Стара "любов": Германската провинция Саксония и крайната десница

"Алтернатива за Германия" е първа политическа сила там
1 сеп 2018 20:25, Елка Василева
157
Стара "любов": Германската провинция Саксония и крайната десница
Снимка: архив, Reuters

"Ловът" на чужденци, разиграл се в Кемниц, е жестока илюстрация на спецификата на германската провинция Саксония, превърнала още през 90-те години на миналия век в крепост на най-радикалните групи от крайната десница като цяло.

"Преди това, по времето на ГДР, нямахме право да произнасяме думата фашист", си спомня Сабине Кюнрих, певица и музикантка, "родена в Карлмарксщат", днес Кемниц.

Въпреки това в града от дълго време прикрито съществува "цяла мрежа от радикални десни движения под формата на студентски обединения, граждански сдружения, неонацистки музикални прояви и футболни агитки", казва тази енергична жена, член на гражданското движение за демокрация и толерантност "Арбайтсгрупе Фриденстаг" (Arbeitsgruppe Friedenstag).

А насилието в града придоби ново измерение.

Още по темата

"Много хора ми казват, че никога не са виждали такава омраза и такава склонност към насилие", споделя тя по повод кадрите на хулигани и неонацисти, които нападат хора с чуждестранен произход след смъртта на 35-годишен германец в края на миналата седмица.

По случая са арестувани иракчанин, подал молба за убежище, и сириец, пише Франс прес.

Тежко минало

"Нищо ли не са научили в Саксония?", пита тази седмица сп. "Тагесшпигел", като прави дълъг списък на инциденти с расов характер след обединението на Германия.

Още по-изненадващо е, че чужденците не представляват повече от 4,4 процента от населението от 4,1 млн. при 15 на сто в някои западни провинции например.

Историята изглежда се повтаря в този регион, който граничи с Полша и Чехия и от дълго време е бастион на десни екстремистки движения и център на противопоставяне на Ангела Меркел и нейната миграционна политика.

Още през 1991 г., малко след обединението, хулигани вилняха няколко дни в център за търсещи убежище в Хойесверда и ги тероризираха с одобрението на съседите. 230 чужденци трябваше да напуснат града под полицейски ескорт.
Пак в тази провинция неонацистите постигнаха първите си изборни успехи през 90-те години и след 2000 г.

По онова време Саксония вече имаше "много голям проблем", подчертава Анета Кане от антирасистката фондация "Амадеу Антониу".

"Саксония е имунизирана срещу "десния екстремизъм", обичаше въпреки това да казва консерваторът, който тогава я управляваше - Курт Биденкопф (1990-2002 г.).

Той системно оставяше кметовете на градове в региона сами да се оправят с проблема, подчертава Анета Кане в интервю по новинарския телевизионен канал ntv.

Днес антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" (AfD), която шумно влезе в парламента през 2017 г., е първа политическа сила в Саксония с 27 процента от гласовете.

Пренебрегнат проблем

Теренът без съмнение не е по-благоприятен за десните екстремистки движения, отколкото в други региони на бившата ГДР като Тюрингия и Мекленбург, смята Дитер Рухт, берлински политолог, специалист по изследване на протестни движения.

Но "Саксония е специфична, защото управляващите партии в провинцията, особено ХДС на Ангела Меркел, "много дълго време напълно отричаха проблема", казва той.

Регионът беше силно засегнат от масовото напускане на хора след обединението, след 1989 г. са го напуснали 750 000 души. "Те заминаха и в Саксония липсва цяло поколение, особено в селските райони", посочва саксонският министър за интеграцията Петра Кьопинг пред всекидневника "Зюддойче цайтунг".

Жителите, които останаха, както навсякъде в бившата ГДР, имат чувството, че са граждани втора класа с жизнен стандарт, който продължава да е много по-нисък, отколкото в западната част на страната.

"Цели слоеве на обществото се чувстват объркани", защото с падането на комунистическата ГДР "са загубили ориентацията си, идеологическата си стабилност", обяснява Франк Рихтер, директор на регионалния център за политическо образование в Саксония.

Този фактор, съчетан с трудностите на приспособяването към либералната икономика на Запада, прави "десния национализъм особено примамлив", посочва той и вижда определена политическа и културна хомогенност между бившата ГДР и Полша или Унгария.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
14
 
! Отговори
превод от еврогейс преди 5 години
"крайнодесен" - човек, който не желае канибали и касапи ислямисти от по света и у нас, да бият, изнасилват, колят, газят, взривяват... децата му, жена му, него... у дома му. Докато той им плаща "социални помощи".
59
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някаква джендърка нарича расисти всички които не обичат да ги колят или изнасилват.Тия "зелените" в Германия са много болни хора.Би трябвало да ги настанят в психиатрии на силни транквиланти и да ги държат вързани.
58
10
 
