Къде в Германия наемите са изгодни и има работа?

Готвят закон за привличане на чужди икономически мигранти
31 авг 2018 22:47, Елка Василева
67
Къде в Германия наемите са изгодни и има работа?
Снимка: архив, Reuters

Поради икономическия подем в много германски градове броят на незаетите работни места расте, а наемите за жилища остават сравнително ниски. Такъв е случаят особено в средно големите и малките градове, сочат експерти.

Германия бележи икономически бум. Същевременно изпитва голям недостиг от квалифицирана работна ръка. Ето защо федералното правителство подготвя закон за целенасочено привличане на чуждестранни икономически мигранти, пише Дойче веле

При това не само големите германски градове се нуждаят от чуждестранните специалисти с висше и средно техническо образование. Броят на вакантните работни места расте и в много средно големи и малки градове.

В метрополиите наемите са високи и изяждат заплатите. Учените от Института за германска икономика в Кьолн установяват уникална ситуация. Преуспяващите фирми разкриват все повече нови работни места в средно големите и малките градове, а жилищните наеми там остават на сравнително изгодна цена. Това увеличава привлекателността на тези градове и ги прави сериозни конкуренти на милионните метрополии. В Германия това са Берлин, Хамбург, Мюнхен и Кьолн. Тук разбира се, човек може да намери най-различни и високоплатени работни места.

Авторите на изследването посочват, че през последните години в Берлин са създадени над 20 000 работни места в сектора на информационните технологии. В същото време жилищните наеми в германската столица са със 130-142 процента по-високи от средните наеми в страната. И това не е всичко. В Мюнхен, градът с най-скъпи недвижими имоти в Германия, жилищният наем (без режийните разноски) надвишава с до 170 процента средните показатели за страната. Много често мюнхенските работодатели плащат надбавки за своите висококвалифицирани специалисти. Но работниците със средни доходи не получават такива надбавки, сочат експертите.

Къде има най-добри шансове за привлекателна работа?

Експертите от Института за германска икономика препоръчват на средно големите и малките градове активно да правят реклама на евтините жилища в своите региони. От друга страна, експертите съветват търсещите работа да се ориентират целенасочено към региони, където добрите възможности за трудоустрояване се съчетават с ниски жилищни наеми.

Учените формулират един вид "златно правило": шансовете за намиране на привлекателна работа са по-големи в южните и западните части на  Германия, отколкото в северните и източните.

В изследването са приведени и редица примери. Град Йена, който по времето на ГДР беше известен със заводите Карл Цайс, днес е важен център на висшите технологии в провинция Тюрингия. В този средновековен град има две висши учебни заведения. А това е гаранция за по-голям брой работни места, тъй като около университетите в днешна Германия обикновено се формират изследователски институти, тясно специализирани фирми и клиники.

Броят на вакантните места в Йена е 67 на 100 регистрирани безработни. Ако обаче са отчете фактът, пишат експертите, че работодателите обикновено обявяват пред бюрата по труда само половината от незаетите работни места, това означава, че броят на вакантните места е по-голям от този на търсещите работа. От статистическа гледна точка това свидетелства за острия недостиг на квалифицирани кадри. А жилищните наеми в Йена съставляват само 81 процента от средните показатели за Германия.

Малки градове, малък бизнес и "скрити шампиони"

Привлекателни са и регионите в южната част на федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия, сочат експертите. Например в град Изерлон, с почти стохилядно население, на 100 безработни се падат 57 вакантни места. А жилищните наеми са само 78% от средното равнище на наемите в цялата страна.

Експертите подчертават, че в този планински и горист район на Северен Рейн-Вестфалия няма големи фирми. Затова пък тук съществуват над 150 "скрити шампиони". Така се наричат тясно специализираните малки фирми, най-често в машиностроенето, които работят предимно за износ и в определени сегменти се нареждат сред световните лидери.

