Било каквото било: ЕС прати халогенните крушки в историята

От днес влиза забрана за производството им
2 сеп 2018 18:50,
144
Било каквото било: ЕС прати халогенните крушки в историята
Снимкa: Reuters, архив

От днес в Европейския съюз влиза в сила забрана върху производството на повечето видове халогенни крушки. Търговците обаче могат да продължат да продават наличните си на склад количества до изчерпването им. Халогенните крушки ще бъдат заменени предимно с LED осветление. Според Европейската комисия така ще се пести огромно количество енергия, посочва БНТ.

Още по темата

 
През 2012 година ЕС забрани производството на обикновени крушки, от днес в историята отиват и халогенните. Мотивите са, че не са достатъчно енергийно ефективни.
 
Забраната им първоначално беше планирана за септември 2016 година. Заради опасения, че на пазара няма достатъчно алтернативи, срокът беше удължен с две години.
 
От днес производителите ще могат да предлагат само крушки, които имат поне енергиен клас B според европейската скала за етикиране.
 
Според Еврокомисията халогенните лампи използват пет път повече енергия, отколкото тяхната алтернатива - LED крушките. Със спирането им от производство годишно ще се пести енергия, равна на потреблението на страна като Португалия в продължение на 5 години.

Промените също означават и значително намаляване на отпадъците, защото потребителите от Европейския съюз ще използват по-малко електрически крушки всяка година. Очаква се и намаляване на вредните емисии въглероден двуокис във въздуха. Освен това новите LED крушки ще могат да се рециклират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаете ли че са налагани глоби на производители с дълго светещи крушки. Обаче тия неща не са като на Ивана бюста, та да ги пишат навсякъде.
134
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледайте филмчето "Купи, хвърли"(Comprar, tirar)-има крушка от 1902г. , непрекъснато е пред камери и си свети до днес, но е забранено да се произвеждат такива от картелите...
133
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди време бчх чел, че халогенките са особено капризни за положението на жичката: т.е. ако е хоризонтално - добре, ако обаче е отвестно разположена, се получава по-бързо износване и изгаряне, тъй като при халогенните не е просто нагрята жичка, а има изпаряване на повърхносен слой при светене и повторното му полепване, или нещо такова беше. Т.е. положениетоТа, произволното поставяне на посоката на жичката (както на практика се получава в къщи) не е без значение, но това никой не коментираше.
132
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще си накупя обикновено крушки и ще си свткам с тях.
131
1
 
2
 
! Отговори
Димитър преди 5 години
В ИКЕА отдавна продават само LED, ама карай.
130
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната европейска тъпотия.
129
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По този повод ходих онзи ден в Бриколаж да си накупя халогенки.Гледам в секцията осветителни тела,на редицата с крушки и на най-долния рафт какво да видя - крушки с волфрамова жичка по 80-100вата с наименование крушка със специално предназнчение.. та до тук със забраните,естествено цената от 50-60ст беше станала няколко левчета...
128
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
LED фаровете заслепяват насфещните шофьори като така може да предизвикат произшествия. Ти виждаш ясно, но отсрещния е заслепен и може да те нацели.
127
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откакто лампите с нажежаема жичка запонаха да изчезват от магазините и жената им скочи. За 60W преди плащах 50 ст. сега струва 1.50 лв. 6 години след забраната им все още си намирам от къде да си ги купя. И с халогенните ще е така. Ще се минат поне 10 години преди да изчезнат напълно от пазара.
126
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Купил съм си 10-12 кашончета с жички и ще се светя докато съм жив.Всичко с нажежаема жичка дава мека и полезна светлина .Всичко с LED дава отровна убийствена вредна за очите светлина.LED е измислен от извънземните за да ОКьОРАВЕЕТЕ ,а после самозваните престилки с умствен багаж от нула и морал много под нула да ви ''лекуват''
125
0
 
2
 
! Отговори
аз също преди 5 години
До Аз си ги правя.От 4 години съм ги сменил и до сега нямам проблем!Малко играчка е,но си струва!
124
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие в момента не се оплаквате заради крушките ми се оплаквате, че лошия ЕС бил забранил нещо което реално не ви бърка изобщо :))) толкова сте ми смешни :)
123
1
 
5
 
! Отговори
ззз преди 5 години
Да, трези от снимката са за декорация, но на същият принцип са едни COB LED които са превфектна алтернатива на нажежаемата жичка.В къщи подмених всичко с тях 8W=100W от старите. Визуална разлика практически няма. Единственият проблем е цената: м/у 5 и 9 лв. за бройка.А съвсем друга тема е НЯКОЙ да ми казва какво ТРЯБВА и каво НЕ и ако не бяха забраните на ЕВРОИДИOТИТЕ щях отдавна да съм зарязал нажежаемата жичка, запаси и алтернативи има безкрай, но ми писна да им горят жичките през 2-3 месеца!
122
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е като забраната с обикновенните крушки. Забранено производството на територията на ЕС, а в съседните държави продължава производството и внасянето им в БГ.
121
4
 
4
 
! Отговори
третия глупак преди 5 години
Ще си светя с халогенни , с нажежаеи жички и пр. високоразходни крушки защото ще си построим АЕЦ Белене и ще имаме излишък от ток !
120
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 115Аз бих забранил балкански *** като теб да се изказват ама не може да имаме това което ни се иска винаги...
119
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 116"Лодигин е изобретил това нещо с цел да не сме на тъмно, да не живеем като скотове а тези сега забраняват." Даваш ли си сметка що за глупост е това? Ще кажеш, че ЕС те карат да стоиш на свещи :))))
118
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коментиращите звучат сякаш имат запаси от лампи за 50 години напред и сега се чудят ко да ги праят... вие май се чудите само от какво да се оплаквате а? Балакнски сеялни.
117
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ...Защото е измислено нещо по-добро. По твойта логика да си стоим в пещерите а?
116
15
 
10
 
! Отговори
... преди 5 години
Значи А. Лодигин ще се обърне в гроба. За какво изобщо е изобретил лампа с нажежаема жичка, човека? За да дойдат 110 години по късно някакви си хора, от някакъв си измислен ЕС и да почнат да забраняват... Лодигин е изобретил това нещо с цел да не сме на тъмно, да не живеем като скотове а тези сега забраняват. Значи искат да живеем като скотове. Абе тия от ЕС докога ще ни командват? Я да се разпада тоя съюз и всеки да си живее както иска. Събрали се 20 човека и решават кой какво ще прави. Аре бе.