Европарламентът се готви да вземе гласа на Унгария в ЕС

Орбан: Удряте плесница на ЕС, ние браним християнството и дома
11 сеп 2018 20:58, Екип на Dnes.bg
83
Европарламентът се готви да вземе гласа на Унгария в ЕС
Снимка: БТА

Европейският парламент ще гласува в сряда дали да започне наказателна процедура срещу Унгария за неспазване на върховенството на закона, която може да доведе от отнемането на правото й да участва във вземането на решения в ЕС. Процедурата по член 7 от Лисабонския договор предвижда държава, която не спазва правилата да бъде лишена от право на глас в Съвета при вземането на общите решения.

Причината са множество обвинения за дискриминация на малцинствата, липсата на толерантност, корупция, ограничаване на основни свободи, на плурализма и на независимостта на съдебната система. Сред тях са ограничаването свободата на медиите и на академичната автономия, дискриминация на ромите и на мигрантите, ограничаване на неправителствените организации и на Източноевропейския университет, въвеждане на данък за хуманитарни кампании в подкрепа на бежанците, корупция и манипулация с обществени поръчки в полза на приближени на правителството.

“Задействането на член 7 е неизбежно. Ако не го направим, ще означава, че лъжем избирателите. Сега е време да действаме”, заяви евродепутатката Джудит Саргентини, която е автор на доклада за нарушенията на Унгария.
Нейните заключения са подкрепени от 5 от 20-те парламентарни комисии на Европейския парламент, както и от Европейската комисия.

Първият зам.-шеф на Еврокомисията Франс Тимерманс посочи, че Брюксел е започнал множество наказателни процедури срещу правителството на Виктор Орбан и е готов да отиде в съда, ако то отказва да се поправи. Тимерманс съобщи, че Унгария е страната, където има най-сериозни проблеми с еврофондовете и че службата за борба с измамите ОЛАФ води 25 разследвания за злоупотреби с европейските пари.

Шефката на Комисията за бюджетен контрол Ингеборг Гресле обвини Орбан, че лично е ангажиран да пречи за развитието на икономиката и че в страната цари корупция, клиентелизъм и конфликт на интереси при разпределянето на парите по фондове.

“Вие сте начело на най-корумпираното правителство в Европа. За над 30% от обществените поръчки има само един участник и Орбан и зет му се възползват от тях”, обвини лидерът на евросоциалистите Удо Булман.

Според водача на либералите Ги Верхофщат, ако Унгария би кандидатствала сега за ЕС, тя не би била приета.
Унгарският премиер Виктор Орбан лично участва в дебата и обвини авторите на доклада, че не уважават унгарците, надвишават компетенциите си и основополагащия договор на ЕС. Той призна, че има различен възглед за ролята на християнството, за семейството и за миграцията, но че унгарците са на негова страна, тъй като са го преизбрали с над 50 на сто от гласовете.

Орбан припомни, че Унгария е християнска от 1000 години, че първа се е изправила срещу съветската армия и е отворила границата си за източногерманците и че “винаги е отстоявала свободата и демокрацията”. Той показа доклад от 108 страници, разпратен до евродепутатите, който опровергава 37 грешки в доклада на Европарламента.

“Вие удряте шамар на ЕС и на конструктивния диалог”, заяви Орбан и подчерта, че всяка държава членка има право да се организира както желае, да избере с кого да живее и да брани границите си.

“Знам, че вече сте решили и ще одобрите доклада и че не мога да променя мнението ви, но вие не можете да заклеймявате унгарците”, заяви той, добавяйки, че се е явил в Страсбург, за да защити Унгария.

Зам.-шефът на Еврокомисията Тимерманс опонира остро на Орбан, като заяви, че прехвърлянето на топката за критиките срещу неговото правителство към намерения да се заклеймява унгарския народ е проява на страхливост. Тимерманс настоя, че Европейската комисия се опира на факти, когато твърди, че рисковете за демокрацията в страната са сериозни.

“Ако си член на клуба, играеш по правилата и не можеш да ги нарушаваш или заобикаляш”, заяви първият заместник на Юнкер. Европейската комисия смята, че по въпросите, свързани с правата на малцинствата, върховенството на закона, законодателството за убежищата, корупцията и обществените поръчки, “правилата, одобрени от всички, са нарушени”.

