Стара "любов": Германската провинция Саксония и крайната десница

"Алтернатива за Германия" е първа политическа сила там
1 сеп 2018 20:25, Елка Василева
157
Стара "любов": Германската провинция Саксония и крайната десница
Снимка: архив, Reuters

"Ловът" на чужденци, разиграл се в Кемниц, е жестока илюстрация на спецификата на германската провинция Саксония, превърнала още през 90-те години на миналия век в крепост на най-радикалните групи от крайната десница като цяло.

"Преди това, по времето на ГДР, нямахме право да произнасяме думата фашист", си спомня Сабине Кюнрих, певица и музикантка, "родена в Карлмарксщат", днес Кемниц.

Въпреки това в града от дълго време прикрито съществува "цяла мрежа от радикални десни движения под формата на студентски обединения, граждански сдружения, неонацистки музикални прояви и футболни агитки", казва тази енергична жена, член на гражданското движение за демокрация и толерантност "Арбайтсгрупе Фриденстаг" (Arbeitsgruppe Friedenstag).

А насилието в града придоби ново измерение.

Още по темата

"Много хора ми казват, че никога не са виждали такава омраза и такава склонност към насилие", споделя тя по повод кадрите на хулигани и неонацисти, които нападат хора с чуждестранен произход след смъртта на 35-годишен германец в края на миналата седмица.

По случая са арестувани иракчанин, подал молба за убежище, и сириец, пише Франс прес.

Тежко минало

"Нищо ли не са научили в Саксония?", пита тази седмица сп. "Тагесшпигел", като прави дълъг списък на инциденти с расов характер след обединението на Германия.

Още по-изненадващо е, че чужденците не представляват повече от 4,4 процента от населението от 4,1 млн. при 15 на сто в някои западни провинции например.

Историята изглежда се повтаря в този регион, който граничи с Полша и Чехия и от дълго време е бастион на десни екстремистки движения и център на противопоставяне на Ангела Меркел и нейната миграционна политика.

Още през 1991 г., малко след обединението, хулигани вилняха няколко дни в център за търсещи убежище в Хойесверда и ги тероризираха с одобрението на съседите. 230 чужденци трябваше да напуснат града под полицейски ескорт.
Пак в тази провинция неонацистите постигнаха първите си изборни успехи през 90-те години и след 2000 г.

По онова време Саксония вече имаше "много голям проблем", подчертава Анета Кане от антирасистката фондация "Амадеу Антониу".

"Саксония е имунизирана срещу "десния екстремизъм", обичаше въпреки това да казва консерваторът, който тогава я управляваше - Курт Биденкопф (1990-2002 г.).

Той системно оставяше кметовете на градове в региона сами да се оправят с проблема, подчертава Анета Кане в интервю по новинарския телевизионен канал ntv.

Днес антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" (AfD), която шумно влезе в парламента през 2017 г., е първа политическа сила в Саксония с 27 процента от гласовете.

Пренебрегнат проблем

Теренът без съмнение не е по-благоприятен за десните екстремистки движения, отколкото в други региони на бившата ГДР като Тюрингия и Мекленбург, смята Дитер Рухт, берлински политолог, специалист по изследване на протестни движения.

Но "Саксония е специфична, защото управляващите партии в провинцията, особено ХДС на Ангела Меркел, "много дълго време напълно отричаха проблема", казва той.

Регионът беше силно засегнат от масовото напускане на хора след обединението, след 1989 г. са го напуснали 750 000 души. "Те заминаха и в Саксония липсва цяло поколение, особено в селските райони", посочва саксонският министър за интеграцията Петра Кьопинг пред всекидневника "Зюддойче цайтунг".

Жителите, които останаха, както навсякъде в бившата ГДР, имат чувството, че са граждани втора класа с жизнен стандарт, който продължава да е много по-нисък, отколкото в западната част на страната.

"Цели слоеве на обществото се чувстват объркани", защото с падането на комунистическата ГДР "са загубили ориентацията си, идеологическата си стабилност", обяснява Франк Рихтер, директор на регионалния център за политическо образование в Саксония.

Този фактор, съчетан с трудностите на приспособяването към либералната икономика на Запада, прави "десния национализъм особено примамлив", посочва той и вижда определена политическа и културна хомогенност между бившата ГДР и Полша или Унгария.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
положението в германия сега е много по-страшно от времената на диктатурата на хонекер и неговото щази!
19
5
 
9
 
! Отговори
Анти-фашист/комунист преди 5 години
Соболевата акция е пропагандна акция на Българската комунистическа партия (БРП(к)) в края на 1940 г. по време на Втората световна война в подкрепа на предложения от СССР на България пакт за приятелство и взаимна помощ. Наречена е на името на съветския дипломат Аркадий Соболев. Тогава БКП агитира ЗА присъединяването ни към тристранния пакт с Хитлер. По това време и СССР е в приятелски отношения с Хитлер.
18
6
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Няма никаква крайна десница в Саксония. Тези хора са фенове на ЦСКА от Германия, афектирани от равния резр от днешния мач с Ботрев Пловдив.
17
1
 
