Началото на края на парите в брой настъпи в Лондон

Един от рисковете: Може да бъдете изключен от системата
7 сеп 2018 19:35, Елка Василева
86
Началото на края на парите в брой настъпи в Лондон
Снимка: архив, Reuters

Векове наред артистите и уличните търговци са могли да разчитат на Лондон, където минувачите дават пари, за да могат те да преживяват, само че в британската столица наличните пари постепенно изчезват и това налага приспособяване към новите условия.

Именно това бързо е разбрала певицата Шарлот Кампбел, която е сред първите, започнали да използват четец на банкови безконтактни карти, за да получи възнаграждение за изпълненията си в сянката на Лондонското Око, както се нарича голямото виенско колело на южния бряг на Темза.

"Хората свикнаха да плащат всичко с карта", казва пред АФП младата жена на 28 години с корона от изкуствени цветя, която е сложила на русите си коси. Впрочем, "ако хората вече нямат налични пари, има риск уличното изкуство да изчезне", допълва тя в този следобед в края на лятото.

Вече 5 до 10% от приходите й не идват от монети, хвърляни в калъфа на китарата й, а от плащания, правени чрез малък преносим четец на карти, който тя е програмирала да удържа по 2 лири (2,22 евро).

В църквата също

Данните, които правителството обявява, сочат, че тя е права. Според доклад на финансовото министерство, публикуван тази година, делът на плащанията с пари в брой във Великобритания е спаднал от 62% през 2006-а на 40% през 2016 година. Това съотношение се очаква да достигне 21% през 2026-а, прогнозират авторите на доклада. Министерството насърчава тази тенденция, като забрани от януари на търговците да удържат такса при плащане с карта.

Друг сигнал, че изчезването на монетите и банкнотите вече е започнало в британската столица - в определен брой заведения за сутрешна закуска в Ситито, финансовия център на страната, вече не се приемат пари в брой.

И продавачите на списанието "The Big Issue", приходите от което са предназначени за подпомагане на бедните и бездомните хора, са се оборудвали с четци на безконтактни карти, за да се справят с проблема с липсата на налични у минувачите.

В Христовата църква в Източен Гринуич, в югоизточната част на Лондон, все още се използва кошница за събиране на неделните пожертвования, но от една година преподобната Маргарет Кейв е поставила и четец за безконтактни карти.

"Сумите се превеждат надеждно в банковата ви сметка, никой не може да ги открадне, следователно това е по-добре от тази гледна точка в сравнение с парите в брой", казва тя.

"Война срещу парите в брой"

И все пак това явление не се харесва на всички.

"Общество без пари в брой поставя три основни проблема", коментира финансовият експерт Брет Скот, автор на наръчник за световните финанси: "Проблем с контрола - знае се какво правите; има проблем с финансово изключване - вие можете да бъдете изключен от системата; и се поставя въпросът с киберсигурността", изброява той.

Според него банките, компаниите за обслужване на плащанията, правителството и компаниите от сектора на финансовите технологии от две десетилетия са повели "студена война срещу парите в брой", опитвайки се да убедят обществеността, че монетите и банкнотите са неудобство.

"Може да приемем това като "обуржоазяване" на плащането", посочва анализаторът. "Правят се опити да се вкара всяка форма на неофициална или неинстуционална дейност в цифровата кошара, която може да се наблюдава и да се използва от големите институции".

Бездомните, бежанците и хората, които не могат да си открият банкова сметка, биха могли да се окажат изключени от тази нова икономика, предупреждава Брет Скот.

Неотдавнашен инцидент изглежда потвърждава правотата на критиците на прекаленото уповаване на технологиите за плащане с карти: през юни близо 5,2 милиона трансакции с карта Visa - от които 2,4 милиона само във Великобритания - бяха блокирани часове наред, поставяйки изненадващо в затруднено положение и търговци, и потребители.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: Лондонпари в брой
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
5
 