Това е трета поява на Орбан в Европейския парламент по дебати за нарушения на демократичните правила и върховенството на закона в Унгария. Всеки път, когато депутатите обсъждат санкции срещу страната му, той лично излага позицията на правителството и досега успява да блокира по-сериозни наказания.

Съдбата на решението за задействането на най-тежката санкция - процедурата по член 7, сега е в ръцете на най-голямата група в Европарламента - ЕНП. Партията на Орбан е част от Европейската народна партия. Групата ще определи позицията си тази нощ след разговор с унгарския премиер насаме.

За задействането на “атомното копче” на ЕС, както е известна процедурата за върховенството на закона са социалистите, либералите, зелените и комунистите. На страната на Орбан са евроскептиците, консерваторите и крайната десница. Дебатът в Страсбург тази вечер показа, че групата на ЕНП е разделена и че решението ще се вземе на кантар. Български евродепутати не се включиха в дискусията, която продължи близо три часа.

Процедурата по чл. 7 за върховенството на закона вече се прилага към Полша. Тя беше задействана от Европейската комисия през декември 2017 г. заради опасения за намеса в независимата съдебна власт в страната. Процедурата може да бъде активирана и от Европарламента, както и от една трета от страните членки. Последните две евроинституции досега не са се възползвали от това си право.


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
19
 
3
 
! Отговори
Торбалан преди 5 месеца
Орбан ко се озърта като обран евреин.
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като ви пея от месеци, че ЕС е един масонски проект, създаден само в интерес на Франция и Германия ................не ми повярвахте.
Скоро ще видите колко съм бил прав.......................но по трудния начин!!!
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ТОВА Е МЕРКЕЛ 100% ВЛАСТ НАД ЕС!!!

АКО НЕ СЛУШАШ И И ПОДЛИВАШ ВОДА ТЕ УНИЩОЖАВА :D

ТОВА БАБЕ ЩЕ СТАВА ВСЕ ПО ОПАСНО ЩОТО И СЕ КЛАТИ ВЛАСТТА !
11
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Браво. Всеки отцепник трябва да бъде изгонен. Като лапат евро фондове и продават в скъпите държави стоки са тарикати. Като има проблем върху цялата общност веднага аааа оправяйте се...типично за бедния духовно плъхх. Мн държави се изложиха. Унгария е една от тях.
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това ли е равноправието и европейската демокрация???
Не си съгласен с мнозинството............и си аут.
Тия надминаха много режими преди тях............................................масоните и корумпетата в Берлин, Париж и Брюксел.
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Орбан и Славини - последната надежда на Европа.
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Орбане ела да ни исвободиш от Тиквата и неговите слуги патриотите подръжници на Меркел.
7
1
 
16
 
! Отговори
Библейски упадък преди 5 месеца
Както са я подкарали, скоро в европарламента ще се чуват самогласове "Аллаууу акбааааррр"
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Слуги на отдавна мъртви ционисти запланували унищожението на белите хора които считат за заплаха за създаването на изтрещелият им нов световен ред-богати евреи на върха живеещи почти вечно благодарение на различни технологии и кафява маса от получовеци с ограничени умствени възможности чипирани и с програмиран живот.Жалки хора.Дано Орбан издържи а руснаците и америкнците забързат с разрушаването на тва котило на психари и талибани.
5
2
 
7
 
! Отговори
евроатлантик преди 5 месеца
Веднага да се построят 1000 джамии в Унгария и Унгария да приеме 1мил мюсюлмански бежанци от Афганистан,Пакистан и Индонезия,това да е наказанието.
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кой ги е гласувал такива правила за прием на бежанци избройте хората поименно.
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Орбане, вземи ни!
2
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Орбан е МЪЖ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1
2
 
30
 
! Отговори
ясноооо преди 5 месеца
Истинското лице на рептилите узурпирали Европа лъсна! Непоколебими са... ..ще ни правят ислямски халифат.. ..или там някакво друго нещо, но само и само да заличат христиството!