Юнкер ще вдига вноса на американско говеждо

ЕК иска мандат за преговори в ущърб на останалите вносители в ЕС
3 сеп 2018 21:33, Екип на Dnes.bg
29
Юнкер ще вдига вноса на американско говеждо
Снимка: pixabay.com

Европейската комисия поиска от страните членки нов мандат за преговори със САЩ за внос на говеждо в Европейския съюз, който ще доведе до увеличаване дела на американското месо, за сметка на вносителите от Латинска Америка и Австралия.

Стъпката е в изпълнение на договореностите между шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и американския президент Доналд Тръмп от юли, съобщи Брюксел, макар по-рано да бяха дадени уверения, че земеделието не е част от тях.

"Като искаме този мандат, ние изпълняваме ангажимента, поет по-рано тази година в отговор на загрижеността на САЩ за изпълнението на квотите по взаимно задоволителен начин в съответствие с правилата на СТО. С тази стъпка, ние също допринасяме за намаляване на напрежението от двете страни на Атлантика, според договореното от президента Юнкер през юли", коментира земеделският еврокомисар Фил Хоган.

След срещата в Белия дом на 26 юли президентът Тръмп се похвали, че е постигнал търговски пробив, който “ще отвори пазари за фермерите и работниците”. Брюксел обаче настоя, че селскостопанската политика е извън обхвата на договорките с изключение на вноса на соя, където Тръмп се похвали, че е уредил рязко увеличаване на вноса на американска соя в Европа.

ЕС се съгласи да преговаря за нулеви мита на промишлените стоки, увеличаване вноса на втечнен газ и за отпадане на субсидиите в замяна на отстъпката на Тръмп “да преосмисли” увеличените мита за стоманата и алуминия и да не осъкпява вноса на европейски коли в САЩ.

Американският президент съобщи през юли, че постигнатите договорености между него и Юнкер ще направят търговията “по-честна и реципрочна”.

Еврокомисията уточни, че новите преговори за говеждото, за които тя иска мандат от европейските правителства, няма да увеличат квотите за внос, а само разпределението им между основните вносители. Освен това те ще се отнасят само за говеждо, което не е третирано с хормони и отговаря на европейските стандарти за безопасност на храните, увери комисар Хоган.

В момента Съединените щати са 5-ия по големина вносител на говеждо месо в Европа с 6% от експорта. Безспорният лидер на пазара е Бразилия с 42 на сто от вноса, следвана от Уругвай (17%), Аржентина (13%) и Австралия (8%) по данни за 2017 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами и тоя само на думи се перчи със самостоятелност и независимост на Европа, а перчемлията прецаква стария континент. Не и върви на Европа с началници.Тоя сигурно пак е бил ... На нас ни избиват здрави и читави животни, за да внасяме месо от САЩ. Европа не ядела месо от ваксинирани животни, но ще яде дърто говеждо от военни фризери. И Латинска Америка ще смуче палци. А ние защо не си гледаме интереса? Или пак кривите краставици на ЕС! Ега ти свободата!
25
5
 
12
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Ех, Юнкер, Юнкер, малоумниko мой! Ако мислеше за Европа като за свой дом, никога нямаше да клекнеш пред тоя доказан глупak Дъмб и щеше да знаеш, че най-хубавото телешко е от Аржентина. А ти го спираш, за сметка на американското /САЩ/
24
3
 
