Било каквото било: ЕС прати халогенните крушки в историята

От днес влиза забрана за производството им
2 сеп 2018 18:50, Боряна Павлова
144
Било каквото било: ЕС прати халогенните крушки в историята
Снимкa: Reuters, архив

От днес в Европейския съюз влиза в сила забрана върху производството на повечето видове халогенни крушки. Търговците обаче могат да продължат да продават наличните си на склад количества до изчерпването им. Халогенните крушки ще бъдат заменени предимно с LED осветление. Според Европейската комисия така ще се пести огромно количество енергия, посочва БНТ.

Още по темата

 
През 2012 година ЕС забрани производството на обикновени крушки, от днес в историята отиват и халогенните. Мотивите са, че не са достатъчно енергийно ефективни.
 
Забраната им първоначално беше планирана за септември 2016 година. Заради опасения, че на пазара няма достатъчно алтернативи, срокът беше удължен с две години.
 
От днес производителите ще могат да предлагат само крушки, които имат поне енергиен клас B според европейската скала за етикиране.
 
Според Еврокомисията халогенните лампи използват пет път повече енергия, отколкото тяхната алтернатива - LED крушките. Със спирането им от производство годишно ще се пести енергия, равна на потреблението на страна като Португалия в продължение на 5 години.

Промените също означават и значително намаляване на отпадъците, защото потребителите от Европейския съюз ще използват по-малко електрически крушки всяка година. Очаква се и намаляване на вредните емисии въглероден двуокис във въздуха. Освен това новите LED крушки ще могат да се рециклират.


144
Още от ЕС
Нацистките поздрави по улиците са позор за Германия!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Знаете ли че са налагани глоби на производители с дълго светещи крушки. Обаче тия неща не са като на Ивана бюста, та да ги пишат навсякъде.
136
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Гледайте филмчето "Купи, хвърли"(Comprar, tirar)-има крушка от 1902г. , непрекъснато е пред камери и си свети до днес, но е забранено да се произвеждат такива от картелите...
135
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Преди време бчх чел, че халогенките са особено капризни за положението на жичката: т.е. ако е хоризонтално - добре, ако обаче е отвестно разположена, се получава по-бързо износване и изгаряне, тъй като при халогенните не е просто нагрята жичка, а има изпаряване на повърхносен слой при светене и повторното му полепване, или нещо такова беше. Т.е. положението
Та, произволното поставяне на посоката на жичката (както на практика се получава в къщи) не е без значение, но това никой не коментираше.
134
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ще си накупя обикновено крушки и ще си свткам с тях.
133
1
 
2
 
! Отговори
Димитър преди 2 седмици
В ИКЕА отдавна продават само LED, ама карай.
132
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Поредната европейска тъпотия.
131
2
 
7
 
! Отговори
леле мале преди 2 седмици
Един служител се събудил, огледал се и си казал :"Еех тая Европа- така хубаво я оправихме ,че никакви проблеми няма. Скукааа ... а - сетих се! Ще забраня халогенките- тамън жената ще спре да ме кара да ходя с нея до "ИКЕА" под предлог че трябват нови..."
130
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Относно синята светлина от LED лампите някой интересува ли го или здравето не е от значение...
129
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
По този повод ходих онзи ден в Бриколаж да си накупя халогенки.Гледам в секцията осветителни тела,на редицата с крушки и на най-долния рафт какво да видя - крушки с волфрамова жичка по 80-100вата с наименование “крушка със специално предназнчение”.. та до тук със забраните,естествено цената от 50-60ст беше станала няколко левчета...
128
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
LED фаровете заслепяват насфещните шофьори като така може да предизвикат произшествия. Ти виждаш ясно, но отсрещния е заслепен и може да те нацели.
127
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Откакто лампите с нажежаема жичка запонаха да изчезват от магазините и жената им скочи. За 60W преди плащах 50 ст. сега струва 1.50 лв. 6 години след забраната им все още си намирам от къде да си ги купя. И с халогенните ще е така. Ще се минат поне 10 години преди да изчезнат напълно от пазара.
126
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Купил съм си 10-12 кашончета с жички и ще се светя докато съм жив.Всичко с нажежаема жичка дава мека и полезна светлина .Всичко с LED дава отровна убийствена вредна за очите светлина.LED е измислен от извънземните за да ОКьОРАВЕЕТЕ ,а после самозваните престилки с умствен багаж от нула и морал много под нула да ви ''лекуват''
125
0
 
2
 
! Отговори
аз също преди 2 седмици
До Аз си ги правя.

От 4 години съм ги сменил и до сега нямам проблем!Малко играчка е,но си струва!
124
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вие в момента не се оплаквате заради крушките ми се оплаквате, че лошия ЕС бил забранил нещо което реално не ви бърка изобщо :))) толкова сте ми смешни :)
123
1
 
5
 
! Отговори
ззз преди 2 седмици
Да, трези от снимката са за декорация, но на същият принцип са едни COB LED които са превфектна алтернатива на нажежаемата жичка.В къщи подмених всичко с тях 8W=100W от старите. Визуална разлика практически няма. Единственият проблем е цената: м/у 5 и 9 лв. за бройка.
А съвсем друга тема е НЯКОЙ да ми казва какво ТРЯБВА и каво НЕ и ако не бяха забраните на ЕВРОИДИOТИТЕ щях отдавна да съм зарязал нажежаемата жичка, запаси и алтернативи има безкрай, но ми писна да им горят жичките през 2-3 месеца!
122
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това е като забраната с обикновенните крушки. Забранено производството на територията на ЕС, а в съседните държави продължава производството и внасянето им в БГ.
121
4
 
4
 
! Отговори
третия глупак преди 2 седмици
Ще си светя с халогенни , с нажежаеи жички и пр. високоразходни крушки защото ще си построим АЕЦ Белене и ще имаме излишък от ток !
120
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 115

Аз бих забранил балкански утайки като теб да се изказват ама не може да имаме това което ни се иска винаги...
119
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 116

"Лодигин е изобретил това нещо с цел да не сме на тъмно, да не живеем като скотове а тези сега забраняват."

Даваш ли си сметка що за глупост е това? Ще кажеш, че ЕС те карат да стоиш на свещи :))))
118
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Коментиращите звучат сякаш имат запаси от лампи за 50 години напред и сега се чудят ко да ги праят... вие май се чудите само от какво да се оплаквате а? Балакнски сеялни.