ЕК предлага: Въртим последно стрелките на 31 март догодина

Остава обаче въпросът – лятно или зимно часово време да изберем
12 сеп 2018 18:00, Красимир Ангелов
48
ЕК предлага: Въртим последно стрелките на 31 март догодина
Снимка: Reuters

По всичко личи, че съвсем скоро смяната на часовото време 2 пъти в годината ще остане в историята. По-рано днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в своята реч за състоянието на Съюза, че смяната на часовото време трябва да се премахне, а държавите членки следва да решат сами кое часово време ще прилагат като постоянно — лятното или зимното.

Още по темата

На фона на думите му днес Европейската комисия предложи през 2019 г. в ЕС да се премахне сезонната смяна на часовото време. Нещо повече – от ЕК определиха и ясен и кратък график за влизане в сила на промените.

Кога и как ще влязат в сила тези промени?

Сега предложението на Европейската комисия ще бъде представено за одобрение на Европейския парламент и на Съвета. Идеята е, за да се осигури плавен преход, а съгласно предложението на Комисията, всяка държава членка ще трябва до април 2019 г. да съобщи кое часово време възнамерява да прилага като постоянно — лятното или зимното.

Предвижда се последното задължително преминаване към лятно часово време да бъде в неделя, 31 март 2019 г. След това държавите членки, които желаят да преминат постоянно към зимно часово време, ще имат възможност за последна сезонна смяна на часовото време в неделя, 27 октомври 2019 г. След тази дата сезонните смени на часовото време окончателно трябва да останат в историята.

Посоченият график обаче зависи от това Европейският парламент и Съветът да приемат предложението на Комисията най-късно до март 2019 г.

Защо Комисията предлага тези промени?

Разпоредбите за лятното часово време са въведени от европейските държави през миналия век с цел да се пести енергия, по-специално по време на войните или по време на петролната криза през 70-те години. От 1980 г. насетне Европейският съюз постепенно прие законодателни разпоредби, благодарение на които бяха отстранени различията между националните графици за смяна на часовово време. Сега, през 2018 г., обаче целта на смяната на часовото време до голяма степен е изгубила своето значение, отчитат от ЕК.

Проучванията показват, че икономиите на енергия са незначителни, а гражданите все повече се оплакват, че смяната влияе неблагоприятно върху тяхното здраве.

Смяната на часовото време все по-често се поставя под въпрос от гражданите, от Европейския парламент и от все по-голям брой държави членки.

Във връзка с искането на Европейския парламент и като част от оценката на действащите в момента разпоредби, през лятото на 2018 г. Комисията проведе обществена консултация, по време на която бяха получени 4,6 милиона отговора — това е най-големият брой отговори, който е получаван някога при обществена консултация, организирана от Европейската комисия. 84% от отговорилите предпочитат смяната на часовото време да се премахне.

Като взима предвид тези елементи, Европейската комисия стигна до заключението, че не е необходимо сезонната смяна на часовото време да продължава да се регламентира от Брюксел и че държавите членки следва да имат възможност да изберат кое часово време желаят да прилагат — лятното или зимното, и да решат този въпрос на национално равнище, в съответствие с принципа на субсидиарност, се чете в позицията на ЕК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами като искат да проверят как ще е на лятното време през зимата, защо въобще ще минават през октомври пак обратно. Да го оставят още сега, пък догодина който иска да върне на астрономичното.
4
18
 
11
 
! Отговори
MNENIE преди 5 години
До тази дата няма да има ЕС . Всяка Държава ще решава кога да спим , и кога да се бием с ИДИЛ и САЩ .
3
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Великата ишиасна мисъл мери кривината на краставиците по зимното часово време, така не може да се продължава лоши, криви и недемократични краставици.
2
17
 
17
 
! Отговори
Fate преди 5 години
Лятно или зимно - решава американския посланик . Еничарите само гласуват
1
4
 
26
 
! Отговори
Смешняк да става ... преди 5 години
Крайно "време" беше ...