Шведският премиер призова за сътрудничество на политическите сили

Антиимиграционната партия е трета на парламентарните избори
10 сеп 2018 08:52, Елка Василева
5
Шведският премиер призова за сътрудничество на политическите сили
Стефан Льовен. Снимка: Reuters

Шведският премиер социалдемократ Стефан Льовен каза рано днес, че ще остане на поста през следващите седмици и призова за сътрудничество между политическите сили, след като вчерашните парламентарни избори не излъчиха ясно мнозинство и поставиха крайната десница в позицията на арбитър в силно фрагментиран политически пейзаж, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Имаме две седмици до откриването на сесията на новия парламент. Ще продължа да работя спокойно като министър-председател, с уважение към избирателите и шведската изборна система", каза Льовен на митинг на неговата партия. "Едно е сигурно - никой не получи мнозинство. Следователно е естествено да започне сътрудничество между блоковете", продължи той.

Тези избори "погребват политиката на блоковете", каза министър-председателят социалдемократ и прикани партиите от десноцентристкия Алианс да проявят морална отговорност.

През изминалите четири години Льовен оглавяваше правителство на малцинството на Шведската социалдемократическа работническа партия и Зелените, с подкрепата на Лявата партия в парламента.

Левоцентристкият блок води с минимална преднина от един депутатски мандат пред десноцентристкия Алианс, сочат неокончателните резултати от изборите, в които антиимиграционната националистическа партия Шведски демократи се нареди на трето място. Тя спечели 62 депутатски места и 17,6 на сто от гласовете, но не успя да стане втора политическа сила в Швеция, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И Хитлер започна с десет депутати в Райхстага, а след три години взе властта.И им такова майката на всичките там демократи.
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това значи че на толерантните шведи им трябват още 200 000 афганци за да им се светне в тиквите! След такъв хаос провокиран в страната им наново гласуват за толерастите! Щом все още има там хора за тази миграционна политика и си гласуват за нея, ок! Ти си знаеш тогава какво искаш в страната ти! Не се оплаквай обаче после че наръгали братовчед ти, че те е страх да ходиш вечер, че горят знамената ти и им плащаш от джоба си помощи! Същото стана във Франция като си избраха това мазно *** Макрон
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Размина им се с малко. Но стана пределно ясно, че тази щедрост към нахлуващите консуматори повече не може да продължава!
1
1
 
22
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
Жалко, че са трета сила. Трябва да са първа, пък току виж успели да спасят Швеция, макар да е малко вероятно.