4
 
! Отговори
живеещ в Германия преди 5 години
До ДодоТе не протестират срещу арабите или авганистанците, а срещу ВСИЧКИ чужденци - това означава турци, ***, българи, руснаци, румънци. Защо си мислите, че за нас мисленето е по-различно? Напротив, немците, когато се съберат и обсъждат българите (да уточня, не *** и турци, а българи!) коментират колко сме шумни, прости и ни се подиграват..Така, че не се заблуждавайте- тръгне ли такава вълна, ще помете всичко.
57
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви са теа български думи като Саксония звучи като Саксофония , не може ли да казвате Заксен толкова ли е трудно
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 60. Приказката "който не е с нас е против нас" е на КЛЕМАНСО. МНОГО ПРЕДИ ГЕСТАПО. ТОВА ИЗКАЗВАНЕ Е ПРИ ПОДПИСВАНЕТО ЗА КАПИТУЛАЦИЯ ПО ВРЕМЕТО НА ЦАР ФЕРДИНАНД. Който е победител във войната. ФРАНЦИЯ И РУСИЯ СЕ ОБЯВЯВАТ ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ. И ОТНЕМАТ ЗАПАДНИТЕ ПОКРАНИНИ.
55
2
 
8
 
! Отговори
Циник до врачанския преди 5 години
СелтакСелтак.... в тази дупка Враца ... се джендърш ли се въдите?Ако те болеше - колкоТ' си ***...трябваше да си на системи!:-)
54
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В статията не прочетох нищо укоримо.
53
2
 
26
 
! Отговори
Прасе с каска преди 5 години
Неонацисти били на протестите?!?!?!?А защо не вземете на погледнете управляващите с девиза им "който не е с нас е престъпник, нацист, фашист, комунист и т.н."Точно тези методи са в основата при действията на ГЕСТАПО едно време.
52
2
 
22
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Аааахахаха простия врачански селянин пак се е "изходил".Такива ръбове като него посрещаха афганистанците с цветя и плюшени мечета на гарата в Мюнхен...резултатите не закъснаха...изнасилени и заклани немци.Вече десетки...и се множат!
51
5
 
23
 
! Отговори
Ели преди 5 години
В Германия, Швеция, Полша са радикални нацисти.В Украйна са борци за Свобода.Ти да видиш!
50
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 117 ***,защо си мислиш ,че *** независимо от кое племе или народ са може ,да се заселва където поиска и ,да живеее на гърба на другите!
49
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 108 Пустиняк Верно ,Кемниц не е Кьолн където бежанците изнасилват германки без никой да им пречи!
48
0
 
11
 
! Отговори
Пурко преди 5 години
Май работата отива към........
47
17
 
3
 
! Отговори
До 114 преди 5 години
Пич, не знам колко си бял, но всеки психиатър би те затворил на тежки психотропни медикаменти само на базата, тази ти "публикация". Но е характерно за такива като теб, да се мислят за НОРМАЛНИ. Възможно е и да имаш само синдром на Турет, но по-вероятно е състоянието ти да е доста по-тежко.
46
18
 
6
 
! Отговори
Пустиняк до 109,110 преди 5 години
Ти да не си бот, бре! Бах тая проказа неделя сутрин. Но по същество, да довърша за Кемниц. Г-н Балкански аплодира случващото се там. Гиди Ганьовисте, защо си мислиш, че за тези там нацисти ти си нещо по-различно от афганците примерно. По-тъмнички сте и вие, значи сте *** и ***. На Ганьовистите им е втълпено да поставят всички под общ знаменател, така е по-лесно за слабите мозъци - елементарното и повърхностното. Вие нямате индивидуалност и собствена мисъл, така са и онези там
45
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Меркел от един проблем, сега си прави втори проблем, третия незнам...Много сбъркана политика на тази жена.
44
3
 
15
 
! Отговори
КАЛЕРГИ преди 5 години
"Само еврейската раса ще запази чистотата си, за да управлява света, останалите *** ще са робите!"
43
32
 
5
 
! Отговори
Пустиняк преди 5 години
Нищо ново! Най-задръстената и смачкана провинция на Германия, с най-комплексираното население, с най-малко чужденци - са и най-големите нацисти. Парадокс ли, не -закономерност. Кундера пишеше, че може би най-страшното на комунизма е това което идва след него. А с последните си издихания през 80те, комунизмът прероди шовинизмът и национализмът, от което още бедства и наша ***. Некви кратуни тука се лигавят, но Кемниц не е Берлин, Хамбург, Кьолн или Мюнхен, а един смачкан затворен сив град.
42
7
 
13
 
! Отговори
Нико преди 5 години
А какво мислите вие българи, ТРЯБВА ЛИ И В БЪЛГАРИЯ ДА ИМА ТАКАВА ПАРТИЯ ИЛИ НЕ ? ако се съберат над 500 плюса веднага я регистрирам за моя сметка. И напред.
41
3
 
30
 
! Отговори
Комаро преди 5 години
УжасТ, посранитe евротолерантчета жорналиСчета наричат със всякакви клишета хора, излезли да протестират с националния си флаг! Представете си какъв вой ще има ако искарат националсоциалистически флагове със свастика? И това ще дойде, дано по-скоро!