"Сделка с дявола"? Възход на крайната десница в Швеция

Ще получи ли тя политическо влияние в страната?
Обновена: 10 сеп 2018 10:39 | 10 сеп 2018 10:00, Елка Василева
16
"Сделка с дявола"? Възход на крайната десница в Швеция
Снимка: Reuters

Швеция изглежда устоя на националистическата треска, предизвикана от миграционната криза в Европа. Предварителните резултати от изборите показват, че левицата и десницата са практически наравно, но макар че крайната десница подобрява позициите си, което ще й даде голямо влияние върху политиката на страната, тя не постигна очакваните резултати, пише френският в. "Монд".

По традиция премиер става ръководителят на партията, събрала най-голям брой гласове, но новият политически пейзаж прави всякакви предвиждания трудни. През следващите седмици се очакват дълги преговори.

Но въпреки че партията Шведски демократи постигна по-малко, отколкото в периода 2010-2014 г., тя успя да се наложи трайно в политическия дебат и от нея ще зависи кой от двата блока ще управлява. Дясната опозиция е решена да свали социалдемократите, но за да има стабилно мнозинство, ще й се наложи да отмени "карантината", която досега пречеше на крайнодясната партия да получи директно политическо влияние. Стъпка, която може да се окаже рискована, предвид че центристите и либералите са повтаряли неведнъж, че отказват да сключват "сделка с дявола". Седем от десет привърженици на консерваторите не искат да чуват за подаване на ръка на крайната десница, отбелязва в. "Монд".

Още по темата

От особено значение за шансовете на лявоцентристите да съставят правителство е фактът, че Партията на зелените премина 4-процентовата бариера, спечелвайки 4,4 на сто от гласовете, отбелязва британският в. "Гардиън". Но новото правителство, което може да бъде съставено след седмици на преговори, ще се нуждае или от съюз между двата основни блока на дясноцентристките и лявоцентристките партии, който на практика е изключен, ако в блока се включи бившата комунистическа Лява партия - или от помирение с Шведските демократи. Това обаче може да даде на популистите право на глас при формирането на политиката, особено по отношение на имиграцията.

През последните години, след финансовата криза през 2008 г. и бежанската криза през 2015 г., крайнодесните партии в Западна Европа постигнаха значителни успехи за сметка на утвърдените политически партии и вече участват в правителствата на Италия, Австрия, Норвегия и Финландия.

"Традиционните партии не успяха да отговорят на съществуващото чувство на недоволство", заявява Магнус Бльомгрен от Университета на град Умео, цитиран от в. "Гардиън". "Това недоволство може да не е свързано пряко с безработицата или икономиката, а да представлява просто загуба на доверие в политическата система. Швеция не е уникална в това отношение", подчертава той.

Предизборната кампания в Швеция беше необичайно поляризираща за страна, известна с търсенето на политически консенсус, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Основните въпроси бяха и най-спорните - имиграцията, престъпността, социалната държава и, след изпълнено с горски пожари лято, околната среда.

Изборите бяха и сред най-внимателно наблюдаваните от чужбина в съвременната шведска история. Особен интерес предизвикваше представянето на Шведските демократи предвид възхода на антиимиграционни партии в страни като Германия, Италия и Австрия. В събота премиерът Стефан Льовен предупреди избирателите да не гласуват за партия, която той определи като расистка, давайки й политическо влияние.

Резултатите от изборите бяха подобни на неотдавнашните избори в Европа - спад на подкрепата за традиционните партии и възход на екстремистките партии и еколозите. В Швеция това доведе до въпроси дали водещите партии ще изпълнят обещанията си да не се споразумяват с Шведските демократи, особено по важни въпроси като бюджета.

Възможно е водещите партии да се опитат да създадат някаква форма на широка коалиция, но това би било необичайно за Швеция, където нерядко управляват правителства на малцинството.

По време на предизборната кампания Шведските демократи говориха открито за традиционни теми табу като идентичност, ислям, интеграция и престъпност. Ли Бених-Бьоркман, експерт по политически науки в Университета на Упсала, определи като за донякъде шокиращо, че Шведските демократи са готови да стигнат толкова далеч, но отбеляза, че партията е успяла да се промени и да смекчи имиджа си. "Бих казала, че по-голямата част от привържениците им не са расисти и фашисти", смята тя. "Те успяха много умело да се превърнат във вариант на Социалдемократическата партия, но с по-националистически амбиции", добавя експертката, цитирана от в. "Ню Йорк таймс".
/БТА/
 


16
Още по темата: Швецияизбори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
19
 
! Отговори
d3 преди 4 месеца
Ами съвсем нормално.
Никой нормален човек не иска хомосексуална диктатура, дори и тези, които я пуснаха, защото си мислеха че е само временно явление и ще им мине.

