Европарламентът се готви да вземе гласа на Унгария в ЕС

Орбан: Удряте плесница на ЕС, ние браним християнството и дома
11 сеп 2018 20:58, Екип на Dnes.bg
83
Европарламентът се готви да вземе гласа на Унгария в ЕС
Снимка: БТА

Европейският парламент ще гласува в сряда дали да започне наказателна процедура срещу Унгария за неспазване на върховенството на закона, която може да доведе от отнемането на правото й да участва във вземането на решения в ЕС. Процедурата по член 7 от Лисабонския договор предвижда държава, която не спазва правилата да бъде лишена от право на глас в Съвета при вземането на общите решения.

Причината са множество обвинения за дискриминация на малцинствата, липсата на толерантност, корупция, ограничаване на основни свободи, на плурализма и на независимостта на съдебната система. Сред тях са ограничаването свободата на медиите и на академичната автономия, дискриминация на ромите и на мигрантите, ограничаване на неправителствените организации и на Източноевропейския университет, въвеждане на данък за хуманитарни кампании в подкрепа на бежанците, корупция и манипулация с обществени поръчки в полза на приближени на правителството.

“Задействането на член 7 е неизбежно. Ако не го направим, ще означава, че лъжем избирателите. Сега е време да действаме”, заяви евродепутатката Джудит Саргентини, която е автор на доклада за нарушенията на Унгария.
Нейните заключения са подкрепени от 5 от 20-те парламентарни комисии на Европейския парламент, както и от Европейската комисия.

Първият зам.-шеф на Еврокомисията Франс Тимерманс посочи, че Брюксел е започнал множество наказателни процедури срещу правителството на Виктор Орбан и е готов да отиде в съда, ако то отказва да се поправи. Тимерманс съобщи, че Унгария е страната, където има най-сериозни проблеми с еврофондовете и че службата за борба с измамите ОЛАФ води 25 разследвания за злоупотреби с европейските пари.

Шефката на Комисията за бюджетен контрол Ингеборг Гресле обвини Орбан, че лично е ангажиран да пречи за развитието на икономиката и че в страната цари корупция, клиентелизъм и конфликт на интереси при разпределянето на парите по фондове.

“Вие сте начело на най-корумпираното правителство в Европа. За над 30% от обществените поръчки има само един участник и Орбан и зет му се възползват от тях”, обвини лидерът на евросоциалистите Удо Булман.

Според водача на либералите Ги Верхофщат, ако Унгария би кандидатствала сега за ЕС, тя не би била приета.
Унгарският премиер Виктор Орбан лично участва в дебата и обвини авторите на доклада, че не уважават унгарците, надвишават компетенциите си и основополагащия договор на ЕС. Той призна, че има различен възглед за ролята на християнството, за семейството и за миграцията, но че унгарците са на негова страна, тъй като са го преизбрали с над 50 на сто от гласовете.

Орбан припомни, че Унгария е християнска от 1000 години, че първа се е изправила срещу съветската армия и е отворила границата си за източногерманците и че “винаги е отстоявала свободата и демокрацията”. Той показа доклад от 108 страници, разпратен до евродепутатите, който опровергава 37 грешки в доклада на Европарламента.

“Вие удряте шамар на ЕС и на конструктивния диалог”, заяви Орбан и подчерта, че всяка държава членка има право да се организира както желае, да избере с кого да живее и да брани границите си.

“Знам, че вече сте решили и ще одобрите доклада и че не мога да променя мнението ви, но вие не можете да заклеймявате унгарците”, заяви той, добавяйки, че се е явил в Страсбург, за да защити Унгария.

Зам.-шефът на Еврокомисията Тимерманс опонира остро на Орбан, като заяви, че прехвърлянето на топката за критиките срещу неговото правителство към намерения да се заклеймява унгарския народ е проява на страхливост. Тимерманс настоя, че Европейската комисия се опира на факти, когато твърди, че рисковете за демокрацията в страната са сериозни.

“Ако си член на клуба, играеш по правилата и не можеш да ги нарушаваш или заобикаляш”, заяви първият заместник на Юнкер. Европейската комисия смята, че по въпросите, свързани с правата на малцинствата, върховенството на закона, законодателството за убежищата, корупцията и обществените поръчки, “правилата, одобрени от всички, са нарушени”.

Това е трета поява на Орбан в Европейския парламент по дебати за нарушения на демократичните правила и върховенството на закона в Унгария. Всеки път, когато депутатите обсъждат санкции срещу страната му, той лично излага позицията на правителството и досега успява да блокира по-сериозни наказания.

Съдбата на решението за задействането на най-тежката санкция - процедурата по член 7, сега е в ръцете на най-голямата група в Европарламента - ЕНП. Партията на Орбан е част от Европейската народна партия. Групата ще определи позицията си тази нощ след разговор с унгарския премиер насаме.

За задействането на “атомното копче” на ЕС, както е известна процедурата за върховенството на закона са социалистите, либералите, зелените и комунистите. На страната на Орбан са евроскептиците, консерваторите и крайната десница. Дебатът в Страсбург тази вечер показа, че групата на ЕНП е разделена и че решението ще се вземе на кантар. Български евродепутати не се включиха в дискусията, която продължи близо три часа.

