Било каквото било: ЕС прати халогенните крушки в историята

От днес влиза забрана за производството им
2 сеп 2018 18:50,
144
Било каквото било: ЕС прати халогенните крушки в историята
Снимкa: Reuters, архив

От днес в Европейския съюз влиза в сила забрана върху производството на повечето видове халогенни крушки. Търговците обаче могат да продължат да продават наличните си на склад количества до изчерпването им. Халогенните крушки ще бъдат заменени предимно с LED осветление. Според Европейската комисия така ще се пести огромно количество енергия, посочва БНТ.

Още по темата

 
През 2012 година ЕС забрани производството на обикновени крушки, от днес в историята отиват и халогенните. Мотивите са, че не са достатъчно енергийно ефективни.
 
Забраната им първоначално беше планирана за септември 2016 година. Заради опасения, че на пазара няма достатъчно алтернативи, срокът беше удължен с две години.
 
От днес производителите ще могат да предлагат само крушки, които имат поне енергиен клас B според европейската скала за етикиране.
 
Според Еврокомисията халогенните лампи използват пет път повече енергия, отколкото тяхната алтернатива - LED крушките. Със спирането им от производство годишно ще се пести енергия, равна на потреблението на страна като Португалия в продължение на 5 години.

Промените също означават и значително намаляване на отпадъците, защото потребителите от Европейския съюз ще използват по-малко електрически крушки всяка година. Очаква се и намаляване на вредните емисии въглероден двуокис във въздуха. Освен това новите LED крушки ще могат да се рециклират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ми позволят да използвам същата логика бих могъл да забраня най малко 80% от нещата които се използват. Биз забранил и Европейския парламент като най НЕ ефективната бюрократична машина.
114
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами тези на снимката са красиви и идеални за декорация. Никога не могат да направят такива със светодиоди. Не всичко непременно трябва да е енергийно ефективно.
113
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямам нищо против новите технологии. Имам проблем с въвеждането на забрани. Какво ги касае бюрократите колко и за какво плащам от собствения си пари. Защо няма публикувани сравнителни цени ? Какво става с производителителите извън ЕС ? Нима ще забранят и вноса ? Цялата работа мирише на лобизъм и либерални лъжи . Прилича ми на глобалното затопляне и други такива лъжи.
112
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Некви тъпотии, щели да спестят енергия за една година колкото Португалия използвала за 5 години. Абе вие нормални ли сте, бе!
111
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по-арно човек да не се е раждал
110
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами те и от волфрам ги забраниха, ама аз ги купуваме за стълбището и мазата :)
109
0
 
3
 
! Отговори
Канадец преди 5 години
Напълно съгласен с Азсигиправя
108
5
 
15
 
! Отговори
инж Изперкел преди 5 години
р0бе, ще купувате и ползвате, каквото ние ви казваме! иначе, враг на народа и у ГУЛАГ!!
107
1
 
4
 
! Отговори
инж Ганьо преди 5 години
Съгласен съм с колегата. Аз имам над един плот в кухнята и светят почти 24ч от 2013г-такива правени от стари части, но стабилизирани по-ток-тогава се се ядосах, че Осрам лампа изгоря и отворих да видя как е направена, въпреки че беше гаранционна и можех да я върна. Който е на Вие с тоците обаче, да не бута нищо а да си купи нещо марково ако може и да ползва-все пак сме 2018та- не както долу писал -на свещи си светел?!?!
106
0
 
20
 
! Отговори
Аз си ги правя. преди 5 години
Производителите нямат никакъв интерес да произвеждат евтини, качествени и икономични крушки които да издържат много и да харчат малко. А от техническа гледна точка няма никакъв проблем една крушка да има почти неограничен живот (200-300г.)
105
1
 
11
 
! Отговори
Аз си ги правя. преди 5 години
Най лесния начин да си направиш домашна LED лампа е като използваш готови части от старо зарядно за телефон няколко LED диода и тялото на стара изгоряла крушка.Цялата работа е за 20-30 мин. струва 1-3 лева. Някой ще си каже защо да се занимавам с такова нещо......?Ами защото тази крушка ще харчи 5W, ще свети супер силно, и ще ви надживее!
104
1
 
6
 
! Отговори
инж Ганьо преди 5 години
Аз пък от любопитство съм разглобявал доста ЛЕД лампи и 12 и 230в-ви и прожектори. Долу някой писа че може да се направи или ремонтира такава лампа, но не винаги си струва. Някой модели са доста опростени и претоварват кристала, който грее яко и съответно изгаря по-рано от писаното на кутията. Проблемът по скоро е в създаването на видимата светлина:кристалът генерира синя и УВ светлина и отгоре има луминофор, който вече свети, но все пак част от УВ лъчите се излъчват. Но не е болка за умиране де
103
2
 
14
 
! Отговори
Молитва преди 5 години
Да се молим само от ЕС да не се сетят да въведат данък "светлина", както по времето на Хенри VIII , че тогава -лошо. Който няма перде, съответно щори - ще плаща.
102
0
 
3
 
! Отговори
Канадец преди 5 години
Целия проблем е че всичките светимости са за точков източник и неоновите ламБи не влизат в графата.Всички офиси и цехове са с неон. Туй значи само едно: че е най-евтин.
101
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТия ги разправяй на някой който не разбира от електротехника.Лампите,радио и хладилника черпят много малко ток,много малко!Така че дали ще смените лампите,разликата е никаква.По-добре старите лампи.
100
6
 
6
 
! Отговори
ПорЦелан преди 5 години
А колко натискаха за CFL ламбите. Нито са ефективни нито са екологични, ама нали ФилиБс трябваше да се нагушат! И със забрана и без забрана като има достатъчно добри и достатъчно евтини крушки хората ще си ги купуват. И сега има колкото искаш обикновени крушки, на които пише "За индустриална употреба!" ;), ама като има LED по 11W който свети като 100W кой е луд да си купи 100W?
99
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора проблема не е само в това,че светлината е вредна,тези лампи се използват и за други цели,просто не купувайте новите лампи!И не ги сменят заради икономията,бъдете сигурни в това,просто не ги използвайте!
98
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако се поинтересувате, ще видите, че срока на годност на много стоки е изкуствено намален. Така е и с крушките с нажежаема жичка.
97
3
 
5
 
! Отговори
ФОРУМ преди 5 години
Идеята на ЕС е добра - аз имам една крушка в мазето , слагах я през 1970 година , ЛЕД е , и още свети , само я забърсвам от време на време . Тя е подарък от дядо ми .
96
2
 
8
 
! Отговори
икономист преди 5 години
И тези LED крушки, понякога са със съмнително качество. Аз съм сложил навсякъде LED крушки, и вярно, че ми изгоря само една от тях, за по-малко от година, но все пак една от само 8 крушки не е никак малко. В магазина, от който ги купувах, постоянно сменяха фирмите производителски..., и сигурно има защо. Когато сменях тази повредената, продавачката беше много ядосана, и се оплакваше нещо на колегите си, за това колко много хора са сменили крушки същия ден. Явно нашите пак пестят от нещо...