В някои региони на Германия броят на обявените вакантни места дори е по-голям от броя на регистрираните безработни. Един от тези региони се намира в Долна Саксония, до границата с Холандия. В град Нордхорн с петдесетхилядно население, на 100 безработни се падат 111 вакантни работни места. А наемът за жилище съставлява 78 процента от средните показатели за Германия.

Бавария - високи технологии в старинни градове

Подобна е ситуацията и в южната част на страната в провинция Баден Вюртемберг. В живописния старинен град Швебиш-Хал с четиридесетхилядно население има 101 вакантни места, а нивото на наемите е 82 процента. Тук, както и в Нордхорн има нужда не само от специалисти във високотехнологичните фирми, а и от хора с "обичайни" професии. Най-голям интерес за хората, които търсят едновременно добре платена работа и жилище на достъпни цени, представляват различните райони на провинция Бавария, пишат учените от Института за германска икономика. Те дават за пример основаният още от римляните град Регенсбург, чийто център е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Авторите на изследването сочат Регенсбург и околностите като пример и за това, че жилищните наеми съвпадат със средните показатели за Германия. Чрез интерактивната карта на сайта на института, човек може бързо да се убеди, че огромно търсене на кадри съществува и в редица други баварски градове, например във Вюрцбург, Ансбах и Донаувьорт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: Германиянаемиработа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
18
 
! Отговори
Munchen_DE преди 5 години
Много си е хубава страната. В Южна Германия и климатът е близък до нашия, природата също. Малките населени места не са западнали, макар и в Германия да се говори за миграция в посока големите градове (най-често столиците на провинциите). В малко градче с хубава работа спокойствието е несравнимо с живота в София да речем.Хубава работа значи 36 или 40 ч на седмица и доходи покриващи наем, режийни, храна, телефон и малко спестени пари.Токът обаче е безумно скъп. Затова масово се ползва газ. :-)
56
6
 
21
 
! Отговори
Вярващия преди 5 години
Сега е лято и бг емигрантите се прибират в България да си правят зъбите и да ни обеснявят колко добре живеят на запад.
55
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти намаза ли вече? В подлеза ли те набраха?
54
3
 
3
 
! Отговори
До 54 BG преди 5 години
Прекаленото любопитство не е полезно
53
2
 
2
 
! Отговори
BG преди 5 години
До До 52 Deutsch Ти от къде си?
52
0
 
9
 
! Отговори
До 52 Deutsch преди 5 години
Всезнайковец анализатор ! Ако си в франкфурт *** днес на гарата, ще има демонстрация на леви екстремисти с атлантически убеждения. Преди малко видях африканци да носят плакати. Можеш там да намажеш...
51
5
 
15
 
! Отговори
Deutsch преди 5 години
От постовете тук се разбира горе-долу така:В Германия е кофти, защото:- отиваш там, но незнаеш езика или го знаеш малко- не си завършил немско образование --> непрестижна, немного платена работа- нямаш солидна финасова дисциплина - лошо управление на финасите- от там - парите не стигат- германците гледат на теб като на навлек / всъщност по-скоро уважават личното пространство/- нямаш среда и познати --> предпоставка за депресия и пр.
50
2
 
26
 
! Отговори
м даа преди 5 години
В Разходите, джингиби, е ключът за палатката, ако си сам и живееш в една стая за 200-300?/месечно може и да ти остане нещо от 1500-те евро заплата, но ако си с жена, деца- тогава едно излизане на кино ти е 100?. Апартамента от 500-1000? на месец си го плащаш ти, колкото и купони да ти дават за децата, има неща които трябваа да им се купят , а заплатката е все същата.
49
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
изчитайки форума разбрах колко е КОФТИ В ГЕРМАНИЯ И ДА СЕ ЧУДИ ЧОВЕК ЗАЩО НАШИТЕ БЯГАТ НА ТАМ А НЕ СИ СТОЯТ ТУК ИЛИ НЕ ХОДЯТ В КОМИ....А МОЖЕ БИ ЗАЩОТО ДА МЕТЕШ ВЗИМАШ 1500 ЕВРО И ВСЯКА ГОДИНА ПОЛОЖЕН ТРУД ТИ НОСИ ПАК 46 ЕВРО, АКО ВИ ИДВА ТРУДНО ИДЕТЕ В РУСИЯ- ТАМ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА Е 280 ЛВ И НЕ Е ТАКА СТИРИЛНО.
48
3
 
