Било каквото било: ЕС прати халогенните крушки в историята

От днес влиза забрана за производството им
2 сеп 2018 18:50,
144
Било каквото било: ЕС прати халогенните крушки в историята
Снимкa: Reuters, архив

От днес в Европейския съюз влиза в сила забрана върху производството на повечето видове халогенни крушки. Търговците обаче могат да продължат да продават наличните си на склад количества до изчерпването им. Халогенните крушки ще бъдат заменени предимно с LED осветление. Според Европейската комисия така ще се пести огромно количество енергия, посочва БНТ.

Още по темата

 
През 2012 година ЕС забрани производството на обикновени крушки, от днес в историята отиват и халогенните. Мотивите са, че не са достатъчно енергийно ефективни.
 
Забраната им първоначално беше планирана за септември 2016 година. Заради опасения, че на пазара няма достатъчно алтернативи, срокът беше удължен с две години.
 
От днес производителите ще могат да предлагат само крушки, които имат поне енергиен клас B според европейската скала за етикиране.
 
Според Еврокомисията халогенните лампи използват пет път повече енергия, отколкото тяхната алтернатива - LED крушките. Със спирането им от производство годишно ще се пести енергия, равна на потреблението на страна като Португалия в продължение на 5 години.

Промените също означават и значително намаляване на отпадъците, защото потребителите от Европейския съюз ще използват по-малко електрически крушки всяка година. Очаква се и намаляване на вредните емисии въглероден двуокис във въздуха. Освен това новите LED крушки ще могат да се рециклират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
19
 
! Отговори
ега ти демокрастията преди 5 години
И тия почнаха със забраните!..
14
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една халогенна крушка струва 3 лева и харчи на месец около 4 лева при 5-6 часа работа на ден. ЛЕД-а ще харчи 1 лев на месец. При положение че дадеш 8 лева за крушката ще я избиеш след 8 месеца. Да ама тя като изгори за тоя период 5 пъти какво правиме по въпроса със сметката. За качеството на светлината изобщо дори не го коментираме.
13
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От Брюксел зависи само кривината на краставиците
12
8
 
19
 
! Отговори
Ким Че Ун преди 5 години
Европедалите имат само една цел да работят против хората в услуга на олигарсите .Нас да ни направят от бедни по бедни а тях олигарсите от богати по богати.
11
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе аз смених всички с "икономични" понеже поне не изгарят толкова бързо като "неикономичните", но в сметката за ток не се откри разлика.
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Между другото като стана въпрос за лунната светлина ако на някой му е интересно може да прочете една статия. Напишете "Окултните изследвания на барон Райхенбах и Луната" и ще се покаже статията.
9
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредното безумие родено от неуката европейска номенклатура, в желанието си да симулира дейност. Това за кривите краставици поне бе забавно.А какво ще правим с неподходящия спектър и завишеното електромагнитно излъчване?Може би наистина е по добре да караме на лунна светлина, щом е важно да пестим енергия. Не мисля обаче, че ги вълнува енергията. По скоро удрят рамо на определени бизнеси, прикривайки се зад екология.
8
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да попитам за всеки случай с кривите краставиците и шкембе чорбата кВо става можем ли да ги хапваме или е противопоказно според ЕС.
7
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Купих си LED крушка от 8 лева и изгоря на следващия ден. Започна да прекъсва и като я пипнах щеше да ми изгори ръката и това не е единствения случай. От 3 крушки две изгоряха за 2 дена. Иначе от халогенните крушки на Филипс съм най-доволен. Мисля да се запася с 20-30 да си имам
6
6
 
37
 
! Отговори
Байо Ви преди 5 години
През есента на 2010 г. купих една крушка от 25лв. Не можа да изкара и 5 месеца.За тези пари щях да купя крушки да осветя цялото село,и щяха да работят и до днес. ЛЕД осветлението е скъпо,само калкулирайте цената на качествено осветително тяло,с цената на икономията,и сметката никога няма да ви излезе.
5
3
 
45
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Баси лудницата.Що бутнахте комунизма бе.Тогава забраните бяха в пъти по малко.Казваме че комунизма бе социален експеримент.Това новото какво е
4
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ и Бойко Борисов са виновни!!! ОСТАВКА!!!
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да долети Обама на джъмбо джета си и да защити забраната.
2
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро всички крушки ще бъдат забранени. Под натиска на зелените откачалки нощем ще се използва само естествената светлина - от луната и звездите.
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм си правил труда да измеря разхода на електричество за тия незабранените, а обикновените са толкова зле че сякаш са правени да горят почти веднага. Сигурно случайно. Ако някой е измервал примерно ""икономични" 20 ватови ЛЕД" може да сподели колко всъщност ток харчи.