Провали ли Юнкер последната възможност на Еврокомисията?

Четири години ходене по въже – и за Юнкер, и за ЕС
10 сеп 2018 18:30, Елка Василева
37
Провали ли Юнкер последната възможност на Еврокомисията?
Жан-Клод Юнкер. Снимка: Reuters

Преди четири години председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че това е "последната възможност" ЕС да се приближи до хората, в противен случай има риск проектът да се разпадне. В навечерието на речта му за състоянието на съюза в сряда мнозина се питат: Провали ли се той?

В първото си обръщение през октомври 2014 г. председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че това е неговата "комисия на последния шанс".

"Или ще успеем да доведем нашите граждани по-близо до Европа, или ще се провалим", предупреди роденият в Люксембург Юнкер в хладен есенен ден във френския град Страсбург.

Сега, четири години по-късно, 63-годишният Юнкер трябва да произнесе последното си обръщение за състоянието на Евросъюза преди изборите за Европарламент през май 2019 г., на които, както мнозина предричат, популистките, антиевропейски сили може да се представят убедително, пише ДПА.

Европейският съюз се намира на труден кръстопът. Великобритания трябва да напусне през март, а в дневния ред доминират предизвикателства като миграцията, възходът на популизма и нов геополитически ред.

На този фон Юнкер ще представи плановете си за последната му година на поста, като се очакват инициативи, свързани с миграцията и граничния контрол, с онлайн пропагандата и прекратяването на лятното часово време.

Но зад всичко това е надвиснал въпросът за наследството на Юнкер: Провали ли той последната възможност на Еврокомисията?

Докато беше на поста си, икономическата криза в Гърция докара еврото до ръба на изчезването; един милион бежанци и мигранти достигнаха Европа; Великобритания реши да напусне блока; популистки сили се разраснаха.

"Национализмът никога не е решавал проблеми, а само е създавал нови", каза Юнкер за ДПА в писмени отговори на интервю. "Онези, които се отдръпнаха в своята национална черупка, не могат да преодолеят предизвикателствата, защото им липсва визия".

Популистите предлагат лозунги, а Еврокомисията - решения, каза Юнкер.

Миграцията упорито доминира в дневния ред на Юнкер, като изправя държавите членки една срещу друга, докато те призовават за реформа на правилата на ЕС и търсят начини за по-добро справяне с новопристигащите.
Неуспехът в намирането на общ подход на ЕС към миграцията може да бъде запомнен като едно от най-големите разочарования за Юнкер.

Той обаче смята, че има и много неща, с които да се гордее - като справянето с кризата в Гърция и инвестиционната програма на ЕС, на която постави началото през 2014 г.

"Лично за мен неизменно беше - както и заради единството на еврото - емоционален въпрос Гърция да остане в еврозоната", каза той.

Еврозоната излезе от кризата по-силна, според Юнкер, не на последно място поради неговия инвестиционен фонд, който използва относително малко пари на ЕС, за да подкрепи инвестиции от около 335 млрд. евро и помогна за създаването на 750 000 работни места, според Юнкер.

"Гордея се с това", каза председателят на Еврокомисията.

Икономическият растеж в ЕС нарасна от 0,3 процента през 2013 г. на 2,4 процента през 2017 г. И въпреки това настроението в много страни членки остава унило - и не само в Гърция, където един на всеки петима души остава безработен.

От над две години Еврокомисията е в спор с Полша за основни ценности на ЕС като върховенството на закона и разделението на властите.

Междувременно в Унгария министър-председателят Виктор Орбан отправя предизвикателство срещу демократичните ценности на ЕС със стремежа си да изгради "нелиберална" държава.

На среща на върха на НАТО през юли Юнкер влезе във водещите новини по погрешни причини, когато кадри показаха как се олюлява и губи равновесие редом до други лидери, а това породи сериозни въпроси годен ли е да заема длъжността си.

Седмици по-късно обаче Юнкер се стегна и замина за Вашингтон, където изненада всички, като постигна компромис за търговията с президента на САЩ Доналд Тръмп, предотвратявайки търговска война.

