Сърбия да избере: Демокрацията или старите й амбиции?

Принципите на Евросъюза поставиха страната пред този избор
31 авг 2018 20:35, Екип на Bloomberg
87
Сърбия да избере: Демокрацията или старите й амбиции?
Снимка: Pixabay

За да не се взривят отново Балканите, Сърбия трябва да спре да се лута и да избере между демократичните принципи на Европейския съюз, в който иска да влезе и старите си амбиции за създаване на чисти, с ясни граници, разделени етнически, национални държави. Това каза Иван Николов, ръководител на Българския културно информационен център в Босилеград, населен с етнически българи, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По повод предстоящите избори за Национални съвети, само след 2 месеца, (етническите българи в Сърбия ще избират свой Национален съвет, в ръцете на който са съсредоточени много сериозна власт, свързана с важни въпроси за живота им), Николов съобщи, че надеждите на българите в КИЦ в Босилеград са: "изборът за Национален съвет да е освободен от хватката на сръбските националистически партии, той да се деполитизира и да стане един истински орган на малцинствата, да решава самостоятелно за образованието на българския език, за културата и официалната употреба на българския език, поне в общините Босилеград и Цариброд. Давам си сметка колко ще е трудно това". Това каза гостът и добави коментара си за обещанията след президентската среща в Белград:

"Естествено, никой няма да обещае да направи живота ни по-труден, Сърбия в момента има нужда от българската подкрепа за членството си в ЕС и затова обещава да реши проблемите за ексзистенцията и националната идентичност на българите в западните покрайнини. Досега от всички поети през юни ангажименти е направен един жест: върната е отнетата паметната плоча на жертвите на Босилеградския погром от 1917 година, но липсва разрешение за поставянето й".

Стереотипите за българите като фашисти, окупатори, в литературата, изкуството, кинематографията, където българинът винаги е с негативен лик, са наслоенията от миналото, които трудно могат да бъдат преодолени, десетилетия са били част от сръбската доктрина, каза още Николов - от науката, образованието, надеждата за разрушаването е думите на президента Вучич да са начало на нов процес.

"Изписването на българските женски имена според българската именна система е нещо, което дълбоко засяга нашата малцинствена идентичност, защото по един префинен начин ни отдалечава от нашите сънародници в България. Това е един от механизмите за асимилация и сърбизация на българското население. След срещата на двамата президенти в Сърбияе взето е соломоносвско решение – вместо жените да носят окончанието „-ов“, да се записват имената по два пъти – първо по сръбския правопис и после според българския".

Решение - абсолютно безсмислено според госта и което ще създаде още проблеми. Не е ясно на кое име ще им дават актовете за раждане, документите за самоличност и на кой език ще са те, каза още Николов.

Осигуряването на учебниците на български език е нерешен въпрос, липсва политическа воля, каза още гостът. "За да има ученици и да се обсъжда въпросът на кой език ще се обучават, първо трябва в района да има развита икономика и да имат родителите на тези деца препитание".

Българските компании, дошли да се запознаят с инвестиционните възможности в района, тъй като българският бизнес има нужда от работници и българите искат да работят се сблъскват с тромавата процедура за уреждане на личните карти – скъпа и трудна, а идеята за създаване на автобусната линия не е ясно дали е оправдана икономически, коментира Николов.

"Някои хора си намират работа в София и пътуват всеки ден, но тук в Босилеград е различно. За неквалифицирана работна ръка от шивашкия бранш, каквато търсят работодателите, те едва ли ще предприемат сами решаването на въпроса с транспорта, защото въпреки че разстоянието до Кюстендил, където са производствените бази и 40 км, се минава граница. Българският парламент не уреди едно бързо и ефективно законодателство за получаване на тези български временни карти, с които единствен може да се работи в България. Сериозно зациклят нещата, няма промяна".

