ЕК предлага: Въртим последно стрелките на 31 март догодина

Остава обаче въпросът – лятно или зимно часово време да изберем
12 сеп 2018 18:00, Красимир Ангелов
48
ЕК предлага: Въртим последно стрелките на 31 март догодина
Снимка: Reuters

По всичко личи, че съвсем скоро смяната на часовото време 2 пъти в годината ще остане в историята. По-рано днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в своята реч за състоянието на Съюза, че смяната на часовото време трябва да се премахне, а държавите членки следва да решат сами кое часово време ще прилагат като постоянно — лятното или зимното.

Още по темата

На фона на думите му днес Европейската комисия предложи през 2019 г. в ЕС да се премахне сезонната смяна на часовото време. Нещо повече – от ЕК определиха и ясен и кратък график за влизане в сила на промените.

Кога и как ще влязат в сила тези промени?

Сега предложението на Европейската комисия ще бъде представено за одобрение на Европейския парламент и на Съвета. Идеята е, за да се осигури плавен преход, а съгласно предложението на Комисията, всяка държава членка ще трябва до април 2019 г. да съобщи кое часово време възнамерява да прилага като постоянно — лятното или зимното.

Предвижда се последното задължително преминаване към лятно часово време да бъде в неделя, 31 март 2019 г. След това държавите членки, които желаят да преминат постоянно към зимно часово време, ще имат възможност за последна сезонна смяна на часовото време в неделя, 27 октомври 2019 г. След тази дата сезонните смени на часовото време окончателно трябва да останат в историята.

Посоченият график обаче зависи от това Европейският парламент и Съветът да приемат предложението на Комисията най-късно до март 2019 г.

Защо Комисията предлага тези промени?

Разпоредбите за лятното часово време са въведени от европейските държави през миналия век с цел да се пести енергия, по-специално по време на войните или по време на петролната криза през 70-те години. От 1980 г. насетне Европейският съюз постепенно прие законодателни разпоредби, благодарение на които бяха отстранени различията между националните графици за смяна на часовово време. Сега, през 2018 г., обаче целта на смяната на часовото време до голяма степен е изгубила своето значение, отчитат от ЕК.

Проучванията показват, че икономиите на енергия са незначителни, а гражданите все повече се оплакват, че смяната влияе неблагоприятно върху тяхното здраве.

Смяната на часовото време все по-често се поставя под въпрос от гражданите, от Европейския парламент и от все по-голям брой държави членки.

Във връзка с искането на Европейския парламент и като част от оценката на действащите в момента разпоредби, през лятото на 2018 г. Комисията проведе обществена консултация, по време на която бяха получени 4,6 милиона отговора — това е най-големият брой отговори, който е получаван някога при обществена консултация, организирана от Европейската комисия. 84% от отговорилите предпочитат смяната на часовото време да се премахне.

Като взима предвид тези елементи, Европейската комисия стигна до заключението, че не е необходимо сезонната смяна на часовото време да продължава да се регламентира от Брюксел и че държавите членки следва да имат възможност да изберат кое часово време желаят да прилагат — лятното или зимното, и да решат този въпрос на национално равнище, в съответствие с принципа на субсидиарност, се чете в позицията на ЕК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
14
 
2
 
! Отговори
до 20 преди 5 години
колега, грешиш.Зимното време = лятното + 1 час.следователно ако остане лятното време, то тогава зимата в 8:30 ще е по лятно време, значи = 9:30 по зимното време което е в момента, което ще е светло.Проблема при лятнтоо време през зимата е че ще се стъмва в 15:30
24
5
 
9
 
! Отговори
нека да е лято ! преди 5 години
хубаво е да е светло и сутрин и вечер .
23
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как света и ние сме живели без лятно/зимно време до 1979 година???, когато за пръв път е въведено в Бг!?
22
4
 
17
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Най-после!Чудесно.
21
8
 
9
 
! Отговори
дядо поп преди 5 години
пак ли бееее набиите си го вглавата няма лятно,няма зимно време............има АСТРОНОМИЧЕСКО ВРЕМЕ и всички останали..............
20
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гумите може да ги въртите зимни/летни, а часовника не можете, така ли?
19
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименAма ако остане лятното време през зимата, в 8:30 утринта януари месец ще е тъмно.
18
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък ми харесва смяната на часовника!Ако е лятното време, зимата в 15:30 ще се стъмнява.А ако е зимното , през лятото ще напича в 5 и нещо.Лудница :))
17
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лятното е по-добро, вечер лятото да е светло до 21:30.
16
1
 
4
 
! Отговори
Хехе преди 5 години
До бай брадърАма аз го казах, тези компютри не са в нета, и никога няма да бъдат. Те са вътрешна локална мрежа, но не са в нета. Тия компове ако ги пуснеш в нета, ще стане мега мазало (бозата). Офис пс-тата на банките не са в интернет , това не са ИТ фирмите, те ще се оправят, както и аз. Абе написал съм го, който е разбрал, разбрал.
15
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това ли беше най важното в 500 милиона Европа?Моля за отговор?Всички други наболели проблеми сме решили докато аз съм спал снощи?Юнкер ще го запомним с ишиаса и смяната на времето?Това ли ще учат внуците в учебниците по история за 2018?
14
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бай брадърСтранно, нали системният часовник се синхронизира през интернет, защо трябва да пишат пачове?
13
1
 
28
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Аз предлагам, щом Юнкер така е казал, всеки сам да си решава за времето, ние нашето да го направим -44,35 минути по назад от Гринуич и така да шашнем всички в цяла Европа и който дойде тук да е тотално в мъглата :)))
12
0
 
9
 
! Отговори
бай брадър преди 5 години
Производителите на софтуер ще напишат нови пачове лесно и бързо. За пример ще ви дам Бразилия, където правителството прави тези смени на произволно избрани дати и те са различни всяка година. Майкрософт пише пачове 2 пъти годишно за Бразилия:))
11
1
 
28
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 5 години
Това ще е ключово решение за БДЖ, за да може влака да не стои един час на гарата.
10
23
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да сменят сега октомври и повече да не го пипат. За какво ни е лятното време? По- добре да остане зимното.
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Остава обаче въпросът лятно или зимно часово време да изберем"===Е, ако ги врътнем напред на 31 март догодина и ги оставим така, много ясно, че ще е лятно време. Какъв е този глупав въпрос? Европейски им работи.
8
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И що чак догодина? Просто няма да върнем стрелките тази година и толкоз.А-а-а-а, чакайте малко, защото има по-малко от месец за поредната смяна, а ЕС и ЕК са толкова бавни, че им трябва една година време да се наумуват.
7
0
 
23
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
и що така? мене мноо ме кефи като се смени времето как ми става у трамвай на път за работа вместо в леглото
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега ТОЙ ще реши след съгласуване с Козяк, Ангела, магнолията, кучето си, но не и с нас!