейска комисия, да покрие и оставащите й за изпълнение критерии за получаване на визова либерализация, пише в."Миллиет", цитиран от БТА. На заседанието е взето решение по-специално за осъществяване необходимата работа в областта на съдебната реформа за удовлетворяване на критериите.

Вестник "Хюриет" цитира министър Чавушоглу, който е заявил на пресконференция след заседанието на Групата за действие за реформи, че в отношенията с ЕС Анкара ще се съсредоточи най-вече върху въпроси, по които може да постигне резултат, а именно подновяване на преговорите за актуализиране на митническия съюз и отмяна на визите за турските граждани. Чавушоглу е отбелязал, че Турция ще продължи работата за удовлетворяване на оставащите 6 критерия за постигане на визова либерализация. Вестникът откроява думите на Чавушоглу, че Анкара не иска поставяне на политически пречки пред нея и желае да получи отговор от ЕС на усилията си, включително по въпроса за визовата либерализация.

Чавушоглу е подчертал, че независимо дали Турция ще стане член на ЕС или не, управлението на Партията на справедливостта и развитието е превърнало процеса на реформи в свой приоритет. Чавушоглу е съобщил, че следващото заседание на Групата за действие за реформи ще бъде на 11 декември.

Вестникът цитира също министъра на правосъдието Гюл, който е заявил, че в предстоящия период ще бъде активизирана работата по въпроса за развитие на правата и свободите, а през ноември ще се актуализира документът за стратегията за реформа на правосъдната система.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: Турциячленство в ЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
4
 
! Отговори
Прогноза преди 5 години
Скоро ще има свободна държава Кюрдия. Лазите ще си делнат Трабзонския вилает. Караманите ще се сетят, че са отделен народ и ще си вземат централана южна Турция със столица Коня. Проливите и западна Турция ще се отцепят в отделна държава със столица Истанбул, а Ердоган ще остане да царува в Анкара с малък излаз към Ч. море и територия колкото БГ. Одрин, Люлебургаз и Лозенград с околностите ще се присъединят към БГ, доброволно за да не участват кървавото меле в Ердогания.
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тоя му стана ясно, че САЩ ще разпоредят на ЕС да му врътне кранчето (да му постави мита на стоките) и ще му се стъжни, и веднага се обяви за проевропеец. Но Израел и САЩ не прощават, те ще разпарчетосат Турция на парчета като и спретнат една истинска гражданска война. Вече никой няма нужда от силна и мощна регионална сила в тази част на света. Русия също няма интерес от една Турция с претенции да и е равна. Турция ще се делне на поне 4 отделни държави.
57
1
 
4
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Ердоган е политически играч,или пълен ***,попаднал случайно в политиката на Турция.Не може един политик всеки ден да си променя позицията,приятелите и враговете.А що се отнася до приемането на Турция в ЕС,може НО,когато освободи кипърският и кюрдският народи,Анкара столица на Кюрдестан.А що се отнася до европейска Турция,то там всичко е гръцко и българско,така,че няма проблем.
56
2
 
6
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Хахахаха... Събрали се и решили, че искат в ЕС. Хубав виц.
55
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много силни, самодостатъчни, силна икономика, БРИК-МРИКС, не нам кво си, а взе отново да драпа да влиза в най-силния съюз - ЕУ. Видя, че сам не може иникой не иска да му помагаЩе иска щото напръцканите приказки на Ердоган вървят само пред мюсюлманлъка. Много се радват анадолските *** на ердогановите простотии
54
3
 
4
 
! Отговори
ДЯДО МРАЗ преди 5 години
До Гepманистaн Убepалec ТОЛКОВА ЕЛЕМЕНТАРНО ПРОСТО ЩЕ ТИ ОТГОВОРЯ -ЧЕ ЩЕ СЕ ЧУДЕШ ОТ ДЕ ТИ Е ПРИДОШЛО ТЕЧЕНИЕТО .ВСИЧКИ ЗНАЕМ КОЙ Е ХАН АСПАРУХ И ОТ КЪДЕ Е ПРИДОШЪЛ НА ТЕЗИ ЗЕМИ !ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ , СА ИМЕННО ОНЕЗИ ПЛЕМЕНА ,КОИТО ЖИВЕЯТ В ГРАДСКИТЕ ВИ ГЕТА !И КАКТО КАЗВАЛ ТОДОР ЖИВКОВ: "КЕРВАНА СИ ВЪРВИ,КУЧЕТО СИ ЛАЕ."КОЛЕТО СЕ ВЪРТИ И МНОГО СКОРО БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ОТНОВО НА ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ,НЕЙНИТЕ ОСНОВАТЕЛИ!
53
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поздравявам всички турци с годишнината от победата в Думлупънар която сложи край на гръцкият окупатор и доведе до пълното унищожение на 11 окупационна гръцка дивизия край бреговете на Измир!
52
3
 