25
 
! Отговори
възмутен преди 5 години
Какво само ни занимавате с тая скапана англия и този ислямски лондон ?
60
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вярно е но банките са най-лесния начин
59
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСега има такива нанотехологии,че могат да ти вкарат и чип или робот с храната която поемаш и да се контролира,ако си мислиш,че само чрез банките си следен,жестоко се лъжеш,има много други начини.
58
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кешът е вечен, това са единствените истински пари. Другото е измама и целта е да държав всичко под лупа. Книжката за големия брат се случва, но на Запад. Жална им майка...
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те новите са ламинирани и за в края на "голяма нужда" не могат да се използват.
56
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 49Няма страшен съд медиите и Холивуд са използвани за социално програмиране. Ако си умен ще схванеш сам накъде вървят нещата *** си открий една Виза и я вържи към ПейПал и си живей щастливо щом краварите го правят защо и другите овце да не ги последват и ела да ни кажеш как пъгуваш по целия свят без джобни и колко си велик :) Атая статия е точно такава зомбитата сега ще се втурнат към банките щото бозавите са тъй.
55
4
 
30
 
! Отговори
h преди 5 години
защо еврейските централни банки се борят с кешовите плашания ?1) когато няма кеш парите ти се контролират 100% от еврейските банки - т.е когато еврейската финансова система на парите без покритие се срути, евреите ще могат да ти конфискуват парите (наричат го капиталов контрол) и ще могат да ти сложат лимит - така ще се борят с хиперинфлацията 2) когато евреите контролират 100% от парите ти ще могат да ти налагат ограничения какво и от къде да купуваш3) няма да можеш да скатаеш и 1 цент данъ
54
2
 
3
 
! Отговори
Взима, но и дава преди 5 години
Сега няма пари в брой за уличните артисти, но има ютуб и фейсбуци. Да дерзаят
53
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами те са роби да еврейските банки в Англия нормално да ги накарат разплащанията да стават с карти! Проблема е, че и нас ще накарат скоро време! Вкарваш си парите в банката и на сто хиляди лева за една година лихвата е 250лв.
52
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от 51още повече,че когато се разплащаш с цифрова валута оставяш следи за всяко свое действие и присъствие навсякъде,и подлежиш на всякакво проследяване,а и си зависим изцяло от технологиите,ако нещо някъде се прецака,ти се оказваш последния бедняк и си напълно безпомощен докато не се реши проблема,също така са ми много смешни тея дет се мислят за много технологично напреднали за дето не ползват банкноти,винаги трябва да имаш няколко възможности за плащане,в зависимост от ситуацията никога само1
51
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Споко, ако се срути банковата система, българксия лев ще има същата стойност, каквато имаше 96-а ... Демек н'ква ... Така че дали в банката, дали в мазето ...
50
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, а тези, който имам пари, къде да ги криеме ? Трябва да ходя по улицата, в една ръка -торба с пари, в другата калашник и да се въртя, като гламав, в случай че някой ме доближи ли ?
49
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 51Неее ... това е в България, защото на повечето сънародници толкова е им капацитета. Аз лично обвинявам ранното препиване с тежка ракия.
48
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
изобщо не одобрявам плащането с карти,в магазина като ми цъфне отпред такъв технически гений и полудявам,първо дава картата,магазинерката вкарва сумата,после клиента се върти,крие и вкарва кода,после няква хартийка излиза и магазинерката се разписва ,чака се и 5-6 секунди апарата да извърши заплащането, и чак тогава се приключва,всичко отнема не по-малко от 2-3 минути, а аз ако имам точни пари и съм ги приготвил си заминавам точно за три секунди,ако не -максимум 20 секунди,отвврат
47
4
 
34
 
! Отговори
Цитат: преди 5 години
"Парите в банка не са твои, а на банката"
46
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 45Може да отидеш в някоя църква и да изнесеш лекция за деня на страшния съд.
45
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бай БлажеУжасТ,сакън,недей!
44
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТанграВие умните изплозват буркан банка и дюшек бенк.
43
0
 
25
 
! Отговори
до 38 преди 5 години
Всеки може да ти източи парите дори самата банка, нещо да кажеш по въпроса за КТБ и Търговския регистър кой ще ти гарантира, че банката няма да фалира после ще пляскаш със ръце Друго си е да дръжиш мангизите в джоба си друго е да не знаеш къде са и между другото най-големите хакери работят точно за ЦРУ и Бритиш Аналитика и Ми-6 могат да сринат цялата световна система щото света има да връща 165 трилиона долара и то без лихвите после да кажат, че не знаят нищо какво е станало.
42
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лека полека и нещата отиват към бой... всичко е толкова отдавна предсказано, че само се моля да не съм жив когато последните времена на тази земя настанат. Изчезването на парите е едно от последните неща, които трябва да се случат, най-последното е възстановяването на Соломоновия, а накрая ... накрая ще дойде този, който да управлява 36 месеца на Земята, преди да настъпи денят на Страшния съд.