13
 
! Отговори
До Маршал преди 5 години
Относно плана маршал, америка не е помогнала с пари, а с напечатана хартия. Нали никой не си представя че многомилярдния план са пари от пенсионните им фондове или от спестявания в банки? Чрез маршал дефакто долара се налага като платежно световно средство. Това е бил основната му цел. То и ние можем така. Правим война в някоя забутана държава в африка после им печатаме 20 млрд лв да се оправят но купуват всичко от нас в лева, храни дрехи машини материали и хоп лв много силен и конвертируем.
23
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стана ли ви ясно вече. Защо Тръмп тупаше по рамото пияндето Юнкер и го "величае"?Точно за това че клекна пред Америка! Че ще им копуваме ***! Кога ще имаме истински Европолитици?????Жалки са сегашните!!!!
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вносното говеждо е доста скъпо за нас, така че и сега не се купува масово.Метро, аржентински телешки стекове, 950 гр, цена 75 лв.Е, всеки ден такова купувате, нали ;)
21
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че кой ви кара да купувате вносни говеждо бе ?!У нас това месо се консумира изключително рядко.А и става въпрос за чисто от хормони месо.Европейските асоциации следят строго за качеството на продуктите, не като у нас.Стига сте реавли напразно.ГМО продукти се произвеждат в България от края на 70-те. Животни и растения. Български ГМО ечемик се ползва в северните части на Русия още отпреди 40 години!
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя пияндурник малко да мисли преди да върши тъпотии.-Какви тъпотии върши?Те и сега внасят 6% от говеждото от САЩ. Ще стане 8-10%, голяма работа!
19
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми не яжте говеждо от САЩ,кой ви кара насила.Яжте говеждо от путински крави.
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Златно правило. Купувай каквото щеш от САЩ само храна никога. Това са най-назобените зеленчуци, добитъци и каквото се сетиш още. Не случайно масово са слонове и са на първо място по диабет сред децата в цял свят. Тоя пияндурник малко да мисли преди да върши тъпотии.
17
2
 
2
 
! Отговори
комитата преди 5 години
от нас е договорил шопската салата и ракия
16
4
 
3
 
! Отговори
Дипломат преди 5 години
Голям е Юнкер. Говеждо само от амрриканците, водката от руснаците. От всеки най-доброто взима.
15
4
 
9
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 5 години
Отдавна е време Юнкер да се пенсионира.и 2: някои наши ръководители - дето отглеждат магнолии- да не си помислят да внасят щатско говеждо!
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да забраним офшорните зони, да забраним и наркотиците? А?
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Говеждо не ям от много години. Първо,защото няма пари и второ, причинява РАК
12
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам изкупуване на храни от местни селяни и села,само домашно!И само български местни породи.Неотдавна гледах клип за семейство български животновъди,които купили и крави от други небългарски породи и кравите им измрели,защото са някакви изкуствени,научени да се хранят само с готов фураж,а на нормалната свободна паша не са привикнали.
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Политиката на Тръмп се определя от правилото "По-силният винаги е прав и каквото поиска трябва да му се дава".Но който плати веднъж ПЛАЩА цял живот!!!Това от мен да го знаете.Ако не вярвате питайте "клиентите" на СИК-ето и ВИС-ето.
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Австралийското говеждо е много по-доро от американското.А тази цялата история е много ***.Значи Тромпета прeбава бразилците директно.Що за политика са това.Утре може да накара ЕС да сложи мита на японските коли щот му пречат да внася американски.Това е откачено и води само до едно..........ПРОБЛЕМИ.Значи аз като мога даа набия съседа отива и го карам да ми купи колата на двойна цена. Ако не иска ..БОЙ докато я купи (полу)доброволно.СИК-ВИС нещо....?Света полудя.
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен това те ще се отнасят само за говеждо, което не е третирано с хормони и отговаря на европейските стандарти за безопасност на храните, увери комисар Хоган.-точно такова ще е - яло от царевичката и ярмата на монсанто...баси, пияният ишиас ше ни изтрови! и съм сигурен, че това месце ше казне точно югоизточна европа, в магазичетата от "великите вериги", където "на промоция" ще се пробутва гмо-телешка плешка, порода "тръмов ишиас"!
8
3
 
8
 
! Отговори
Юнкер преди 5 години
Освен бутилката нищо не може да вдигне
7
5
 
6
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Значи заради единия Халумин и няколко коли Юнкер разгради ЕСБаси тъпира.Поне да махне митото и на Джак.