10
 
! Отговори
ЗАПОЗНАТ преди 5 години
До АнонименДА КАЗВАШ ИРАКСКИ КЮРДИСТАН Е ВСЕ ЕДНО ДА КАЗВАШ БЪЛГАРСКИ ТЮРКИСТАН !!!
51
2
 
6
 
! Отговори
продължение от 60 преди 5 години
По думите на функционерите след завръщането си от "болница",мюсюлманите трябвало да продължат"оздравителния си процес"с четене на подходящата литература, която да им"изгради имунна система".Китайците твърдят,че от проведено изследване сред хора,"преминали лечение",98.8% от тях са разбрали каква е била тяхната грешка.
50
8
 
19
 
! Отговори
точка преди 5 години
Ердоган помята гюбеци насам,натам.Навсякъде го четкат,никъде не го искат и пак подхвана като Мирча Кришан за краставицата...Нали са си самодостатъчни?Ислямска малоазиатска държава няма място в християнска Европа и в никакъв ЕС.Да си прави съюзи със себеподобни.
49
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Късно е либе за китка!
48
12
 
14
 
! Отговори
niki преди 5 години
Абе каква Турця в ЕС?!?! В Турция има над 200 огнища на различни зарази по животните, ако влязат в ЕС нали тези зарази ще плъзнат из цяла Европа? Кой ще ги пусне??
47
9
 
11
 
! Отговори
Сега искат преди 5 години
чрез "визова либерализация" да изпратят приетите от лагЕрите в ЕС.Разбраха, че няма да стане като "мигранти', искат да 'бъдат в ЕС' та да не личи, като се ЮРНАТ свободно цяла Азия и от тюрк. руски републики.Това е ИНВАЗИЯ.ПО друг начин.( чрез "ТЕСКЕРЕТА" законни( фалшиви))Държавниците да МИСЛЯТ. Да не се правят на наивни.
46
26
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без Турция ЕС няма бъдеще. Ще си остане затапена и затворена с ниво като в България и до там. Бъдещето е в Азия. ЕС ако иска да се развива трябва да се разширява към Азия. Геополитиката го изисква.
45
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция е окупирала територии в Сирия и води периодични военни действия в Иракски Кюрдистан. В момента са на ръба да започнат война срещу Сирия и подкрепящите я милиции. Имат нерешени проблеми с кюрдите, икономиката им е по-трагична от гръцката и ги управлява конфликтен политик. По-скоро Босна и Украйна ще влязат в ЕС от колкото тия.
44
20
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те България приеха във Европейския съюз,та Турция ли няма?
43
18
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция с Ердоган начело нямат място в ЕС.
42
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган иска от ЕС само безвизов режим и отпадане на мита. Насреща е готов да даде - нищо. Реформите ще са фиктивни. Ще са *** ако допуснат Турция в ЕС. Липсва демокрация в тази страна.
41
7
 
14
 
! Отговори
българин преди 5 години
Нали уж щяха да са приятели с Путин и да влизат в Евразийския съюз ?!?! Ама там бие на кухо , канчето е празно ! Рисия го е закъсала хептен , та камо ли да финансира други !!!!! Ердоганчо , дръж се за ЕС , там е истината !!!
40
16
 
23
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 5 години
Ама цялата турция ли ще влезе в европейския съюз?И с ердоган отпред ли ще влезе?Турция в ЕС? Може.Ама без ердоган.Ама само западна/егейска турция.Ако е светска.И без ислям (оная джамия в истамбул да стане музей или библиотека)И без анадола.И след освобождаване на кюрдистан.И след обединение на кипър.Държава с ислямско управление няма как да бъде част от ЕСЗащото ислямът е обратното на принципите върху които европа е изградена.