Началото на края на парите в брой настъпи в Лондон

Един от рисковете: Може да бъдете изключен от системата
7 сеп 2018 19:35, Елка Василева
86
Началото на края на парите в брой настъпи в Лондон
Снимка: архив, Reuters

Векове наред артистите и уличните търговци са могли да разчитат на Лондон, където минувачите дават пари, за да могат те да преживяват, само че в британската столица наличните пари постепенно изчезват и това налага приспособяване към новите условия.

Именно това бързо е разбрала певицата Шарлот Кампбел, която е сред първите, започнали да използват четец на банкови безконтактни карти, за да получи възнаграждение за изпълненията си в сянката на Лондонското Око, както се нарича голямото виенско колело на южния бряг на Темза.

"Хората свикнаха да плащат всичко с карта", казва пред АФП младата жена на 28 години с корона от изкуствени цветя, която е сложила на русите си коси. Впрочем, "ако хората вече нямат налични пари, има риск уличното изкуство да изчезне", допълва тя в този следобед в края на лятото.

Вече 5 до 10% от приходите й не идват от монети, хвърляни в калъфа на китарата й, а от плащания, правени чрез малък преносим четец на карти, който тя е програмирала да удържа по 2 лири (2,22 евро).

В църквата също

Данните, които правителството обявява, сочат, че тя е права. Според доклад на финансовото министерство, публикуван тази година, делът на плащанията с пари в брой във Великобритания е спаднал от 62% през 2006-а на 40% през 2016 година. Това съотношение се очаква да достигне 21% през 2026-а, прогнозират авторите на доклада. Министерството насърчава тази тенденция, като забрани от януари на търговците да удържат такса при плащане с карта.

Друг сигнал, че изчезването на монетите и банкнотите вече е започнало в британската столица - в определен брой заведения за сутрешна закуска в Ситито, финансовия център на страната, вече не се приемат пари в брой.

И продавачите на списанието "The Big Issue", приходите от което са предназначени за подпомагане на бедните и бездомните хора, са се оборудвали с четци на безконтактни карти, за да се справят с проблема с липсата на налични у минувачите.

В Христовата църква в Източен Гринуич, в югоизточната част на Лондон, все още се използва кошница за събиране на неделните пожертвования, но от една година преподобната Маргарет Кейв е поставила и четец за безконтактни карти.

"Сумите се превеждат надеждно в банковата ви сметка, никой не може да ги открадне, следователно това е по-добре от тази гледна точка в сравнение с парите в брой", казва тя.

"Война срещу парите в брой"

И все пак това явление не се харесва на всички.

"Общество без пари в брой поставя три основни проблема", коментира финансовият експерт Брет Скот, автор на наръчник за световните финанси: "Проблем с контрола - знае се какво правите; има проблем с финансово изключване - вие можете да бъдете изключен от системата; и се поставя въпросът с киберсигурността", изброява той.

Според него банките, компаниите за обслужване на плащанията, правителството и компаниите от сектора на финансовите технологии от две десетилетия са повели "студена война срещу парите в брой", опитвайки се да убедят обществеността, че монетите и банкнотите са неудобство.

"Може да приемем това като "обуржоазяване" на плащането", посочва анализаторът. "Правят се опити да се вкара всяка форма на неофициална или неинстуционална дейност в цифровата кошара, която може да се наблюдава и да се използва от големите институции".

Бездомните, бежанците и хората, които не могат да си открият банкова сметка, биха могли да се окажат изключени от тази нова икономика, предупреждава Брет Скот.

Неотдавнашен инцидент изглежда потвърждава правотата на критиците на прекаленото уповаване на технологиите за плащане с карти: през юни близо 5,2 милиона трансакции с карта Visa - от които 2,4 милиона само във Великобритания - бяха блокирани часове наред, поставяйки изненадващо в затруднено положение и търговци, и потребители.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: Лондонпари в брой
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
17
 
