ЕК предлага: Въртим последно стрелките на 31 март догодина

Остава обаче въпросът – лятно или зимно часово време да изберем
12 сеп 2018 18:00, Красимир Ангелов
48
ЕК предлага: Въртим последно стрелките на 31 март догодина
Снимка: Reuters

По всичко личи, че съвсем скоро смяната на часовото време 2 пъти в годината ще остане в историята. По-рано днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в своята реч за състоянието на Съюза, че смяната на часовото време трябва да се премахне, а държавите членки следва да решат сами кое часово време ще прилагат като постоянно — лятното или зимното.

Още по темата

На фона на думите му днес Европейската комисия предложи през 2019 г. в ЕС да се премахне сезонната смяна на часовото време. Нещо повече – от ЕК определиха и ясен и кратък график за влизане в сила на промените.

Кога и как ще влязат в сила тези промени?

Сега предложението на Европейската комисия ще бъде представено за одобрение на Европейския парламент и на Съвета. Идеята е, за да се осигури плавен преход, а съгласно предложението на Комисията, всяка държава членка ще трябва до април 2019 г. да съобщи кое часово време възнамерява да прилага като постоянно — лятното или зимното.

Предвижда се последното задължително преминаване към лятно часово време да бъде в неделя, 31 март 2019 г. След това държавите членки, които желаят да преминат постоянно към зимно часово време, ще имат възможност за последна сезонна смяна на часовото време в неделя, 27 октомври 2019 г. След тази дата сезонните смени на часовото време окончателно трябва да останат в историята.

Посоченият график обаче зависи от това Европейският парламент и Съветът да приемат предложението на Комисията най-късно до март 2019 г.

Защо Комисията предлага тези промени?

Разпоредбите за лятното часово време са въведени от европейските държави през миналия век с цел да се пести енергия, по-специално по време на войните или по време на петролната криза през 70-те години. От 1980 г. насетне Европейският съюз постепенно прие законодателни разпоредби, благодарение на които бяха отстранени различията между националните графици за смяна на часовово време. Сега, през 2018 г., обаче целта на смяната на часовото време до голяма степен е изгубила своето значение, отчитат от ЕК.

Проучванията показват, че икономиите на енергия са незначителни, а гражданите все повече се оплакват, че смяната влияе неблагоприятно върху тяхното здраве.

Смяната на часовото време все по-често се поставя под въпрос от гражданите, от Европейския парламент и от все по-голям брой държави членки.

Във връзка с искането на Европейския парламент и като част от оценката на действащите в момента разпоредби, през лятото на 2018 г. Комисията проведе обществена консултация, по време на която бяха получени 4,6 милиона отговора — това е най-големият брой отговори, който е получаван някога при обществена консултация, организирана от Европейската комисия. 84% от отговорилите предпочитат смяната на часовото време да се премахне.

Като взима предвид тези елементи, Европейската комисия стигна до заключението, че не е необходимо сезонната смяна на часовото време да продължава да се регламентира от Брюксел и че държавите членки следва да имат възможност да изберат кое часово време желаят да прилагат — лятното или зимното, и да решат този въпрос на национално равнище, в съответствие с принципа на субсидиарност, се чете в позицията на ЕК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Tuba преди 5 години
До до 20Нещо не си много в час. А помисли пак!
44
1
 
2
 
! Отговори
Инспектор преди 5 години
До Емо 29 Защо да ставаме рано като ние държавните служители започваме работа от 9 часа ? Кеф.
43
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Седнали сте да ревете, как ще си лягате с кокошките, ако се стъмва по-рано - вие ток нямате ли? Сега щом се стъмни, и по леглата, така ли? Глупости на търкалета!
42
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Сутрин рано стават много малка част от нас"......................................Забравяш невръстните дечица, които посещават детска ясла или градина и тези, които започват училище от 07:30 ч. При оставане на лятното време през зимата, ще се наложи младите родители да ги будят от сън посред нощ и буквално след няколко месеца първи ще се вдигнат на протести.
41
22
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Чудесно! Направо не мога да повярвам, че хората са проявили акъл и не само ще престане тази смяна, но и ще оставят по-доброто време. Напук на всички *** пенсионери, които бълнуват за астрономическо истинско време. Няма истинско време, пенсии, всички са истински! Важно е кое ни е най-удобно, ефективно и полезно, а не какво е било като сте били малки.
40
0
 
7
 
! Отговори
Xman преди 5 години
И защо правят това Големият въпрос. Качили кой знае какво ще стане. Мрънкат за това от година и още нищо не са направили.
39
6
 
3
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
Понеже сайтът им за гласуване даде фира и много хора не можаха да си дадат гласа за или против местенето на стелките на часовниците .Та се наложи да намеря сайтът на ЕС , им написах че гласуването не е вярно ,като им обясних причините за моето мнение .И хората ми отговориха след три дни ,като потвърдиха че в много държави е имало срив на сайтът за гласуване .А това какво мисля аз по въпроса си е мое лично мнение . И изключително вежливи бяха към мен и моето писмо .
38
11
 
