Хиляди каталунци по улиците. Искат независимост

Демонстрациите съвпадат с празника на региона
11 сеп 2018 20:42, Джесика Вълчева
25

1428 гледания   |  Още видео

Няколко хиляди каталунци отново излязоха на протест по улиците на Барселона точно в навечерието на Деня на Каталуния, съобщи Bulgaria ON AIR.

Демонстрантите настояват за отделяне на региона от Мадрид, както и за освобождаване на задържаните сепаратистки лидери.

Още по темата

Каталунският премиер Ким Тора и председателят на парламента Роджър Торент излязоха на централния площад в града, за да призоват отново за референдум за независимост. Тора призова за масово участие в планираните митинги.

Предишното обществено допитване не беше разрешено от Мадрид и завърши с арести, а освен това доведе и до проява на насилие.

Само преди няколко дни се проведе друг протест в подкрепа на националното единство и срещу сепаратисткото движение в североизточната провинция Каталуния. 

През последните години жителите, които искат да получат автономност, превърнаха празника на Каталуния „Ла Диада“ в огромен митинг в подкрепа на каузата им за отделяне от Испания.

 


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма как да ги огрее, иначе лицемерите от ЕС ще трябва да признаят и правото на Крим да е където си иска, а не им се ще. Ще ги последват Войводина и т.н.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пак ли искат? Нали уж обявиха независимост и не я защитиха. Не искат независимост, защото Барселона няма да има с кого да играе.
23
0
 
4
 
! Отговори
Англ. термодинамик преди 5 месеца
Няма промяна без революция!
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като са тръгнали така да карат. Не могат всичките да ги вкарат в затвора. Скъпо ще им излезе на испанците. Всъщност и там е една етническа боза да те чува господ. По-зле отколкото при нас на балканите.
21
0
 
4
 
! Отговори
До 18 преди 5 месеца
Но езикът и обичаите на каталаните са различни от испанският и кастилският

????
Каталаните и кастилкиците са ясни кои са но кои по дяволите са тези испански народ.Все пак за кой период говориш преди обединяването или за след някак изречението има две времена на народите., два различни периода така кои визираш като испански народ преди обединението на кралствата.Щом отделяш каталунците от испанците явно че не говориш за след обединяването.Или нещо е обратно .Малко е объркано уточни се.
20
0
 
7
 
! Отговори
до 18 преди 5 месеца
"Те са си отделен народ, който си иска свободата, така както я получиха косоварите."

Никой не им отнема това право ,чрез спечелена война можеш да получиш независимост но първо трябва да си спечелят войната.В повечето случаи с малки изключения така са основани държавите.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Каталуния е златната кокошка, там се формира 30 % от националния доход, тя храни другите, затова няма да се съгласят да и дадат свободата.
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ВСЕ ПАК ИСПАНИЯ Е ФЕДЕРАЛНА ДЪРЖАВА. НАВРЕМЕТО СЕ Е СЪСТОЯЛА ОТ ОСЕМ КРАЛСТВМА, КОИТО СА БИЛИ ЗАВЛАДЕНИ ПО ЕДИН ИЛИ ДРУГ НАЧИН ОТ КРАЛ ФЕРДИНАНД АРАГОНСКИ И КРАЛИЦА ИЗАБЕЛА КАСТИЛСКА. Но езикът и обичаите на каталаните са различни от испанският и кастилският. Те са си отделен народ, който си иска свободата, така както я получиха косоварите.
17
1
 
1
 
! Отговори
до 14 преди 5 месеца
Донякъде е така но и не точно.Проведоха регионален референдум които решава национален въпрос , спечелването му е достатъчно за да се проведе национален референдум за това, а той вече ще има стойност.Но не използваха тази възможност защото това е малко като да си скарат сигурен автогол .Все пак са наясно че не могат да спечелят национален референдум.
16
2
 
2
 
! Отговори
До4 преди 5 месеца
Тая история в кое училище я учи????
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И защо? за какво им е да се отделят ? Не знам дали на тях им трябва или на тия, на които им се е приискало да властват. И услужливите народни маси действат надлежно по въпроса. Е, сефте. Сякаш за пръв път го виждаме това - шепа хитреци да манипулират овчедушния народ. Защото не ги виждатм нито икономически нито политически ако се отделят. Какъв им е потециалът по тази линия? някой говори ли им за това? едва ли. Сега не е това задачата.
Виждам само жаждата за власт на някои хора.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Късно е либе за китка...
Да си бяхте отстоявали позициите след референдума ви, от тук нататък не струвате нищо
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Трябва само да се договорят с Путин военното обучение да си го направи в Барселона.И тогава може да коментираме за възможност за създаване нова държава на картата на европа БАРСЕЛОНА.Варианта на тези хиляда души да се даде по един автомат е крайно недостатъчен, просто няма да има нужната мощ за това.
12
4
 
4
 
! Отговори
Хипотеза преди 5 месеца
Свобода и независимост на Чувашия, Якутия, Кабардино-Балкария и Мордовия!
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Историчка

5-6 години затвор, или смърт?
Я пак си помисли, хубаво..."историчке".
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
РУСИЯ МОМЕНТАЛНО ДА ОСВОБОДИ ВСИЧКИ ПОРОБЕНИ ТЕРИТОРИИ ЩОМ ЗА КАТАЛУНИЯ МОЖЕ ЗНАЧИ И ЗА ЗАРОБЕНИТЕ ТЕРИТОРИИ ОТ РУСИЯ МОЖЕ!!
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Имаше един лаф на замунда бенд. Аз съм независим, защото от мен нищо не зависи.
8
5
 
5
 
! Отговори
Историчка преди 5 месеца
В статията не е отразено, че протестиращите искат Каталуния да стане република. В тази връзка оценявам направеното от комунистите България да станем република. За съжаление те са проявили престъпна хуманност към царските офицери и останалите монархисти, давайки им някакви си 5-6 години затвор, вместо 30 както сега дават монархистите в Испания на желаещите република!
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ Е ЗАВЛАДЯНА С КРЪВ И КАТО ИСКАТ НЕЗАВИСИМОСТ БЕЗ КРЪВ ДА СИ Я ПЛАТЯТ!!!

ПОЛОВИНАТА ОТ ВЪНШНИТЕ ДЪЛГОВЕ НА ИСПАНИЯ ДА ГИ ПОЕМАТ ТЕ МИНИМУМ :D
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 1
С какъвто иска или има със такъв. Ми ако имат обогатен.