Изходът за нашите сънародници, живеещи в Западните покрайнини, е да се насърчават чуждестранните предприемачи в Босилеград, да се облекчава свободното движение на хора и капитали, "да се излезе от схемата на изнудвания, рекети, от която страда бизнеса в района". Гостът коментира е поведението на Сърбия по отношение на Косово.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
8
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Сърбия е последната проруска дупка на Балканите! Даже макетата се усетиха. Ами като са много ербап да чакат и разчитат на 30 годишни самолети МиГ - подаяния от матушката!
38
0
 
4
 
! Отговори
Я, па Я преди 5 години
Сърбите до края на 18 век са били само два рода, Милутиновичи и Обревновичи даже техните събратя черногорците (третия род) са се отрекли от тях. До получаването на автономия след наполеоновите войни те най редовно са се биели помежду си за надмощие, земи и имоти. Последната им война е била за прасета. На Султана му писва от тях и ги разселва. Една част към Босна и една част към Белград. А на тяхно място в Косово, Метохия и Санджак населва албанци, черкези и босненци. Велике селбе сърба.
37
1
 
10
 
! Отговори
Я, па Я преди 5 години
За Сърбия. Това е най шовинистичната държава на балканите. (Шовен е фенски сержант на служба при Наполеон. Когато Наполеон попитал дали някой знае къде минава границата между Франция и Германия, Шовен казал "По река Рейн, ваше величество". От тогава лъжливите и алчни твърдения на една държава срещу друга с цел заграбване на територия и асимилация на население се нарича Шоеинизъм. Тава държава на Балканите е Сърбия, последвана по късно и от Гърция. За сърбите всички славяни на балканите са сърби.
36
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чета,че този бил бг от някакъв институт в Сърбия. Представете си турцин от БГ да оглави някакъв ислямски институт и да започне така да обижда БГ?! Какъв бг е този? Имаме си такива бг вътре много,които в името на чужди интереси и пари рушат интересите,и връзките на БГ с най-близките и народи.
35
5
 
7
 
! Отговори
опетков преди 5 години
До АнонименДа, продават я за девалвирани рубли. И чакат да им подарят стари Миг ове. Сърбите в последните години са най-продажната маша на Русия на Балканите. Освен това са толкова увредени у главата, че си съсипаха идеално подредената държава само от великодържавен сръбски шовинизъм и комунистически идиотизъм. От най-богата балканска държава се наредиха последни на опашката, дори калпавите българи ги задминаха..
34
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбия е велика и ще бъде велика само в съня си и мечтите !!Те не заслужават хубав живот а само гърч и мизерия !!!Бог бави но не забравя !!!
33
10
 
9
 
! Отговори
Петя преди 5 години
Демокрацията е Робство!
32
2
 
9
 
! Отговори
Терсенето преди 5 години
За наш срам, и идиотска политика, ви предадохме на сърбите. Лично аз се срамувам, от продажниците.
31
7
 
14
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
Трябва или да се откажат от суверенитета си или да умират от глад!Колко прогресивно от страна на ЕС. То всичко се връща. Ония черните пък ще затрият европа и тогава със сърбите ще смачкаме албанците.
30
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българският и сръбският народ са близки и ако зависи от тях ще се разберат. Пречат само сръбските и българските националисти.
29
11
 
11
 
! Отговори
Р преди 5 години
Демокрация,на таркалета,ЕС-да ходи по нужда.капитела е упадък и разврат,и безбожие и робство
28
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Върхът на цинизма е да принуждаваш цял един народ ако иска в ЕС да плюе на цялата си история. Това ли е демокрацията?
27
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Хората обичат държавата си ,а не като триполовите евроатланници
26
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе сърбите, след като Тито изби 180 хил. проруси, живот си живеят. Кога и ние ще ги стигнем?
25
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Върха на безочието е да врещим наляво и надясно за правата на мнимите български малцинства по света и в същото време да не признаваме правото на нито едно малцинство в България. Как очаквате после някой да уважава България?
24
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да живее Велика Сърбия!!! Долу българските фашистки окупатори!!!
23
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 22 Хората обичат държавата си, не са като русофилите !
22
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стереотипите за българите като фашисти, окупатори, в литературата, изкуството, кинематографията, където българинът винаги е с негативен лик, са наслоенията от миналото, които трудно могат да бъдат преодолени, десетилетия са били част от сръбската доктрина, каза още Николов - от науката, образованието, надеждата за разрушаването е думите на президента Вучич да са начало на нов процес..Значи ще карат и сърбите да си пренапишат историята в която българите вече няма да са окупатори.
21
9
 
16
 
! Отговори
Логично преди 5 години
Сърбия ще избере това, което иска народа и. Не е като при нас. Никой не пита народа и решава това, което иска ЕС.
20
17
 
6
 
! Отговори
Юнкер ишиЯсофф... преди 5 години
Този като е "българин" к'во търси въФ сЪрбия,и кой му дава право да дава ЪКЪЛ в други държави....