26
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
От както свят светува си има едно време и това е астрономическото зимно време .И стига вече с тези изкуствени летни времена .До гуша ми дойдоха изкуствени ци.ци ,изкуствени джуки , изкуствени пи.шки и тем подобни тъпотии . А иначе за пръв път европейската комисия взе правилно решение че всяка държава да реши сам за себе си с кое време ще ползва .Явно моето писмо до Ес е помогнало поне малко за това решение
37
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Швеция сутринта в 3.30 беше светло лятото, пък не са умрели. Айде стига сте се излагали, кога щяло да става светло и кога тъмно.Връщате времето каквото е било преди да започне тази простотия и край. Няма какво да се разтягат локуми. Пък Юнкер пак се изказал неподготвен. Представете си: в Румъния 5 часа, в България 4 часа, в Гърция пак 5.Пък са на един и същ меридиан.Идиотщина.
36
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аз си искам зимното време! С него съм се родил и израстнал, биологичният ми часовник го иска, иначе се обърква целия организъм! Не зная защо казват, че северните страни предпочитали лятното часово време. Нормално при тях през зимата се съмва в 9 сутринта и мръква в 3 след обед, а през лятото в 11 часа лятно време лягат с превръзки на очите защото още е светло и не могат да заспиват лесно. При лятно разписание през зимата ще се съмва в 10. Голямо предимство!
35
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По добре така да си остане както досега със зимно и лятно време!
34
16
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На лятно време GMt + 3 22.06 слънцето изгрява в 0528 и залязва в 205122.12 слънцето изгряеа 0810 и залязва 1737Зимно време GMT +222.06 слънцето изгрява в 0428 и залязва 195122.12 слънцето изгрява в 0710 и залязва в 1637По рационално ще се използва дневната, светла част по лятно време. Ако остане астономическо време ще трябва да се върнем няколко века назаде и да ставаме и лягаме с кокошките. Ще забравим за нормално вечерно излизане по светло. Сутрин рано стават много малка част от нас
33
10
 
28
 
! Отговори
Умен преди 5 години
Русия от няколко години си остана на лятното време и никой не се оплаква. Само в този форум дъвчат, не астрономическо, бе галактическо...Да си остава лятното и край!
32
14
 
11
 
! Отговори
мдааааа преди 5 години
До Емо 28 Казваш, зимата да почнем да си лягаме в 17:00 , защото тогава е тъмно като в рог - това ни чака , ако оставим зимното
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За софтуера не е проблем, има си таблици за часовите зони и за лятното изместване ( ако се прилага, много страни не го прилагат и сега).Ъпдейтва се това и алгоритмите продължават да работят.
30
5
 
5
 
! Отговори
898998 преди 5 години
До Емо 29 Спи се с час по-малко само през нощта , когато местим стрелките напред .
29
9
 
25
 
! Отговори
да си кажа преди 5 години
Трябва да се остави лятното . Ако е зимното - В началото на септември ще се стъмнява в 18:30 , лятото ще съмва в 04:00 ,а ще мръква около 20:00Ако оставим лятното и зимата ще мръква след 17:30 / в най-тъмните месеци / . Вярно - малко късничко ще съмва - 08:30 / средата на декември - средата на януари / - но се търпи
28
12
 
18
 
! Отговори
Емо преди 5 години
Личи си, че много от коментиращите нито стават рано, нито са наясно с "времето". Лятно време слънцето изгрява около 6 ч, с изключение на един къс период от май до юли. Това е 5 ч по астрономическо време,т.е разсъмванетокато процес започва 20-30 мин. по-рано. Но август вече е с около час по-късно. А иначе реално лятото спим с час по-малко, защогто ставаме с 1 час по-рано - 6 ч. е реално 5 по астрономическото време. Това е и нашето вътрешно, биологично време. Оттам идва вредата за здравето.
27
15
 
23
 
! Отговори
Емо преди 5 години
Трябва да отпадне така нареченото лятно, тъй като е противоестествено. На което което някои му казват зимно, всъщност е нормалното време, астрономическото, нашето поясно време, при което в 12.00 наистина слънцето е на-високо; а по-ранното стъмване вечер през зимата е съобразено с намалената активност на организма през зимата. А изместването на времето с час напред лятото е адски вредно за организма. Особено осезаемо се усеща от работещите на смени от 12 ч. Противоестествено е лятото да е светло до 22 ч., това обърква биоритмите на организма. И разбира се най-лошото на лятното време е, че се сп
26
12
 
16
 
! Отговори
Митко Манафов преди 5 години
Бях в Норвегия две години. Искам да кажа за зимното време----от 31 октомври. когато се връща един час назад, до 31 март, ЗИМНОТО ВРМЕ Е МНОГО ПОДТИСКАЩО, ОСОБЕНО В СЕВЕРНА И СТУДЕНА ДЪРЖАВА.ДАНО ДА СЕ СПРЕ ТОВА МЕСТЕНЕ НАЗАД, НЕМОЖЕ В 4ЧАСА ДА СЕ СТЪМНЯВА..ИСКАМЕ ПОСТОЯННА СВЕТЛИНА И ЛЯТНО ВРЕМЕ !А НАПРОЛЕТ ДОРИ С ДВА ЧАСА ДА СЕ ДАВА НАПРЕДЕ ! И ЮНИ МЕСЕЦ ДА СТОИМ ДО 23 ЧАСА НА ПЛАЖА В ПАЛМА ДЕ МАЙОРКА !