Секс услугите – печеливш бизнес, пълен със злоупотреби!

Профсъюзи разпалиха страсти за правата на служителите в сферата
1 сеп 2018 11:45, Петя Славова
28
Секс услугите – печеливш бизнес, пълен със злоупотреби!
Снимка: Reuters

В Испания започна остър дебат за правния статут на проституцията, след като подчертано феминисткото правителство откри с притеснение, че е одобрило първия в страната профсъюз на предоставящите секс услуги, предаде Асошиейтед прес.

Сред групите за защита на правата на жените и политиците отдавна съществуват различни мнения дали легализирането на проституцията, която в момента не е законна, но се толерира, ще изведе от "сенчестата икономика" един печеливш и широкоразпространен бизнес, който често е придружаван от злоупотреби с работещите.

Още по темата

В Испания проституцията се толерира, но не е регулирана. Не е предвидено наказание за предлагането на платени сексуални услуги, стига това да не се извършва на публично място. Вместо това законите се фокусират върху борба с трафика на хора, предаде БТА.

Но тази седмица се появиха новини, че организацията на работещите в секс индустрията ОТРАС е получила официално позволение да стане профсъюз. Мнозина сметнаха това за промяна на политиката на управляващата Социалистическа партия и опит за узаконяване на проституцията, обаче министърката на труда Магдалена Валерио заяви, че е била заблудена и изрази изненада, че нейното министерство е дало подобно разрешение.
Валерио подчерта, че документите за регистриране са били технически коректни, но добави, че правителството "няма да подкрепи създаването на профсъюз за една незаконна дейност, нарушаваща основните права на мъже и жени, които поради бедност или други обстоятелства предоставят телата си на други, за да ги малтретират".

Премиерът Педро Санчес заяви в туит, че неговото феминистко правителство не планира да подкрепи която и да било организация, извършваща нелегална дейност, и вместо това предпочита премахването на проституцията.
Отнемането на регистрацията обаче ще изисква испанското правителство да заведе дело, защото решението за нея вече е било публикувано в испанския "Държавен вестник".

Конча Борел, генерална секретарка на ОТРАС, отправи критики срещу правителството, което "се прикрива зад завесата на белия хетеросексуален буржоазен феминизъм, за да представи като нещо отвратително опита да се дадат трудови права на бедна и заклеймявана група хора". "За нас това е въпрос на справедливост", добави тя в Барселона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Печеливш е само за жени .Винаги мъжете са прекарани.
1
4
 
27
 
! Отговори
Наложително е! преди 5 години
Тази професия винаги е съществувала, независимо дали одобряваме това. Щом някакъв вид услуга се търси и се предлагат пари за нея, значи ще има и желаещи да я практикуват.Затова е по-добре да се легализира, да се въведат норми и териториални ограничения, да има полицейски и медицински надзор, "труженичките" да си плащат данъци и осигуровки, да им тече трудов стаж, да имат право на пенсия и да са под закрилата на легални гардове, а не да са собственост на безскрупулни сутеньори.