Ще успее ли Макрон да изпълни визията си за Евросъюза?

Нужен е диалог с държавите, от които произхождат мигрантите
Обновена: 4 сеп 2018 22:24 | 4 сеп 2018 22:12, Екип на Bloomberg
3
Ще успее ли Макрон да изпълни визията си за Евросъюза?
Снимка: Reuters

Проблемът с миграцията на територията на Европейския съюз (ЕС) е един от най-мащабните. Той няма да бъде решен с политическото говорене, на което сме свидетели, от страна на френския президент Еманюел Макрон. Необходими са реални и категорични действия и най-вече съдействие от африканските държави. Това каза Стоян Сталев, дипломат и бивш служебен министър на външните работи, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

„Основните мерки, които трябва да бъдат предприети за решаване на миграционната криза в ЕС, включват диалог с държавите, от които произхождат мигрантите. Трябва да се води истинска борба в тях с трафика на хора. Вълна от непрекъснато бедстващи кораби и лодки, без никаква намеса от страна на държавите в Африка, е незачитане на международното право“.

Сталев коментира и ролята на НАТО за ЕС в контекста на предложенията на френския президент за промени в еврозоната и задълбочено сътрудничество в отбраната.

Според експерта не може да има цялостна промяна в начина, по който НАТО действа.

„От всяка гледна точка сътрудничеството на ЕС със САЩ е от изключителна важност, то трябва да се надгражда. САЩ имат възможността да се защитават сами, но ЕС е далеч от тези способности. Съмненията в НАТО не са полезни за него“.

Търсенето на нови съюзи в лицето на Русия и Турция (отново предложение на Макрон) и стратегически партньорства между ЕС и тях според Сталев са действия, които подлежат на множество анализи и без наличието на такива към момента не би било редно да се поставя този въпрос.

Сталев коментира и присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС. Дипломатът изрази мнение, че все още има множество нерешени въпроси пред тях. Той даде за пример непризнаването на Косово от страна на Сърбия. Като решение на този проблем той посочи два сценария.

„Вероятно е да настъпят териториални промени в Косово и Сърбия. Има възможност и за създаването на автономна сръбска държава на територията на Косово. Ако това се случи и в замяна Сърбия признае Косово за държава, то решението би било правилно“.

Гостът добави, че не бива да се пренебрегват и стратегическите отношения на Сърбия с Москва.

Друг въпрос е и спорът между Скопие и Атина за името на Македония. Какво е мнението на експерта за него - вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Визията на Макрон за евросъюза е да го напълни с 200 милиона мигранта следващите 20 години така Европа ще стане континент от третия свят.