Юнкер ще вдига вноса на американско говеждо

ЕК иска мандат за преговори в ущърб на останалите вносители в ЕС
3 сеп 2018 21:33, Екип на Dnes.bg
29
Юнкер ще вдига вноса на американско говеждо
Снимка: pixabay.com

Европейската комисия поиска от страните членки нов мандат за преговори със САЩ за внос на говеждо в Европейския съюз, който ще доведе до увеличаване дела на американското месо, за сметка на вносителите от Латинска Америка и Австралия.

Стъпката е в изпълнение на договореностите между шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и американския президент Доналд Тръмп от юли, съобщи Брюксел, макар по-рано да бяха дадени уверения, че земеделието не е част от тях.

"Като искаме този мандат, ние изпълняваме ангажимента, поет по-рано тази година в отговор на загрижеността на САЩ за изпълнението на квотите по взаимно задоволителен начин в съответствие с правилата на СТО. С тази стъпка, ние също допринасяме за намаляване на напрежението от двете страни на Атлантика, според договореното от президента Юнкер през юли", коментира земеделският еврокомисар Фил Хоган.

След срещата в Белия дом на 26 юли президентът Тръмп се похвали, че е постигнал търговски пробив, който “ще отвори пазари за фермерите и работниците”. Брюксел обаче настоя, че селскостопанската политика е извън обхвата на договорките с изключение на вноса на соя, където Тръмп се похвали, че е уредил рязко увеличаване на вноса на американска соя в Европа.

ЕС се съгласи да преговаря за нулеви мита на промишлените стоки, увеличаване вноса на втечнен газ и за отпадане на субсидиите в замяна на отстъпката на Тръмп “да преосмисли” увеличените мита за стоманата и алуминия и да не осъкпява вноса на европейски коли в САЩ.

Американският президент съобщи през юли, че постигнатите договорености между него и Юнкер ще направят търговията “по-честна и реципрочна”.

Еврокомисията уточни, че новите преговори за говеждото, за които тя иска мандат от европейските правителства, няма да увеличат квотите за внос, а само разпределението им между основните вносители. Освен това те ще се отнасят само за говеждо, което не е третирано с хормони и отговаря на европейските стандарти за безопасност на храните, увери комисар Хоган.

В момента Съединените щати са 5-ия по големина вносител на говеждо месо в Европа с 6% от експорта. Безспорният лидер на пазара е Бразилия с 42 на сто от вноса, следвана от Уругвай (17%), Аржентина (13%) и Австралия (8%) по данни за 2017 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
12
 
! Отговори
Паметлив преди 5 години
Още преди доста години влиятелни американски политици обявиха,че Европа трябва да направи много жертви,за да запази благосъстоянието и лидерската роля на САЩ,като отплата за плана Маршал навремето.Ама като гледам,май искат да пожертваме всичко...Впрочем,половината Европа не е участвала в плана Маршал и съответно НЕ дължи нищо на САЩ!
5
2
 
23
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До АнонименБогатите биха консумирали продукти от САЩ само при опрян в главата пистолет!Те си ценят здравето!Всичкият тоя бо.к.лук е предназначен за раята!
4
10
 
11
 
! Отговори
българина преди 5 години
като едно време, ссср нарежда всички изпълняват
3
4
 
25
 
! Отговори
Край преди 5 години
Братя българи трябва да се продават немските коли в САЩ за това ще трябва да ядем гмо соя от там. И месо с хормони ще ядете.
2
1
 
28
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
не желаем гмо месо от сащ ще си навлечем само болести непознати по нашитеземи
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
О не, сега богатите, който си позволяват телешко и говеждо от САЩ, ще дават повече...