10
 
! Отговори
der die das преди 5 години
до 39!Немския и Бьлгарския са близки граматики!------------------------------------------------------------------------Хахахахахахахаха...
47
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия е един концлагер за биологични роботи.Който не вярва, да отиде да види! Човешкият живот не бива да се живее,толкова стерилно и скучно.Мислех,че в България е зле, но в Германия за първи път в живота си изпаднах в депресия.Тези хора не живеят,те просто съществуват.
46
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най добре в момента е в Швейцария но получаване на разрешително за работа е бавна процедура. По бързо става ако си откриеш фирма като в Германия с гевербе шайн.
45
3
 
25
 
! Отговори
Сп??нс преди 5 години
От моя опит, чужбината е трудно начинание, можеш да направиш нещо ако дойдеш за определено време с определен план. Вчера говорих с една студентка от Колумбия, лятната ваканция идва с туристическа виза , заработва по 60? на сеанс и след 2-3 месеца си отива с едни пари и продължава да си учи за индустриален инжинер. Ако се застоиш затъваш в ежедневните проблеми и разходи.Ако се забогатяваше с работа в Германия,нямаше половин Германия да е на купони и голям % от пенсионерите да трябва да работят
44
4
 
3
 
! Отговори
Готвят ликвидация преди 5 години
Новост е че увреждащите Европа вкл БЪлгария и германия нови нагло престъпни бели скенери вкл лед,ксенон,халоген и лазер се ЧУВАТ КАК УВреждат в реално време при движение и включване.СЛедят ги чрез обемно обсебени американски сателити като ИСКЛЮЧИТЕЛНО ОПАСНИ НОВО РАЗВЪДЕНИ ЗВЕРОВЕ ..Така следя ти всички български автомобили с налепени нагло престъпни хологрмани оръжия на предни стъклаНАй малко 490 000 000 зверове с режещо облъчващи очи са открили охранителите на региона от Сатурн
43
6
 
3
 
! Отговори
warning преди 5 години
Заради тежки увреждания на Земята и климата причинени с нови тежко вредни скенери инсталирани вместо доказано безредни фарове на автомобили има ЗАПОВЕД за ЗАБРАНА НА Производството на нови автомобили и за спиране от движение на всички с инсталирани тежки вредни скенери вместо безвредни жълти традиционни фарове.НАркомани на власт в Европейския съюз на практика увредиха тежко Европа.
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До истинатаДа знаеш немски е все едно да си човек на изкуството 300,000 думиГраматиката раздвижва лексиката!
41
4
 
21
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Чисто робство-хора с пари са изкупили имотите и магазините и така работиш за тях...Работиш и плащаш на тях до последната стотинка...
40
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мой селски се хвана да кара багер към частник в бавария. За 5000?. / без да пита министерството/ Наште рекетьори от организираната престъпна група му завидяха. И му съсипаха живота . Не си плати "спокойствието"
39
1
 
7
 
! Отговори
истината преди 5 години
До АнонименОт прогимназията съм почнал да уча немски до днес! Лексиката ми е богата!Едни ти викат, че ще се оправиш в Германия, а други ти казват, че цяла Германия го говори немския език........Днес лесно се учи уличния език а пред си зубреше дума по дума!
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 41. И как си отишъл в Германия. Нали с договор от България. И тук те осигуряват в НОИ. И си на строеж с българска фирма към друга немска. Не ти се плаща осигуровката в Германия.