"Ядреното копче" за Унгария натиснато! Орбан остава без евроглас

ЕП стартира процедура за неспазване на върховенството на закона
Обновена: 12 сеп 2018 18:11 | 12 сеп 2018 14:50, Екип на Dnes.bg
516
"Ядреното копче" за Унгария натиснато! Орбан остава без евроглас
Виктор Орбан. Снимка: Reuters

Европейският парламент даде начало на наказателна процедура срещу Унгария за неспазване на върховенството на закона за първи път в историята си.

С 448 гласа "За", 197 "против" и 48 въздържали се евродепутатите натиснаха т.нар. "ядрено копче", което може да доведе до лишаване на Будапеща на правото на глас при вземането на общите европейски решения и приемането на законодателство.

Причините са редица нарушения на основните права, свързани със свободата на изразяване, на научни изследвания, дискриминация срещу малцинствата, намеса в независимата съдебна власт, ограничаване работата на Европейския централен университет и на неправителствени организации. В резолюцията на парламента се говори за корупция и нагласени обществени поръчки с европейски средства. Има обвинения за блокиране ратификацията на Истанбулската конвенция и за неравенство между половете.

Унгария става втората европейска държава, срещу която най-тежката санкция се инициира, след Полша, срещу която Европейската комисия стартира същата процедура през 2017 г.

Решението стана възможно, след като Европейската народна партия, в която членува партията на унгарския премиер Виктор Орбан, разреши на евродепутатите си да гласуват по съвест. Това се случи след напрегната среща между Орбан и евродепутатите от ЕНП в Страсбург, на която е имало размяна на мнения на висок тон.

Още по темата

Унгарският премиер, който вчера присъства на дебата в Европейския парламент, не успя да убеди и пленарната зала в своята теза, че евродепутатите превишават правата си и наказват Унгария за различното й отношение към християнството, семейството и миграцията. В негова подкрепа се обявиха само евроскептиците и крайната десница, както и британските консерватори, италианската, унгарската и части от френската и испанската делегации в ЕНП.

"Горда съм, че докладът ми за Унгария получи подкрепа от Европейския парламент, защото става дума за правата на унгарските граждани. Благодаря на евродепутатите, които защитиха демокрацията и върховенството на закона, въпреки политическите интереси на своите партии", написа след гласуването авторката на резолюцията, холандската депутатка от Зелените Джудит Сергентини.

След задействането на процедурата по член 7 от Лисабонския договор Европейската комисия трябва да влезе в диалог с унгарските власти за изясняване на обвиненията и да даде препоръки за отстраняване на нарушенията. Ако това не бъде направено, въпросът ще бъде отнесен до Съвета на ЕС, където също могат да бъдат отправени препоръки на властите и евентуално да се стигне до най-тежката санкция в ЕС - отнемане на правото на глас при вземането на решения.

В речта си "За състоянието на Съюза", произнесена също днес в Европарламента, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че "член 7 трябва да се прилага, когато върховенството на закона е атакувано". Той добави, че Комисията е готова да се противопостави на всяко подобно посегателство.


516
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
458
1
 
1
 
! Отговори
Yan преди 5 месеца
На запад има хóра, а в България хорá! Затова няма управия!
457
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма да се отнеме гласът на Унгария защото досега вече две държави са заявили че ще наложат вето на решението за наказание на Унгария а именно Полща и Чехия,очаква се и Словакия да се присъедини.Според гласуването на БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРОДЕПУТАТИ които се явяват пратеници на българските граждани България в лицето на ББ също ТРЯБВА ДА НАЛОЖИ ВЕТО.Българските евродепутати в мнозинството си са гласували ПРОТИВ МЯРКАТА ЗА ОТНЕМАНЕ ГЛАСА НА УНГАРИЯ!ББ да не се ослушва отново като лалугер а да бъде "пич"!
456
13
 
1
 
! Отговори
До 448 преди 5 месеца
По добре искай руско гражданство, там тъпaци като теб са на почит!
Пример:дебелата френска свинjа Депардийо!
455
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Този гъзoлизец-путьoВЕЦ отдавна трябваше да бъде издухан от ЕС!
454
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Защо криете новината че Полша е заявила че ще наложи вето и стига сте се заканвали на Унгария.
453
3
 