Процедурата по чл. 7 за върховенството на закона вече се прилага към Полша. Тя беше задействана от Европейската комисия през декември 2017 г. заради опасения за намеса в независимата съдебна власт в страната. Процедурата може да бъде активирана и от Европарламента, както и от една трета от страните членки. Последните две евроинституции досега не са се възползвали от това си право.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще има май Източноевропейски съюз (ИЕС)
28
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Орбан не им играе по свирката на илюминатите. Опитва се да води самостоятелна политика, да развива икономика в интерес на хората. Изгони злото на света Шо.ош и затвори границите си за лекарите, инженерите и архитектите на фрау шмъркел. Останалите държави, свалят ***, само като им повишат тон. Лош Орбан!
27
2
 
14
 
! Отговори
Слугите на ЕС преди 5 години
Защо Орбан да не може да си управлва държавата, а му казват как да я управлява. Оран е избран от народа неизбраните, чиновници като какви му заповядват. Слугите на ЕС мълчат като гъ3ове срещу тиранията на Брюксел.
26
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единственото успокоение за България, е това, че ще потънем не само ние, но и целия ЕС................САЩ, Русия и Китай ще оцелеят....................но за ЕС ще е пълна трагедията.................пак сме в грешния лагер............за съжаление!!!При една глобална трета световна война!!!
25
1
 
17
 
! Отговори
к преди 5 години
така наречените еврофондове са предвидени за върхушката - за да изпулнява нарежданията как в България не се намери нито един политик да направи референдум за НАТО и ЕС !?всички са на хранилка от режима в Брюксел - за това не им пука за народа им !
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идват избори за ЕП и искаме да знаем как поименно нашите евродепутати са гласували! Много ще внимавам не от коя партия да е моят избор, а какво ще бъде отношението на конкретния човек по няколко важни въпроса - мигранти, ИК, Шенген, еврозовата.
23
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До кНационалните закони не са толкова важни, колкото директивите от Брюксел............това е една от идеите на скапания ЕС.
22
4
 
11
 
! Отговори
Край преди 5 години
Българите могат да покажат жълт картон на ЕС с бойкот на евроизборите.Не ни трябват барековци, които са "инвестигейшън" да ни представляват в ЕС. Нека ги изберат ромите с платения вот при 15% избирателна активност и ако не ги е срам да идат да ни "представляват".
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До жалка история 22КЕФ...КЕФ...КЕФ...............колкото по-бързо си отреже клона, толкова по-голяма е вероятността да се спасим от САМОУНИЩОЖЕНИЕТО и да се върнем в нормално състояние!!! А то както беше тръгнало, тия джендърчета щяха да ни видят сметката!!!
20
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Орбан управляваше някоя африканска държава .................досега да са го бомбардирали.................с най-демократичните западни бомби!!!Но все пак Унгария е в Европа.............отначало ще пробват с по-меки методи!!Работи се по учебник..............има си алгоритъм за тая работа.............хаха!!!
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МЕРКЕЛ УПРАВЛЯВА ЩАЗИ БИВШЕТО ИМЕ НА ГЕСТАПО А ПОНАСТОЯЩЕМ СЕ КАЗВА ЕВРОПЕЙСКА КОМИСИЯ !КОЙТО НЕ СЛУША ГО СПЛАШВАТ СЪС САНКЦИИ АКО ПРОДЪЛЖАВА ДА НЕ СЛУША КАТО ОРБАН ГО МАЧКАТ С ЕВРО ПАРЛАМЕНТА И ТАКА ДОКАТО НЕ ГО УМОРЯТ :DБАБЕТО Е С НЕОГРАНИЧЕНА ВЛАСТ ВЪВ ЕС! БРАВО НА ОРБАН НО БАБЕТО ЩЕ ГО СМАЧКА КАТО ВЪШКА!
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 11Що се правиш на утрепан? Че тия еурофондове КОЙ ги вижда бе????? Само върхушката! Да не би ти и аз НЕЩО да сме получили????? А пък за субсидиите да не говорим - първо ги дават, после ни трепят животните! Заради тая ВИРТУАЛНА "помощ" от еуропката си съсипахме промишлеността, селското стопанство, образованието и технологиите! И им ядем БО-К-ЛУ-ЦИ-ТЕ!
17
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Орбан е сам сред вълци.................скоро очаквам една цветна революция в Унгария...........платени студентски протести и т.н.Докога ще гледаме един и същ филм?Западните стратези да измислят нещо ново!Или зациклиха вече???
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав е номер 1.............100 %..............масонски ложи, династии и рептили управляват ЕС.............демокрацията е само една фалшива маска!!Кога ще си отворите очите???Скоро може да е късно.............планът за нов световен ред е задействан.............както се казва!!!
15
1
 
15
 
! Отговори
;-) преди 5 години
Ах, колко демократично!
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо нашите евродепутати не са участвали? Не са им спуснали "опорките" навреме? А Бойко уж беше приятел с Орбан, но парите идват от ишиасалия, та се обърка в посоките.
13
1
 
15
 
! Отговори
Край преди 5 години
Олигарсите наричат демократите -популисти.Русия и Турция ПРЯКО и МАЖОРИТАРНО си избират най овластените хора - президентите си. Как Юнкер се е оказал шеф на ЕС не знаят и 0.1% от гражданите на ЕСБойкот на евроизборите - защо ще пращаме скъпоплатени тунеядци в Брюксел.
12
19
 
3
 
! Отговори
Торбалан преди 5 години
Орбан ко се озърта като обран евреин.
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като ви пея от месеци, че ЕС е един масонски проект, създаден само в интерес на Франция и Германия ................не ми повярвахте.Скоро ще видите колко съм бил прав.......................но по трудния начин!!!
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТОВА Е МЕРКЕЛ 100% ВЛАСТ НАД ЕС!!!АКО НЕ СЛУШАШ И И ПОДЛИВАШ ВОДА ТЕ УНИЩОЖАВА :DТОВА БАБЕ ЩЕ СТАВА ВСЕ ПО ОПАСНО ЩОТО И СЕ КЛАТИ ВЛАСТТА !