Стара "любов": Германската провинция Саксония и крайната десница

"Алтернатива за Германия" е първа политическа сила там
1 сеп 2018 20:25, Елка Василева
157
Стара "любов": Германската провинция Саксония и крайната десница
Снимка: архив, Reuters

"Ловът" на чужденци, разиграл се в Кемниц, е жестока илюстрация на спецификата на германската провинция Саксония, превърнала още през 90-те години на миналия век в крепост на най-радикалните групи от крайната десница като цяло.

"Преди това, по времето на ГДР, нямахме право да произнасяме думата фашист", си спомня Сабине Кюнрих, певица и музикантка, "родена в Карлмарксщат", днес Кемниц.

Въпреки това в града от дълго време прикрито съществува "цяла мрежа от радикални десни движения под формата на студентски обединения, граждански сдружения, неонацистки музикални прояви и футболни агитки", казва тази енергична жена, член на гражданското движение за демокрация и толерантност "Арбайтсгрупе Фриденстаг" (Arbeitsgruppe Friedenstag).

А насилието в града придоби ново измерение.

Още по темата

"Много хора ми казват, че никога не са виждали такава омраза и такава склонност към насилие", споделя тя по повод кадрите на хулигани и неонацисти, които нападат хора с чуждестранен произход след смъртта на 35-годишен германец в края на миналата седмица.

По случая са арестувани иракчанин, подал молба за убежище, и сириец, пише Франс прес.

Тежко минало

"Нищо ли не са научили в Саксония?", пита тази седмица сп. "Тагесшпигел", като прави дълъг списък на инциденти с расов характер след обединението на Германия.

Още по-изненадващо е, че чужденците не представляват повече от 4,4 процента от населението от 4,1 млн. при 15 на сто в някои западни провинции например.

Историята изглежда се повтаря в този регион, който граничи с Полша и Чехия и от дълго време е бастион на десни екстремистки движения и център на противопоставяне на Ангела Меркел и нейната миграционна политика.

Още през 1991 г., малко след обединението, хулигани вилняха няколко дни в център за търсещи убежище в Хойесверда и ги тероризираха с одобрението на съседите. 230 чужденци трябваше да напуснат града под полицейски ескорт.
Пак в тази провинция неонацистите постигнаха първите си изборни успехи през 90-те години и след 2000 г.

По онова време Саксония вече имаше "много голям проблем", подчертава Анета Кане от антирасистката фондация "Амадеу Антониу".

"Саксония е имунизирана срещу "десния екстремизъм", обичаше въпреки това да казва консерваторът, който тогава я управляваше - Курт Биденкопф (1990-2002 г.).

Той системно оставяше кметовете на градове в региона сами да се оправят с проблема, подчертава Анета Кане в интервю по новинарския телевизионен канал ntv.

Днес антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" (AfD), която шумно влезе в парламента през 2017 г., е първа политическа сила в Саксония с 27 процента от гласовете.

Пренебрегнат проблем

Теренът без съмнение не е по-благоприятен за десните екстремистки движения, отколкото в други региони на бившата ГДР като Тюрингия и Мекленбург, смята Дитер Рухт, берлински политолог, специалист по изследване на протестни движения.

Но "Саксония е специфична, защото управляващите партии в провинцията, особено ХДС на Ангела Меркел, "много дълго време напълно отричаха проблема", казва той.

Регионът беше силно засегнат от масовото напускане на хора след обединението, след 1989 г. са го напуснали 750 000 души. "Те заминаха и в Саксония липсва цяло поколение, особено в селските райони", посочва саксонският министър за интеграцията Петра Кьопинг пред всекидневника "Зюддойче цайтунг".

Жителите, които останаха, както навсякъде в бившата ГДР, имат чувството, че са граждани втора класа с жизнен стандарт, който продължава да е много по-нисък, отколкото в западната част на страната.

"Цели слоеве на обществото се чувстват объркани", защото с падането на комунистическата ГДР "са загубили ориентацията си, идеологическата си стабилност", обяснява Франк Рихтер, директор на регионалния център за политическо образование в Саксония.

Този фактор, съчетан с трудностите на приспособяването към либералната икономика на Запада, прави "десния национализъм особено примамлив", посочва той и вижда определена политическа и културна хомогенност между бившата ГДР и Полша или Унгария.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Австрия е най-цивилизованата европейска страна.
39
5
 
43
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Хаха, колко предвидимо! Група хора, дръзнали да излязат на протест затова, че разни кафяви мохамедани изнасилват и колят като агнета тях и децата им по улиците на родните им градове, биват моментално окичени с дежурните за юдеокомунистите термини като "расисти", "крайно десни" и естествено ..."фашисти"! Всеки момент очакваме да вкарат в употреба и ядреното оръжие на юдео-ционистката илюминатска пропаганда - Холокоста! Не хумор, а плач! Гасете лампите и ги почвайте, че утре може и да няма!
38
30
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То е нормално да са объркани след 50 гпдини комунизъм. След тях остава само бедност и тъпотаа. Тея източно германци вечв 30 гпдини не могат да ги интегрират към нормалния свят. А вие св чудите бедната България, че била толкова зле след 50 гпдини мъки.
37
7
 