! Отговори
хмм преди 5 години
До АнонименТочно, идват тези времена на тотален контрол.Ако си бунтар и те разберат какви ги вършиш срещу новите господари ти спират картата и ставаш господин никой, още по лошо, ставаш враг.Извън рамките на правилата си.Краят за теб идва.Естествено, тези мерки ще се оправдаят с обичайното, борбата против тероризма и тем подобни глупости.
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз искам правото, да имам собствена валута :)
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все тая ... Аз пари немам.
18
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой нормален човек не плаща в брой от поне 10 години във всички развити държави. Това е ненужно, непрактично, не безопасно и безсмислено. 98% от паричния поток от покупки идва от картови разплащания. За неверен *** казваме, че няма да му открадната парите и всички плащания са застраховани. Изпитано от стотици милиони добре платени хора по целия свят.
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така са ревали, когато централизираха валутата ...
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да правят каквото иcкат, тия са управлявани от луда и злобна изперкала бабишкерка, само нас да не закачат.
15
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 11Кои са па тез бе ? Я дай да ги видими ?
14
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безкасовите разплащания са удобство до момента, в който станат единствен начин на плащане. Тогава всички ще забележат неудобството от това, да липсва алтернатива. Наличието на алтернативи означава нормалност, означава конкурентност и не дава възможност на някой монополист да прави каквото пожелае.
13
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен10 "Хакерите" ... ама от филма ли :D
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ognyanzДа, звучи интересно на теория ... но няма да стане :)А
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашите роми трябва да се учат от англичаните за да просят по ефективно.
10
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До хммИ един ден може да се събудите с блокирана карта или без пари.Не мога да разбера,защо толкова много държат да контролират всеки жител на планетата?Ваксинираха,чипираха и хората на най-неверояни и затънтени места на планетата.Има доста разочаровани хора,които бягат от тъй наречената "цивилизация",а когато контрола е пълен,не знам как ще живеят тези абсолютно и тотално зависими хора,това ще е някакъв кошмар изскочил от книгите на Хичког.
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой ден хакерите като ги цапнат и ще стане весело или Путин като им среже интернет кабела. На тарамбуките раздадоха ли достатъчно четци за карти.
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Абд АлВсъщност, тези устройства работят на раличен режим. Чакаш по цели седмици, докато си вземеш парите и едно провинение, може да те вкара в затвора ...
7
0
 
33
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Без пари в брой - звучи добре. Но един срив в компютрите в банковата система ще е много по-страшен от този в Търговския регистър. Ще се окаже, че стоки в магазините има, а никой не може да ги купи.Човекът с пари в брой е свободен човек, а този, който има само банкова карта - зависим. А иначе пазаруването с карта е удобство, но не е добре да се слагат всички яйца в една кошница.
6
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Светът върви към тотален контрол над отделната личност. Изчезването на парите в брой е стъпка в тази посока. Освен това, колкото повече сте обвързан с банките, толкова повече ще растат всякакви такси и комисионни и накрая ще ви одерат кожата за това, че държите парите си в банка и ползвате услугите й за разплащане, без да имате алтернатива за разплащания. Нищо добро няма в монопола, а в монопола върху разплащанията още по-малко.
5
38
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пътувам по цял свят- Австралия, САЩ, Азия, Африка, Азия. Програмист съм, консулатнт. Пари в брой не ми трябват никъде по света. Плащам или с телефон, или с кредитна карта. НИКОЙ интелигентен млад човек НЕ ИЗПОЛЗВА пари в брой по света. Масово пари в брой използват хора от ниските прослойки на обществото и гастарбайтери (българи, румънци и подобна сволoч). В САЩ и Австралия пари в брой използват прoститутки, наркопласьори, чистачи, просяци и заблудени емигранти.
4
6
 
10
 
! Отговори
Абд Ал преди 5 години
Тая мързелива английска мърда *** по 2 евро. Евахти скромната просякиня, бе!Отделен въпрос е, че трябва да си луд да плащаш на несигурни и непроверени места с безконтактна карта. Много успехи на английското слънчице, скоро ще му се наложи да си намери работа.
3
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен1Ами то в България , ще настъпи край на всичко - ей така по принцип , само изчакай още някоя годинка .....
2
1
 
26
 
! Отговори
хмм преди 5 години
Той ще се появи в плът и кръв, антихриста.Ще се представи за Бог и ще прави фалшиви чудеса.Просто подготвят почвата, естественото безкешовото общество е една от най-важните стъпки.Те не искат да имаме вземане-даване без да разберат за какво точно става на въпрос.