ЕК тълкува опасното съдържание в нета, ще го регулира!

Новите правила за данните ще се прилагат в предизборни кампании
Обновена: 5 сеп 2018 20:22 | 5 сеп 2018 20:15, Екип на Dnes.bg
23
ЕК тълкува опасното съдържание в нета, ще го регулира!
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия ще предложи интернет платформите да бъдат задължавани да свалят съдържание, ако то бъде преценено като опасно. Това съобщи еврокомисарят за правосъдието Вера Йоурова днес.

Предложението за нова европейска регулация ще бъде обявено до края на септември и ще задължи уебсайтовете и социалните мрежи да премахват опасно съдържание. Новото задължение обаче няма да обхваща т.нар. “реч на омразата”, тъй като големите интернет платформи като Google, Facebook, YouTube, Tweeter, Snapchat и др. постигнаха споразумение с Брюксел да го правят доброволно.

"Взехме решението след задълбочена дискусия, защото всичко по отношение на социалните мрежи и интернет не бива да води до каквато и да е цензура. Въпреки това виждаме, че определено съдържание може да застраши сигурността на европейските граждани", заяви Йоурова.

Забраната ще се отнася до съдържание, свързано с тероризма, "където стигнахме до заключение, че то представлява твърде сериозен риск за хората", добави тя.

Еврокомисията смята, че “в този случай трябва да имаме абсолютна сигурност, че платформите и всички интернет доставчици ще изтриват съдържанието и ще сътрудничат на правоприлагащите органи”.

Както е известно, терористичните клетки използват някои апликации за съобщения, за да разпространяват пропаганда и да се координират, като собствениците им отказват да разкриват съдържанието на комуникацията.

Подобни проблеми наскоро имаше с Messanger, който отказва да разшифрова криптирани съобщения на клиентите си, дори при разследвания на тероризъм.

"По въпроси, свързани с тероризма и сигурността на гражданите, не можем повече да разчитаме на доброволни действия от страна на интернет доставчиците", заяви комисар Йоурова.

Идната седмица Брюксел ще предложи и нови правила за предизборната кампания за европейските избори през май. Сред тях и препоръка новите по-строги правила за работа с личните данни на гражданите да бъдат прилагани по време на кампанията от страна на държавните органи и институции, които имат отношение към изборите, както и от участващите политически партии.

Това ще се отнася, както към държавите, които вече прилагат Общия регламент относно защитата на данните (ОРЗД), така и към тези, които още не са го вкарали в националното си законодателство. След последните е и България.

"Случаят с "Кеймбридж Аналитика" показа, че микротаргетирането и злоупотребата с лични данни може много ефективно да се използва за политически кампании. Това е нещо, което не желаем в Европа. Ние искаме свободни граждани да имат свободен избор, без да бъдат манипулирани или да се злоупотребява с данните им", коментира Йоурова.

Британската компания бе обвинена, че е използвала незаконно лични данни на собственици на Facbook профили, за да им създава психологически портрети, които да насочват рекламодателите и организаторите на политически кампании. Моделът е бил използван по време на предизборната кампания на Доналд Тръмп през 2014 г., за да убеди гласоподаватели да го подкрепят срещу Хилъри Клинтън.

В края на май в ЕС влязоха в сила нови правила за използването на личните данни в интернет. Те предвиждат по-голяма роля на собствениците на данните при вземането на решение как да се работи с тях. Гражданите имат право да искат да бъде ограничено обработването на техните данни, на заличаване, на корекция, както и по-широки възможности да бъдат бъдат информирани, ако с техните данни бъде злоупотребено или бъдат откраднати от трета страна. Повечето държави, включително България, още не са ги въвели в националното си законодателство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 5 години
ЕС => СССР
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По кумунистическо бяхме къде по-свободни.
14
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 5 години
"Нета"? Що за дума е това?! Няма такава дума в българския. Неграмотните *** откога започнаха да разбират и от информатика.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В нета и медиите има само едно опасно съдържание и това е съдържанието, генерирано от феминистките. Опасността му е толкова висока, че дори цялата медия, позволила си да го публикува, трябва да се унищожава барабар със собствениците и служителите. Трябват закони на тази държава. Закони срещу феминизма. Сериозни закони за сериозно зло.
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната контрола. Поредното заглушаване. Поредната цензура.Що лъгаха народа за някаква си свобода на словото. Нали дума дупка не прави.Постоянно се говори за някакъв език на омразата. Но никой не казва какво е това.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъй се, който не е съгласен с евро*ейската политика на либeрaстия -няма право да изказва публично мнението си.. това си е чиста цензура, хора събудете се!
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен е добре че е има контрол, зщаото има много извръщеня и опастности в тоя пуст интернет, дето сте се забили всички в него.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХахахНе пич, ще се обновят, Google и сие ще размахат долари и ще ги изкупят. Всичките милениали все сте за свободата, правата, безплатното, докато не ви повечт парички пред мусурките :)
8
1
 
2
 
! Отговори
Хахах преди 5 години
BitChute например е една от бъдещите алтернативи на YouТube. Там цензурата е невъзможна.Следващите години ще се появят още много такива платформи и технологиите ще се подобвяват все повече и повече до момента в който и сегашните социални мрежи (динозаври корпорации) ще отидат в историята.
7
2
 
4
 
! Отговори
Хахах преди 5 години
Тия от ЕС са уникални ***! Не само в политиката ами и в неразбирането на новите технолоии.Новите социални мрежи вече са базирани блокчейн и p2p от типа на торентите. След няколко години facebook, youtube и другите динозаври мополисти ще отидат в историята. Те на практика вече са отживелица и хората масове ги напускат.Сегашните платформи ще бъдат заменени от нови децентрализирани платформи които е невъзможно да бъдат цензорирани а потребителите ще има 100% анонимност.
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС е масонски проект................колкото по-рано се разпадне, толкова по-добре !!!
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС мой са гръмни ... И ко сте ми го изплфлющели туй макбук тука ... в бегето само 1 на 200 има такова.
4
1
 
13
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
И последното свободно място ще цензурират гадовете от ЕС. Да им пикам на демокрацията.
3
2
 
7
 
! Отговори
муспи преди 5 години
До Анонимен - Всичко това е несъгласие с евреите! Но те владеят Парите, Правителствата и Армиите на света, включително и интернета? - Тогава на война с тях! Това няма да е атомна, а партизанска - забиване на нож в еврейски гръб, както се е навел удобно, за да си лиже чаавето!
2
1
 
10
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Точно преди 15 години Хубавото Наде злоупотреби с личните данни на всички 18-годишни българи, за целите на предизборната си кампания. Да попитам нещо. Ако напиша някъде, че алкохолът съдържа глицерин, а доматите - нитрати, това опасно съдържание ли ще се води?
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И китайците тълкуват, и руснаците тълкуват, и европейците ще тълкуват. Няма да изостанат.