Началото на края на парите в брой настъпи в Лондон

Един от рисковете: Може да бъдете изключен от системата
7 сеп 2018 19:35, Елка Василева
86
Началото на края на парите в брой настъпи в Лондон
Снимка: архив, Reuters

Векове наред артистите и уличните търговци са могли да разчитат на Лондон, където минувачите дават пари, за да могат те да преживяват, само че в британската столица наличните пари постепенно изчезват и това налага приспособяване към новите условия.

Именно това бързо е разбрала певицата Шарлот Кампбел, която е сред първите, започнали да използват четец на банкови безконтактни карти, за да получи възнаграждение за изпълненията си в сянката на Лондонското Око, както се нарича голямото виенско колело на южния бряг на Темза.

"Хората свикнаха да плащат всичко с карта", казва пред АФП младата жена на 28 години с корона от изкуствени цветя, която е сложила на русите си коси. Впрочем, "ако хората вече нямат налични пари, има риск уличното изкуство да изчезне", допълва тя в този следобед в края на лятото.

Вече 5 до 10% от приходите й не идват от монети, хвърляни в калъфа на китарата й, а от плащания, правени чрез малък преносим четец на карти, който тя е програмирала да удържа по 2 лири (2,22 евро).

В църквата също

Данните, които правителството обявява, сочат, че тя е права. Според доклад на финансовото министерство, публикуван тази година, делът на плащанията с пари в брой във Великобритания е спаднал от 62% през 2006-а на 40% през 2016 година. Това съотношение се очаква да достигне 21% през 2026-а, прогнозират авторите на доклада. Министерството насърчава тази тенденция, като забрани от януари на търговците да удържат такса при плащане с карта.

Друг сигнал, че изчезването на монетите и банкнотите вече е започнало в британската столица - в определен брой заведения за сутрешна закуска в Ситито, финансовия център на страната, вече не се приемат пари в брой.

И продавачите на списанието "The Big Issue", приходите от което са предназначени за подпомагане на бедните и бездомните хора, са се оборудвали с четци на безконтактни карти, за да се справят с проблема с липсата на налични у минувачите.

В Христовата църква в Източен Гринуич, в югоизточната част на Лондон, все още се използва кошница за събиране на неделните пожертвования, но от една година преподобната Маргарет Кейв е поставила и четец за безконтактни карти.

"Сумите се превеждат надеждно в банковата ви сметка, никой не може да ги открадне, следователно това е по-добре от тази гледна точка в сравнение с парите в брой", казва тя.

"Война срещу парите в брой"

И все пак това явление не се харесва на всички.

"Общество без пари в брой поставя три основни проблема", коментира финансовият експерт Брет Скот, автор на наръчник за световните финанси: "Проблем с контрола - знае се какво правите; има проблем с финансово изключване - вие можете да бъдете изключен от системата; и се поставя въпросът с киберсигурността", изброява той.

Според него банките, компаниите за обслужване на плащанията, правителството и компаниите от сектора на финансовите технологии от две десетилетия са повели "студена война срещу парите в брой", опитвайки се да убедят обществеността, че монетите и банкнотите са неудобство.

"Може да приемем това като "обуржоазяване" на плащането", посочва анализаторът. "Правят се опити да се вкара всяка форма на неофициална или неинстуционална дейност в цифровата кошара, която може да се наблюдава и да се използва от големите институции".

Бездомните, бежанците и хората, които не могат да си открият банкова сметка, биха могли да се окажат изключени от тази нова икономика, предупреждава Брет Скот.

Неотдавнашен инцидент изглежда потвърждава правотата на критиците на прекаленото уповаване на технологиите за плащане с карти: през юни близо 5,2 милиона трансакции с карта Visa - от които 2,4 милиона само във Великобритания - бяха блокирани часове наред, поставяйки изненадващо в затруднено положение и търговци, и потребители.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: лондонпари в брой
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
23
 
! Отговори
Бай Блаже преди 5 години
Поредната стъпка към тоталното поробване на човечеството. Отнемането на елементарни човешки права е само началото към стремежа за една милитаризирана полицейска свръх държава с централизирано управление от определен кръг хора (елит) котнрол върху всичко(храна,вода лекарства) следене и записване на всеки и навсякъде разговори с приятели по тел. имейл фейс. и тн.Следващата стъпка е предизвикване на криза тази от 2008 ще е майтап 3 та световна и който оцелее ще живее като в "1984" на Джордж Оруел.
40
6
 
