Началото на края на парите в брой настъпи в Лондон

Един от рисковете: Може да бъдете изключен от системата
7 сеп 2018 19:35, Елка Василева
86
Началото на края на парите в брой настъпи в Лондон
Снимка: архив, Reuters

Векове наред артистите и уличните търговци са могли да разчитат на Лондон, където минувачите дават пари, за да могат те да преживяват, само че в британската столица наличните пари постепенно изчезват и това налага приспособяване към новите условия.

Именно това бързо е разбрала певицата Шарлот Кампбел, която е сред първите, започнали да използват четец на банкови безконтактни карти, за да получи възнаграждение за изпълненията си в сянката на Лондонското Око, както се нарича голямото виенско колело на южния бряг на Темза.

"Хората свикнаха да плащат всичко с карта", казва пред АФП младата жена на 28 години с корона от изкуствени цветя, която е сложила на русите си коси. Впрочем, "ако хората вече нямат налични пари, има риск уличното изкуство да изчезне", допълва тя в този следобед в края на лятото.

Вече 5 до 10% от приходите й не идват от монети, хвърляни в калъфа на китарата й, а от плащания, правени чрез малък преносим четец на карти, който тя е програмирала да удържа по 2 лири (2,22 евро).

В църквата също

Данните, които правителството обявява, сочат, че тя е права. Според доклад на финансовото министерство, публикуван тази година, делът на плащанията с пари в брой във Великобритания е спаднал от 62% през 2006-а на 40% през 2016 година. Това съотношение се очаква да достигне 21% през 2026-а, прогнозират авторите на доклада. Министерството насърчава тази тенденция, като забрани от януари на търговците да удържат такса при плащане с карта.

Друг сигнал, че изчезването на монетите и банкнотите вече е започнало в британската столица - в определен брой заведения за сутрешна закуска в Ситито, финансовия център на страната, вече не се приемат пари в брой.

И продавачите на списанието "The Big Issue", приходите от което са предназначени за подпомагане на бедните и бездомните хора, са се оборудвали с четци на безконтактни карти, за да се справят с проблема с липсата на налични у минувачите.

В Христовата църква в Източен Гринуич, в югоизточната част на Лондон, все още се използва кошница за събиране на неделните пожертвования, но от една година преподобната Маргарет Кейв е поставила и четец за безконтактни карти.

"Сумите се превеждат надеждно в банковата ви сметка, никой не може да ги открадне, следователно това е по-добре от тази гледна точка в сравнение с парите в брой", казва тя.

"Война срещу парите в брой"

И все пак това явление не се харесва на всички.

"Общество без пари в брой поставя три основни проблема", коментира финансовият експерт Брет Скот, автор на наръчник за световните финанси: "Проблем с контрола - знае се какво правите; има проблем с финансово изключване - вие можете да бъдете изключен от системата; и се поставя въпросът с киберсигурността", изброява той.

Според него банките, компаниите за обслужване на плащанията, правителството и компаниите от сектора на финансовите технологии от две десетилетия са повели "студена война срещу парите в брой", опитвайки се да убедят обществеността, че монетите и банкнотите са неудобство.

"Може да приемем това като "обуржоазяване" на плащането", посочва анализаторът. "Правят се опити да се вкара всяка форма на неофициална или неинстуционална дейност в цифровата кошара, която може да се наблюдава и да се използва от големите институции".

Бездомните, бежанците и хората, които не могат да си открият банкова сметка, биха могли да се окажат изключени от тази нова икономика, предупреждава Брет Скот.

Неотдавнашен инцидент изглежда потвърждава правотата на критиците на прекаленото уповаване на технологиите за плащане с карти: през юни близо 5,2 милиона трансакции с карта Visa - от които 2,4 милиона само във Великобритания - бяха блокирани часове наред, поставяйки изненадващо в затруднено положение и търговци, и потребители.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: лондонпари в брой
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ножче с две остриета
80
0
 
5
 
! Отговори
ТеоГео преди 5 години
Не желая да ме контролират постоянно....както щете го разбирайте!Радвайте се роботизирани *** , дойде и вашия ден , но няма да е за дълго...
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До армагедонТи от къде може да бъдеш сигурен,че просяка на който си дал ще получи парите? Аз съм виждал как две деца дават на дърт р'ом това,което аз съм дал няколко минути по-късно.Освен това въпроса ти няма логика. Нали ти казах,че мога да му дам в ръката ваучер(баркод). Той може да го ползва в магазин или директно да си го осребри в банката.
78
0
 