Защитниците на новоизмислените социални полове са новите фашисти, а не тези, които се опитват да запазят семействата и обществата си от фашизма и диктатурата на GREVIO и Истанбулската конвенция.
13
0
 
26
 
! Отговори
Европейка преди 4 месеца
Повечето привърженици на Шведски демократи не са расисти и фашисти.О,госпожата каза нещо вярно.Още не са.Ако не оправите Швеция и Европа,ще станат расисти и фашисти.Не може едни да работят,а други да имат само права.Социализмът падна най-вече заради несправедливостта от безкрайните привилегии на една прослойка.
12
0
 
31
 
! Отговори
Стамат преди 4 месеца
Може и това да е цел. Настройване на хората едни срещу други, националисти срещу глобалисти, европейци срещу ислямисти и т.н и т.н.
Но идеите и опитите да "приспят" хората с блудкави лозунги се проваля. Макар и бавно, всички разбират че глобализма е вреден и заличава идентичността на народите. Шепа власт имащи по върховете на властта истерично обясняват че това не е така. Цирка е пълен.
11
0
 
24
 
! Отговори
Българина преди 4 месеца
Колко швеция устоява на национализма, толкова по скоро ще престане да бъде швеция.... Следва промяна на знамето и махането на кръста
10
0
 
36
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
Всичко в Европа в момента се случва заради поканата и нахлуването на мигрантите , вярно , че всички зорлем ще станем фашисти !
9
0
 
30
 
! Отговори
Jas преди 4 месеца
Пак ни масират политкоректно. SD може и да не в първа, но вече е трета а социалистите в Шееция претърпяха най-бруталния си провал за последните 100 в които много или малко са били управляваща партия. И на обикновените шведи им дойде до гуша.
8
1
 
19
 
! Отговори
Хасандж преди 4 месеца
А горкият Асандж, като се опита да им повиши раждаемостта, го обвиниха в секс с изненада и сакат да го екстрадират чак у САЩ.
7
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Брюкселските тунеядци вече са сключили сделка с дявола за унищожаването на бялата християнска раса.Но СВЕТЛИНАТА ще ПОБЕДИ.
6
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Расизъм е да създаваш надежди и вкарваш огромни маси нещастни хора, като ги откъсваш от родните места, среда и роднините и ги залъгваш с пари за да си решаваш проблема с раждаемостта. Всичко това се пакетира либерално и заличава напълно разликата между бежанец и мигрант като се продава навън за отвореност и ценности, а и агресивно гледат да го преподават като уроци на Източна Европа. Това всичко е ок докато не оплескаш мярката.
5
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Изборът е Швеция християнска с крайна десница или Шведски халифат? Щото умерените партии не препятстват халифата.
4
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Сделката с дявола" отдавна е сключена и се крие под мотото, че на континента ще има "мир и благоденствие" под "демократична шапка". Крайнодесните партии са нищо повече от резултат от тази нечиста сделка, продукт на настроения, които виждат че така зададения етнически модел не работи.
3
2
 
28
 
! Отговори
аноним преди 4 месеца
Споко, гаспада. Демокрацията го е измислила. Цяла година без правителство, тоест със сегашното (Белгия), 60 правителства за 60г (Италия) и много други врътки, за да не дойдат лошите на власт.
2
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да вкарват още ядрени физици от Сомалия, пък после ще се окаже, че 90% от европейците са се присъединили към крайната десница.
В Европа става същото, каквото предизвика Яшар от Правец у нас, като внесе едни човешки маси от съседни страни, а следващите ни управляващи им дадоха възможност да ни се качат на главите. От един наистина толерантен народ като нашия, насила ще направят фашисти, ако продължава така и ако законите не важат за едно определено малцинство.
1
0
 
56
 
! Отговори
zeus преди 4 месеца
Защо пък с дявола, защо всички, които не искат мигранти, биват очернени?