23
 
! Отговори
Тангра преди 5 години
Вижте сега кво ще ви кажа, баламурници.Тази стъпка не е за вас, глупаците, които живеете на кредити.Тази стъпка е заради нас, умните човеци, които никога няма да се забъркаме с банки и карти.Естествено, то вече е почти невъзможно да нямаш карта в която да ти превеждат заплатата, но много хора никога не използваме банката за нещо повече от получаване на заплата.И това бърка в дупетата на елита, те искат всички да сме баламурници като кредитните РОБИ.
39
12
 
3
 
! Отговори
до 28 преди 5 години
За твоето мнение нищо не съм казал. Визирах мнение на един програмист измежду първите няколко- интелигентно и добре платено момче/момиче, личи си от мнението му. Относно твоето мнение- плащам безкасово от както се помня. С телефон, с карта (American Express за САЩ и Австралия), VISA за останалия свят. Не изпитвам неудобство. Няма и да изпитам. Пари в брой нямам (освен дребни суми от рода на 200-500лв./EUR/USD). Пътувам много до Мелбърн- човек с пари в брой, не съм видял. За САЩ важи същото.
38
2
 
19
 
! Отговори
Абд Ал преди 5 години
До 26ия специалист по IQ Господине, аз когато съм плащал с карта, вие пускахте още пари с пощенски записи. И въпреки това отказвам категорично да разплащам с телефон или безконтактна карта, тъй като има много измамници, скимаджии, вируси по телефони и андроиди и т.н. Класическа карта с пин или кешовица и ми е мирна главата.
37
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изключват ти нещото,просто ей така,защото не им харесваш и край,ще умреш от глад и жажда.Бааааа си живота-мечта,хахаха!
36
8
 
2
 
! Отговори
От 14 преди 5 години
Нееее братле. Казвам ти, че ти не си умен, но спокойно ... филма е още по-малко умен.Не разбрах едно - британците или хакерите ? Кой ще ми източи парите ? С карта оперирам от 2004-а насам.
35
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 33Според едно величество българите си имат чип и той е сбъркан.
34
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди няколко години бяха пуснали един документален филм в Тубата по тоя повод и казаха "дори вода няма да можете да си купите,без да бъде проследено,нито да се нахраните" и сега това става реалност.
33
11
 
4
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Путларах Акбар ще почне да им реже интернет кабелите под моретата и ще им гледа сеира докато в Совдепа ще пазаруват с *** или в натура женщина...
32
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 19.Ако си някой "***" (използвайки речника ти), който си е държал парите в КТБ, разчитайки на българската комисия по финансов надзор, която твърдеше, че всичко с българските банки е наред, сигурно нямаше да смяташ толкова ненормална привързаността към парите в брой. Тук просто не може да се разчита на държавата и във всеки момент може да очакваме срив на някоя банка, като пет минути преди това всички в банковия надзор са се клели колко е стабилна тя.
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 25То в бг на хората не им трябват чипове за да гласуват за ББ
30
4
 
5
 
! Отговори
Омонимен 25 преди 5 години
А аз се надявам, да има срив в системата (което е практически невъзможно), защото ще ми изчезнат всичкото кредити и заеми :D.
29
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Англичаните психясаха с техния Брекзит...................ама искат да ползват всички привилегии в ЕС..................тия лицемери!!!!
28
3
 
8
 
! Отговори
до 14 преди 5 години
Правиш се на умен или искаш да ни кажеш, че си гледал филма Хакери ? Oния другите от Бритиш Аналитика дето хакнаха фесбоклука тия хакери Утре като ти нaхлупят и на тебе една карта и британците ще ти източат сметката после ще кажат, че е Путин и анонимните.
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо бе,ще се върнем в ранното средновековие и ще си ковем златни пари,като ни отнемат плащането в брой.
26
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
26 - Не съм програмистче, а съм финансов анализаот. И съм момиче. Мерси все пак.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очаквам да почнат да издават и карти с валутата биткоин.
24
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изчитам първите 15 коментара. Един човек се изказал правилно и умно- някакво програмистче, което е видяло свят, интелигетно момче. Всичко останало- тотална, батална прoстотия на един беден, и прoст, ама толкова прoст народ, че каквото и да му обясняваш, смисъл няма. Само едно ще ви кажа- мислите грешно, много грешно. Ако мислехте правилно, нямаше да сте най-бедните в ЕС. Толкова. И не, нямате високо IQ, само се залъгвате. Хора с високо IQ не говорят глупости за плащането с карти и телефони.
23
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори да ви сложат индивидуални чипове в мозъка, с които напълно да ви контролират, пак ще намерят аргументи, с които чрез медиите да ви внушават колко добро е това за обществото. Разумният човек трябва да подхожда към подобни внушения за прекрасния свят след изчезване на плащанията кеш със здравословно съмнение. Скептицизмът е езикът на разума.
22
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В магазина най съм доволна, когато хората плащат с карта. За мен така е най-лесно.