10
 
! Отговори
Европеец преди 5 месеца
Европейския съюз е като червива ябълка...
452
14
 
5
 
! Отговори
1 преди 5 месеца
комунистите,като орбан,не са желани в ЕС.
451
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До КОНСТАНТИНОВ

И като го напуснем,къде ще отидем?Ние не щем другаде,освен в ЕС.
450
8
 
19
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 5 месеца
ДАНО ПО СКОРО СЕ РАЗПАДНЕ КОЛОНИАЛНИЯТ Е.С. ПОЛША И УНГАРИЯ ДАДОХА НАЧАЛОТО.БЪЛГАРИЯ НАЧЕЛО С ПРЕСТЪПНИКА БОРИСОВ ПОСЛЕДНА ЩЕ ГО НАПУСНЕ.
449
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В ЕС никой не е държан на сила. Това е договор по силата, на който държавите доброволно приемат да спазват определени правила във всякакви области. Не е само договор за безмитна търговия. Всички искат да черпят от фондовете на ЕС, но не всички искат да правят компромиси, когато се налага. Без компромиси ЕС няма как да съществува. А Орбан и унгарците, като не приемат правилата да напуснат. ЕС няма да се разпадне. Британците първи берат плодовете на самонадеяността си.
448
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Туй с половите или безполовите трябва да се доказва с медицинска справка с документ пред комисия такава нещо като ТЕЛК удостоверяваща диагнозите на заболяванията и нарушенията в организма до степени на инвалидност от нормалното анатомично физическо развитие на организма на определените етапи,че по важна от нея-генна нещо кат от типа и как там я нарекат,коет значи,че трябва да ги изследват,диагнозират,удостоверят имат ли си всичко въпросните желаещи по полове/безполови или са с генни нарушения.
447
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мисля да искам унгарско гражданство
446
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
полша блокира опита на брюксел за наказания на орбан. сега орбан може да реши да излезе от ес, а платените на сорос пак цвъцкат малоумности
445
4
 
24
 
! Отговори
Възмутен преди 5 месеца
И това ми било "демократичен" Евросъюз! Като са толкова демократични и либерални, защо не признават правото на една суверенна държава, със законно избрано правителство САМА да определя как иска да живее, с кого НЕ иска да живее и как да подрежда собствения си дом? Явно, диктатурата на либералите не се различава много от диктатурата на пролетариата! Точно заради това и подобни гласувания вотът на национлистите на изборите за Европарламент няма да изненадат никого.
444
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Цял свят знае, че тоя посегнал на кулите близнаци е агент на ЦРУ, захапал ръката на господарите си"

Ми като гледам, ти не знаеш!
Агент на ЦРУ - да... захапал ръката на господарите си - не!
То точно ЦРУ са си били напълно ОК с това да се сринат кулите близнаци. И Мосад са знаели за това, че ще стане и ЦРУ са знаели.
443
33
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И кво стана сега? Орбан уж го величаехте като голям пичaга, много мъжкар беше, готин, това-онова... А накрая лапнa жезъла и той!
442
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Цял свят знае, че тоя посегнал на кулите близнаци е агент на ЦРУ, захапал ръката на господарите си, като е ползвал техните инструкции как да убива и да заличава следите си по света. Обаче се правят на разсеяни и не си признават грешката, сега вербоваха сто хилядна армия и я натикаха в Сирия да избива една цветуща държава преди пълчищата да нахлуят.
441
17
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 месеца
До Мишо

демокрация не е да го биеш дебел и мек от масата и да приказваш кво ти дойде. ако тоя демократ беше се изцепил така по времето на СиВ, да са го изтропали с танкове. а с танковете, умира демокрацията.
440
2
 
49
 
! Отговори
Мишо преди 5 месеца
Така умира демокрацията!
Всеки който мисли различно от стадото му затварят устата.
Така умира демокрацията!
439
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Пешо
Виж никой няма в статията, а чичко м о д ТИ БАМНА 9 МИНУСА МОМЕНТАЛНО. Все по-жалка става соросоподобната пета колона и отвратителната и медийна хибридна пропаганда срещу българите. Европа се събужда и скоро и у нас ще има Орбановци и ще се освободим от тия самонатрапили се натрапници.