ГЕРБ и ВМРО подкрепиха Орбан в ЕП, а социалистите?

Как гласуваха родните евродепутати за наказванието на Унгария?
12 сеп 2018 19:55, Екип на Dnes.bg
46
ГЕРБ и ВМРО подкрепиха Орбан в ЕП, а социалистите?
Снимкa: Reuters

Българските евродепутати се разделиха в най-горещото гласуване в Европейския парламент днес - да бъде ли наказана Унгария за неспазване върховенството на закона.

Петима от шестимата представители на ГЕРБ подкрепиха политиката на Виктор Орбан като гласуваха срещу доклада на либералката Джудит Сергентини, който призовава за задействането на член 7 от Лисабонския договор. Параграфът предвижда санкциониране, което може да стигне до отнемането правото на глас на страната при вземането на решения в ЕС.

Още по темата

Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев, Владимир Уручев и Асим Адемов гласуваха против задействането на процедурата, известна като “ядреното копче”, след като парламентарната група на ЕНП разреши гласуване “по съвест”. Това стана след разгорещен дебат при закрити врати снощи в Страсбург между членовете на групата и унгарския премиер Орбан, който се проведе след официалната дискусия в Европарламента.

Шестият представител на ГЕРБ - Ева Паунова-Майдел се въздържа. За разлика от почти цялата си парламентарна група, против доклада е гласувал и социалистът Момчил Неков. В съгласие с партийната политика на консерваторите, от които са част, Николай Бареков и Ангел Джамбазки от ВМРО, също са гласували срещу заключенията на ЕП, че в Унгария се нарушават основните европейски ценности и че това застрашава и останалите демокрации в Съюза.

В подкрепа на задействането на процедурата по член 7 са били петима от 17-те представители на България в Европейския парламент, сочат официалните данни Това са Сергей Станишев от социалистите, Светослав Малинов от ЕНП и трима либерали - Филиз Хюсменова, Илхан Кючук и Искра Михайлова.

Петър Курумбашев, Георги Пирински от социалистите и Неджми Али от либералите не са участвали в гласуването.

Европейският парламент поиска днес задействането на член 7 срещу Унгария за нарушването на върховенството на закона, основни свободи и за корупция с 448 срещу 197 гласа и 48 въздържали се.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
35
 
! Отговори
7+ преди 5 години
Подкрепям за Орбан
15
19
 
6
 
! Отговори
Социалисти преди 5 години
Така и не се разбра този номер 15 Неков защо беше в Европарламента, освен да ни срами с подобни гласувания. Поредният използвач, който забогатява на гърба на избирателите, без никаква отчетност за делата си
14
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Орбан ако беше *** нямаше да има проблем
13
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 12В масонските ложи, които определят бъдещето на ЕС, има не само евреи.Не може всички евреи да се слагат под един знаменател!!
12
31
 
5
 
! Отговори
ergen4ev преди 5 години
поредното доказателство колко сме далеч от европейското мислене и ценности вече не съм сигурен заради какво сме в ЕС ако сме винаги наопаки на всичкооставаме си най дивите и първобитните втора класа европейци защото сме далеч от истинско европейско интегриране което ще разберем след 50 год към какви ценности принадлежи
11
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 9Грешиш , Нинова не подкрепя политиката на Станишев, малко прочети, те двамата и преди да били в конфликт!!
10
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чакаме Корнелия да коментира като се завърне от 5-звездния спа хотел.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неджим Али и той ли там слага палеца сред буржоазията.
8
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ах, тоя Сергей Станишев, той беше и за Истанбулската конвенция.....................Корнелия Нинова е 100 пъти по-мъжко момиче от него!!
7
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Станишев и Корнелия искат още арабески и м**густи да гласуват за тях, все пак подобни са им основният електорат.
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Станишев е *** и на БСП това им е ясно, затова и го отсвириха на последния си конгрес, когато дойде специално от Брюксел.
5
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Kъде сте, комсомолци? Вашият вожд и жалката ви анти-българска комунистическа престъпна шайка гласува против Орбан. Нали бяхте велики "анти-***"? Хаха б*клуци.
4
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Станишко не обича Орбан, иска бежови инджинери и доктори да го масажират
3
5
 
13
 
! Отговори
Морална е позицията преди 5 години
Съгласен съм с позицията на ГЕРБ - ако признаят, че има проблеми в Унгария, ще понесат критики за управлението на България, където проблемите са сходни, ако не и по-тежки - свобода на медиите, корупцията, върховенство на закона, обществени поръчки, лошо отношение към мигрантите, ромите. Да не говорим за Истанбулската конвенция, за която Орбан беше атакуван
2
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма никакво значение как са гласували лично Орбан им каза на всичките тюфлеци право в очите, че са ***. Кога Боко Тиквата ще се изправи пред целия ЕС и ще им тресне с юмрук по масата и ще ги наплюе като жалки червеи. Орбан е велик политик и не е страхливец да се крие зад депутатите си и да се оправдава със социаисти, фашисти и кой как гласувал.
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалка работа