1
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
До Оле 80.А от къде можете да бъдете сигурен,че точно просяка ще ги получава и най-вече, че точно той е просяк?Нищо не може да бъде толкова сигурно плащането кеш при малки суми.Хората се нуждаят освен от виртуална сигурност и от визуален контакт, най-малкото и заради самите тях.И още нещо. Паричната маса в обръщение(и в електронен вариант)вече приближава критична точ35ка.Скоро няма да има начин да се изчислява,защото ще надхвърли възможността на човешкия мозък и дори на суперкомпютрите.И срив.
77
7
 
2
 
! Отговори
Оле преди 5 години
мога да пратя пари на мейл.мога да пратя пари по егн.мога да пратя пари по код генериран от мен.Много по-лесно е да дадеш на бедняк пари виртуално , от колкото в кеш. Ако кеш бъде забранен, просяците ще получават 10 пъти повече. Дори не трябва да си на улицата. Просто просяка ще си напише на табелка своя мейл и ще получава дарения. Да, ще трябва да плаща месечна банкова такса - 5лв
76
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Липсата на пари в брой и плащане през карта е удобство , но не за всички случаи. Чета тук позитивните мнения на явно зомбирани млади хора. От това нещо във възторг ще изпаднат две категории хора. Първите, банкерите, които ще свличат луди пари от хамстерите със дебитни карти. Вторите, административните власти които ще придобият робовладелски статут спрямо населението. Представете си властта ти блокира картата и ти клякаш. Даже не може да просиш, защото и другите нямат пари за да ти пуснат. Ужас
75
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ум два вида чипа. Едни за следне/контрол и други за невристимуилиране. Първите, може и да ги засичане и махаме от себе си, но вторите правят играта не честна. Представете си човек с перфектно а памет, чийто мозък работи 50-100 пъти по-бързо от нормалния. Може да чете книги за минути и да изучава цели науки за дни. Срещу такива се борим днес, за съжаление.
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 69 - А ако на теб ти ги свят, "питам кой ша му помогне, кой"!?
73
1
 
15
 
! Отговори
пецата преди 5 години
значи след време като дойде и в българия ,телефонните измамници ще чакат под терасите на пенсинерите с пос терминал
72
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иска им се. Не си удобен и ти изключват тока.
71
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дааа, целта е да ни чипират в тялото като кучетата и да ни контролират. Това е
70
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кво бъгва нещо я сървърите на банката я терминалът за карти и не можеш да си купиш дори хляб и бутилка минерална вода.Прекалено безмислени усложнения за нещо елементарно и тези усложнения са създадени от група хора за да държат в подчинение и тотален контрол другите простосмъртни.Няма да се учудя ако започнат да искат да са задължителни биочипове които управляват нервната система и съзнанието превръщайки хората в биороботи.Програмирано раждане,програмиран живот,програмирана смърт.. Не е добре.
69
2
 
18
 
! Отговори
Български селянин преди 5 години
Бе на някой в България пука ли му за тия британски ***? Аз нямам пари за чорба, за да си платя интернета, а те били плащали с някви картони.
68
1
 
15
 
! Отговори
Бау преди 5 години
Тия накрая ще ни върнат към простото стоково стопанство. Който може - ще произвежда обикновени неща и ще ги разменя за други обикновени, но необходими неща. А безконтактните пичове - един път да удари земетръс (наводнение, бум на Йелоустоун или каквато се сетите тъпня) и спре тока - ша разбиват магазини и ша се избиват за един хляб.
67
3
 
17
 
! Отговори
ВИРТУАЛНОТО КРАЛСТВО преди 5 години
Парите са проблем на тия, които ги имат или на тия, които не са ги придобили честно. Средняка си има парички, но си няма бъдеще, щом джендърА Тересс Змей управлява тоз нещастен ареал. Неговите поданици си правят зъбите в БГ, почиват в Гърция и се стремят да не харчат. Това е преамбюл към забраната на физическия полов акт-нещо нечистоплътно и аморално. Къде по-стерилно е виртуалното удоволствие.Тази многоцветна структура скоро ще е в историята, и то не заради Новичок, а заради Безмозичок!
66
1
 
11
 
! Отговори
хъ хъ преди 5 години
а ако на IT специалиста (от началните постове)му свият една среща в пресечката, и остане без телефон и портмоне, кой, питам кой ще му помогне в следващите няколко дни, да получи нова самоличност, а кой?
65
3
 
5
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Не яжте бонбони "Пияни вишни" защото вътре има чипове за проследяване
64
2
 
3
 
! Отговори
Тт преди 5 години
61 - Ако големия браааатчед се случи на запад, ще го отнесе и ние, защото ще ми завладеят лесно.
63
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Микронани мега технологии имало в храната... Давам. И кой па ша иска', баш тебе да следи, ненормалн с ненормалник ти?
62
2
 
4
 
! Отговори
Просяк преди 5 години
Как че просим.Он че ми фърли картата у капата и я ко ши я прая.