Юнкер ще вдига вноса на американско говеждо

ЕК иска мандат за преговори в ущърб на останалите вносители в ЕС
3 сеп 2018 21:33, Екип на Dnes.bg
29
Юнкер ще вдига вноса на американско говеждо
Снимка: pixabay.com

Европейската комисия поиска от страните членки нов мандат за преговори със САЩ за внос на говеждо в Европейския съюз, който ще доведе до увеличаване дела на американското месо, за сметка на вносителите от Латинска Америка и Австралия.

Стъпката е в изпълнение на договореностите между шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и американския президент Доналд Тръмп от юли, съобщи Брюксел, макар по-рано да бяха дадени уверения, че земеделието не е част от тях.

"Като искаме този мандат, ние изпълняваме ангажимента, поет по-рано тази година в отговор на загрижеността на САЩ за изпълнението на квотите по взаимно задоволителен начин в съответствие с правилата на СТО. С тази стъпка, ние също допринасяме за намаляване на напрежението от двете страни на Атлантика, според договореното от президента Юнкер през юли", коментира земеделският еврокомисар Фил Хоган.

След срещата в Белия дом на 26 юли президентът Тръмп се похвали, че е постигнал търговски пробив, който “ще отвори пазари за фермерите и работниците”. Брюксел обаче настоя, че селскостопанската политика е извън обхвата на договорките с изключение на вноса на соя, където Тръмп се похвали, че е уредил рязко увеличаване на вноса на американска соя в Европа.

ЕС се съгласи да преговаря за нулеви мита на промишлените стоки, увеличаване вноса на втечнен газ и за отпадане на субсидиите в замяна на отстъпката на Тръмп “да преосмисли” увеличените мита за стоманата и алуминия и да не осъкпява вноса на европейски коли в САЩ.

Американският президент съобщи през юли, че постигнатите договорености между него и Юнкер ще направят търговията “по-честна и реципрочна”.

Еврокомисията уточни, че новите преговори за говеждото, за които тя иска мандат от европейските правителства, няма да увеличат квотите за внос, а само разпределението им между основните вносители. Освен това те ще се отнасят само за говеждо, което не е третирано с хормони и отговаря на европейските стандарти за безопасност на храните, увери комисар Хоган.

В момента Съединените щати са 5-ия по големина вносител на говеждо месо в Европа с 6% от експорта. Безспорният лидер на пазара е Бразилия с 42 на сто от вноса, следвана от Уругвай (17%), Аржентина (13%) и Австралия (8%) по данни за 2017 г.


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами и тоя само на думи се перчи със самостоятелност и независимост на Европа, а перчемлията прецаква стария континент. Не и върви на Европа с началници.Тоя сигурно пак е бил ... На нас ни избиват здрави и читави животни, за да внасяме месо от САЩ. Европа не ядела месо от ваксинирани животни, но ще яде дърто говеждо от военни фризери. И Латинска Америка ще смуче палци. А ние защо не си гледаме интереса? Или пак кривите краставици на ЕС! Ега ти свободата!
27
5
 
12
 
! Отговори
Гoшу преди 5 месеца
Ех, Юнкер, Юнкер, малоумниko мой! Ако мислеше за Европа като за свой дом, никога нямаше да клекнеш пред тоя доказан глупak Дъмб и щеше да знаеш, че най-хубавото телешко е от Аржентина. А ти го спираш, за сметка на американското /САЩ/
26
3
 