38
 
! Отговори
Не лъжете хората! преди 5 години
Ксенофобията, расизмът и други прояви на нетърпимост и омраза към наподобяващите на нас хомо сапиенси не са равнозначни на фашизъм! Не търсете под вола теле! Никой няма право да се натрапва с присъствието си там където е нежелан и да натрапва на другите цвета си, миризмата си, нравите си, обичаите си, боговете си, вярванията си, пророците си, цивилизационните си различия и т.н.! Налагането със сила на упоменатите различия в дадено общество е акт на агресия и обществото има право на съпротива!
16
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунисти, нацисти... разликата е само във враговете. Някои от тях даже са общи.
15
1
 
18
 
! Отговори
Munchen_DE преди 5 години
До ИдеалистМоже да е окупирана, но е достатъчно 15 или 20 милиона да се опомнят, събудят и да действат като едно цяло и гледай какво става. Едно е да си "патриот на маса", друго е да действаш!
14
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
диктаторският режим на меркел, цоциалистите и зелените педозоофили погазиха народа си с полицейските си кучета
13
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разюзданите мигранти са си разюздани мигранти и то насъсквани. Така че тия брътвежи не минават.
12
2
 
27
 
! Отговори
Munchen_DE преди 5 години
Доста време си играха с огъня. Реакцията е естествена, но за съжаление закъсняла.И въпреки всичко разните леви, зелени, правозащитници имат наглостта да правят контра?!
11
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди години гледах едно предаване за тия от Саксония ,как след неуспешен лов за източни европейци нападнали и пребили оригинален немец баща на две невръстни деца,само защото е запелтечил ,нормално връщал се е от парти 4 часа сутринта,след побоя е лежал над 4 месеца в кома .
10
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изводът: От бившите комунисти лесно стават нацисти. Идеологията и ценностите им са много сходни. Това не е само в Германия. В целия източен блок е така. Наблюдаваме го и тук, особено при ниско образованите прослойки от населението. Сещате се, че нямам предвид цигганнитте. Имам предвид слабоинтелигентните етнически българи, жалещи за соца.
9
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Събориха Берлинската стена от глупост и сега ще приемат турци и африканци.
8
1
 
29
 
! Отговори
НЕСАРАЦИН преди 5 години
ОЩЕ ПРЕДИ ГОДИНИ ТРЯБВАШЕ ДА СЕ СЪБУДЯТ!!!!!ГЕРМАНИЯ Е ЛИЦЕТО НА ЕС!!!ОСТАНАЛИТЕ ДЪРЖАВИ КАЗАХА НЕ ЗА НЕЛЕГАЛНИТЕ!! МЕРКЕЛ КАЗА ДА И СТАНА НЕЙНОТО! ЯВНО ШЕФА Е МЕРКЕЛ А ГЕРМАНСКИЯ НАРОД ОПРЕДЕЛЯ КОЙ ДА Е ШЕФА!!!БЕЗ ПРОМЯНА НА БАБИЧКАТА ПРОМЯНА НЯМА ДА ИМА ВЪПРЕКИ , ЧЕ Е ДОСТА КЪСНО ЗА ПРОМЯНА ТЕ ВЕЧЕ СА ТУК МЕЖДУ НАС :D
7
2
 
44
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Браво, дано повлекат останала част на Германия. Не слушайте глупостите за неонзцисти и футболни хулигани. Протестират хора от всички прослойки на обществото. По немските медии е тотална пропаганда!
6
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
" пренебрегнат проблем" ли, това е лъч надежда! Европейската цивилизация не е загубена напълно...
5
10
 
9
 
! Отговори
А мозък????? преди 5 години
Абе ДНЕС как ги търпите тия постове ,като на стената на войнишки нужник са.Това трибуна на примитивите с въжетата през рамо на ,,Ботев" ли е? Точно такива са тези които си заслужават боя и тормоза в Саксония.Такива само цапат земята с присъствието си
4
1
 
23
 
! Отговори
СатаНАТО на върбе преди 5 години
Тия още ли не са се сбили на майдана за Косово може, а за Бавария и Сакcония не може, брей.
3
1
 
48
 
! Отговори
месара преди 5 години
ше става и по лошо в германия, благодарение на другарката меркел, с неиното - добре дошли!
2
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия са бъдещи сепаратисти от Меркелистан, ЕС ще заприлича на Хохолистан, който копае гроб другиму сам пада в него, стара китайска народна мъдрост.
1
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека писъците на ***,турци и комунисти започнат сега!