Като се вземе предвид всичко, последните четири години бяха ходене по опънато въже - за Юнкер и за Европейския съюз.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
5
 
! Отговори
Jas преди 5 години
На мосю Юнкер му е време да до ходи и да стане пенсионер, пари и връзки бол, на някой далечен остров и повече да не се връща, останалите: Туск, Меркел, Макрон, Шулц да му правят компания. ЕС да оглавят политици с "топки" м/у краката и мигационната криза ще бъде решена за нула време.
25
7
 
0
 
! Отговори
УЧУДЕН преди 5 години
Чета реките от глупости, изписани от платените тролчета, чета, че Тръмп не е наред, Европа се управлява от пиянде, бабушкера и мека китка, фашиста Туск, а истинските легитимни лидери в света са Путин, Ердоган, китайския и ирански лидери/ не ми се търсят имената/,естествено Ким Чен Ум!!!Е, имам един въпрос, жителите на цялата планета ли са побъркани да се стремят неистово към разлагащите се държави и съюзи, а не емигрират в страна с ИСТИНСКИ И ЛЕГИТИМЕН ЛИДЕР! Е, само това питам!
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джендърче, че дрънка.
23
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Юнкер е пич и ако бате има малко мозък ще го привлече след мандата за лобист! БГ има нужда от по- активна политика и по- ярък имидж и нестандартни решения
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Вижте го хубаво.На 62г, мяза на 78.Алкохола не прощава."---Не е от алкохола, от ишиаса е ... и приказката му и походката му ...И слабостта му към нашичкия от Банкя ...
21
3
 
22
 
! Отговори
Американ преди 5 години
Кpeтeнът Юнкер и подобните му тука и там ни пробутват мултикултурализма като алтернатива на национализма, което вече видяхме е вредно и глупаво да се продължава по този път. Алтернатива на национализма е обединението на подобни, съвместими култури, а не "мирно" съвместно съществуване с натрапници с коренно ралични разбирания, стремежи и начин на живот, което либерастите пробутват в момента.
20
3
 
30
 
! Отговори
lelka преди 5 години
Тоя инидивид и многото около него не си ли дават сметка че са кръгла нула. Продължават да ни набиват в главите някакви си милиарди, някакви си инвестиции. А не гледат че християнското население изчезва. Че идват нови млади индивиди, които въобще не се интересуват от тоя на снимката и неговите приятели. И какъв е тоя успех на европейците, слек като истерично викат децата на Ердоган и на талибаните да се заселят в техните къщи, че да има кой да продължи родата им. Не е смешно, а страшно, ама на...
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ванка, как е ишиаса бе мой човек, требе да знаеш, че аз много те уважавам тебе мой човек, лекуваме ли го ишиаса, лекуваме ли го? Какво взимаш за ишиаса - V.S.O.P? А може и XO да взимаш, с тая заплатка която ти плащат данъкопатците XO не е никакъв проблем за теб, жив и здрав да си и все така да си го лекуваш ишиаса.
18
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя е печен, знае нещата.
17
3
 
11
 
! Отговори
Какво значение преди 5 години
има дали неравенството е на национално, континентално или световно ново? Накрая пак ще ви бесят по стълбовете, алчни ***! Може пък едновременното бесене на алчни *** върху територията на цялата планета да е достатъчно ясно послание, че не трябва да се прекалява с алчността и да преминем към по-нормален ритъм на живот за всички.
16
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не успя да "счупи Евросъюза", но както я кара, до май 2019 може и да смогне. Меркел и Макрон ще му помогнат.
15
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа се скапа не от това, че той и други нямат способности, а защото умишлено го правиха.
14
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аман от тези ***, много им вьтрешно на раша че европа все още е велика.
13
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕСср е недоносче не може да неизбрани чиновници да нареждат на страните членки.
12
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Определено ДА!Дърт алкохолик!Изложи Европа и клекна на Тръмп! Предател!
11
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брутален убиец.Така го нарече преди време Доналд Тръмп.
10
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте го хубаво.На 62г, мяза на 78.Алкохола не прощава.ЕС стана заложник на 1но пиянде и се проваля за съжаление."Онези, които се отдръпнаха в своята национална черупка, не могат да преодолеят предизвикателствата, защото им липсва визия".Това е вярно!За тоя повече нищо!Орбане в теб ни е надеждата.
9
9
 
38
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Дърти пияндета, обратни и ялови жени командват *** с име евросъюз! За всички ще е най-добре да се разтури тая сергия
8
9
 
38
 
! Отговори
Край преди 5 години
Путин и Ердоган са избрани пряко и мажоритарно от народите си - този човек как е попаднал на чело на ЕС не могат да кажат 99.99% от гражданите на ЕС.Къде точно е демокрацията.
7
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И да си чешем езиците ишиаса си е изплел кошничката и като нищо догодина съвсем "неочаквано" дори и за него да се окаже в някой борд на хранилка плюс "нищожната" му пенсийка.