10
 
! Отговори
ОФ преди 5 години
Трябва да забранят интернета в психиатричните клиники
36
9
 
7
 
! Отговори
Бивш Емигрант преди 5 години
Ай кат сте толко "за" тия психо съдисти нацисти, кой има топки да иде сега да мине през дойч побеснялата тълпа и да каже- Добър ден???
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВЕЛИКИЙ ДЕМОКРАТИТЕ... СЪСИПИТЕЛИТЕ НА НАРОДИТЕ . КОМУНИСТИТЕ ... УБИИЦИ НА НАРУШИТЕЛИТЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ ГРАНИЦИ . СЛАВА НА ГРАНИЧНИ ВОЙСКИ .
34
3
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Мулти-култи на Мути*-***!*Мути-Меркел
33
3
 
32
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Тия в Саксония не разбраха ли,че вече е решено Германия да стане Бундесхалифат?К'во ритат?Даже има и нов химн:"Дойчланд,Дойчланд,Аллах акбар! Майне либе Халифат! Меркел,Меркел,ашколсун! Чок курназ ханъм!"Само ми е интересно,може ли джамия да бъде наречена с женско име(на Меркел)?Иначе тя доказано го заслужава!
32
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
.....могат да увредят на всеки гражданин,ако им се подаде сигнал и това ме тревожи,защото на политиците не им пука за месното,за тяхното собствено население,за съжаление,за тях са по-важни политическите им игри.Кой ще защити местното население и държавите?Май никой.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анти-фашист/комунист Многоооо си зле брат с историята.Соболевата акция е в края на 1940 г., няколко месеца преди 1 март 1941 г., когато в България влизат германските войски. Прочети добре няколко исторически източника преди да пишеш нелепици.
30
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разгледайте добре партиите без да заемате ничия страна,абстрахирайки се от всичко и ще видите,че реално крайно десните фашисти(не нацисти) са именно в партията на Меркел.Аз също съм против расистите,но разбира се родината ми е по-мила.Причината не е защото тези хора са черни или кафяви или мюсулмани или други,а защото доста от тези елементи са скрити лимонки,които могат да бъдат задействани във всеки един момент и увредят на сигурността на Европа и държат Европа под контрол и зависимост,могат д
29
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Любов от Саксония... Не искали чужденци? Затова ни натресоха Сакс-Кобурга... Чужденец цар ни стана. Мммм, нека! Да си припомни българинът...
28
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
*** нещо закъсняваш тази вечер очаквам да публикуваш някой истини за руснаците тази вечер те няма в час на пиши нещо за това ти плащат а не за общи приказки.
27
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Цели слоеве на обществото се чувстват объркани", защото с падането на комунистическата ГДР "са загубили ориентацията си, идеологическата си стабилност". И Ангела Меркел като тях е загубила ориентация и идеологическа стабилност. Затова по заповед зад океана допусна толкова много неуправляеми мюсюлмани да нахлуят в Германия. И каква да бъде, като е планетарна тайна, че ЦРУ подслушва телефона и? Как да не слушка?
26
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Hahahahahahhahahahhababahhshbaba.. Smeshno.... Smeshno... Ako vlagahte taq energiq za protest za neshto polojitelno vmesto da pishe te nqkvi rabota.. Shtqhte da ste po dobre
25
13
 
2
 
! Отговори
Адам Смит преди 5 години
Нормално, панелни *** търсят кой им е виновен...когато отговора е в огледалото.
24
2
 
6
 
! Отговори
Соболева акция преди 5 години
По време на кампанията Никола Вапцаров пише едно от най-известните си стихотворения Селска хроника. В позив на РМС, младежката организация на комунистическата партия, се казва: Искаме съюз със СССР! и Искаме съюз с героична и социално-прогресивна Германия!, както и Да живеят другарят Сталин и другарят Хитлер, вождовете на съветската и немската работническа класа.
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ШЕФА НА МЕРКЕЛ НЕ Е САЩ ЩОТО ТЕ СЛУЖАТ НА ЕВРЕИТЕ КОИТО НЕ ЖЕЛАЯТ ГЕРМАНИЯ И ЕС ДА ГИ УПРАВЛЯВАТ ИСЛЯМИСТИ!МЕРКЕЛ СЛУЖИ САМО НА ШИРИЯТА!
22
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
To vie shtot mislite taka za tova ste tolkova dobre.. Vijdam az.. Ne gi mislete nemcite gledaidate vie da gi stignete i togava si davaite bezsmilenoto mnenie
21
2
 
31
 
! Отговори
И какво?! преди 5 години
Ако утре Меркел реши, че Германия кани всички бели, зелени, черни, цветни и други всякакви п едер аси да отидат да живеят там - трябва ли да очакваме, че германците трябва да ги търпят?