13
 
! Отговори
До Маршал преди 5 месеца
Относно плана маршал, америка не е помогнала с пари, а с напечатана хартия. Нали никой не си представя че многомилярдния план са пари от пенсионните им фондове или от спестявания в банки? Чрез маршал дефакто долара се налага като платежно световно средство. Това е бил основната му цел. То и ние можем така. Правим война в някоя забутана държава в африка после им печатаме 20 млрд лв да се оправят но купуват всичко от нас в лева, храни дрехи машини материали и хоп лв много силен и конвертируем.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 23
Профан, правиш ли разлика между ГМО и селекция???
24
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Стана ли ви ясно вече. Защо Тръмп тупаше по рамото пияндето Юнкер и го "величае"?Точно за това че клекна пред Америка! Че ще им копуваме боклуците! Кога ще имаме истински Европолитици?????Жалки са сегашните!!!!
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вносното говеждо е доста скъпо за нас, така че и сега не се купува масово.
Метро, аржентински телешки стекове, 950 гр, цена 75 лв.
Е, всеки ден такова купувате, нали ;)
22
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Че кой ви кара да купувате вносни говеждо бе ?!
У нас това месо се консумира изключително рядко.
А и става въпрос за чисто от хормони месо.
Европейските асоциации следят строго за качеството на продуктите, не като у нас.
Стига сте реавли напразно.
ГМО продукти се произвеждат в България от края на 70-те. Животни и растения. Български ГМО ечемик се ползва в северните части на Русия още отпреди 40 години!
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тоя пияндурник малко да мисли преди да върши тъпотии.
———-

Какви тъпотии върши?
Те и сега внасят 6% от говеждото от САЩ.
Ще стане 8-10%, голяма работа!
20
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ми не яжте говеждо от САЩ,кой ви кара насила.
Яжте говеждо от путински крави.
19
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Златно правило. Купувай каквото щеш от САЩ само храна никога. Това са най-назобените зеленчуци, добитъци и каквото се сетиш още. Не случайно масово са слонове и са на първо място по диабет сред децата в цял свят. Тоя пияндурник малко да мисли преди да върши тъпотии.
18
2
 
2
 
! Отговори
комитата преди 5 месеца
от нас е договорил шопската салата и ракия
17
4
 
3
 
! Отговори
Дипломат преди 5 месеца
Голям е Юнкер. Говеждо само от амрриканците, водката от руснаците. От всеки най-доброто взима.
16
4
 
9
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 5 месеца
Отдавна е време Юнкер да се пенсионира.
и 2: някои наши ръководители - дето отглеждат магнолии- да не си помислят да внасят щатско говеждо!
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Юнкер да спре да сменя лятно и зимно време, да не се занимава с глупости.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вместо да забраним офшорните зони, да забраним и наркотиците? А?
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Говеждо не ям от много години. Първо,защото няма пари и второ, причинява РАК
12
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Предлагам изкупуване на храни от местни селяни и села,само домашно!И само български местни породи.
Неотдавна гледах клип за семейство български животновъди,които купили и крави от други небългарски породи и кравите им измрели,защото са някакви изкуствени,научени да се хранят само с готов фураж,а на нормалната свободна паша не са привикнали.
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Политиката на Тръмп се определя от правилото "По-силният винаги е прав и каквото поиска трябва да му се дава".
Но който плати веднъж ПЛАЩА цял живот!!!
Това от мен да го знаете.
Ако не вярвате питайте "клиентите" на СИК-ето и ВИС-ето.
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Австралийското говеждо е много по-доро от американското.
А тази цялата история е много ***.
Значи Тромпета прeбава бразилците директно.
Що за политика са това.
Утре може да накара ЕС да сложи мита на японските коли щот му пречат да внася американски.
Това е откачено и води само до едно..........ПРОБЛЕМИ.
Значи аз като мога даа набия съседа отива и го карам да ми купи колата на двойна цена. Ако не иска ..БОЙ докато я купи (полу)доброволно.

СИК-ВИС нещо....?

Света полудя.
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Освен това те ще се отнасят само за говеждо, което не е третирано с хормони и отговаря на европейските стандарти за безопасност на храните, увери комисар Хоган.
-

точно такова ще е - яло от царевичката и ярмата на монсанто...
баси, пияният ишиас ше ни изтрови! и съм сигурен, че това месце ше казне точно югоизточна европа, в магазичетата от "великите вериги", където "на промоция" ще се пробутва гмо-телешка плешка, порода "тръмов ишиас"!