"Ядреното копче" за Унгария натиснато! Орбан остава без евроглас

ЕП стартира процедура за неспазване на върховенството на закона
Обновена: 12 сеп 2018 18:11 | 12 сеп 2018 14:50, Екип на Dnes.bg
516
"Ядреното копче" за Унгария натиснато! Орбан остава без евроглас
Виктор Орбан. Снимка: Reuters

Европейският парламент даде начало на наказателна процедура срещу Унгария за неспазване на върховенството на закона за първи път в историята си.

С 448 гласа "За", 197 "против" и 48 въздържали се евродепутатите натиснаха т.нар. "ядрено копче", което може да доведе до лишаване на Будапеща на правото на глас при вземането на общите европейски решения и приемането на законодателство.

Причините са редица нарушения на основните права, свързани със свободата на изразяване, на научни изследвания, дискриминация срещу малцинствата, намеса в независимата съдебна власт, ограничаване работата на Европейския централен университет и на неправителствени организации. В резолюцията на парламента се говори за корупция и нагласени обществени поръчки с европейски средства. Има обвинения за блокиране ратификацията на Истанбулската конвенция и за неравенство между половете.

Унгария става втората европейска държава, срещу която най-тежката санкция се инициира, след Полша, срещу която Европейската комисия стартира същата процедура през 2017 г.

Решението стана възможно, след като Европейската народна партия, в която членува партията на унгарския премиер Виктор Орбан, разреши на евродепутатите си да гласуват по съвест. Това се случи след напрегната среща между Орбан и евродепутатите от ЕНП в Страсбург, на която е имало размяна на мнения на висок тон.

Още по темата

Унгарският премиер, който вчера присъства на дебата в Европейския парламент, не успя да убеди и пленарната зала в своята теза, че евродепутатите превишават правата си и наказват Унгария за различното й отношение към християнството, семейството и миграцията. В негова подкрепа се обявиха само евроскептиците и крайната десница, както и британските консерватори, италианската, унгарската и части от френската и испанската делегации в ЕНП.

"Горда съм, че докладът ми за Унгария получи подкрепа от Европейския парламент, защото става дума за правата на унгарските граждани. Благодаря на евродепутатите, които защитиха демокрацията и върховенството на закона, въпреки политическите интереси на своите партии", написа след гласуването авторката на резолюцията, холандската депутатка от Зелените Джудит Сергентини.

След задействането на процедурата по член 7 от Лисабонския договор Европейската комисия трябва да влезе в диалог с унгарските власти за изясняване на обвиненията и да даде препоръки за отстраняване на нарушенията. Ако това не бъде направено, въпросът ще бъде отнесен до Съвета на ЕС, където също могат да бъдат отправени препоръки на властите и евентуално да се стигне до най-тежката санкция в ЕС - отнемане на правото на глас при вземането на решения.

В речта си "За състоянието на Съюза", произнесена също днес в Европарламента, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че "член 7 трябва да се прилага, когато върховенството на закона е атакувано". Той добави, че Комисията е готова да се противопостави на всяко подобно посегателство.


516
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Орбан е голям мъж и патриот, става все по-ясно, че ЕС е една масонска организация, тези в Брюксел са само изпълнители на един по-глобален план , те се командват от няколко масонски клана (единият е на Ротшилдови) .
Една от целите на този план е ислямизация на Европа, другата цел-хората да се изплашат от тероризма и да бъдат лесно манипулируеми.
97
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В УНгария одържавиха ЧЕЗ, топлоподаване и т.н. и всички през 2010 смятаха че Унгария загива . Днес В УНгария има 160 чужди фирми от тях 120 немски, и над 20 американски. Китайците им правят инфраструктурата и тя е инфраструктура за стотици милиони.
96
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пич, чакай сега.
То е все едно да си в един футболен отбор, ама да казваш, че си независим. Как става това? Или напускаш отбора, или стоиш в него. Ама да стоиш в него, да взимаш големите кинти (а Унгария лапa много) и да обясняваш как ще правиш, каквото ти скимне - няма такъв филм.
95
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В ЕС България никога няма да бъде богата. Вече 11 години сме членове не ЕС, и ситуацията става все по-зле. Още колко да чакаме за да започната да се оправят нещата - още 10, 20, 50 години...?
94
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
96 - една баба казва. Обкържението на Орбан се състои от нормални хора с по 4-5 деца, всички те са се борили среущ комунизма, като самия него, стояли са по площадите и са викали когато е можело да дойдат танкове. Самият Орбан е най-добър приятел на Хелмут Кол.
93
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В антиевропейска Унгария отварят заводи на Мерцедес

Ще видиш сега какви заводи ще се отворят. Само гледай. То не може да приемаш Мерцедес и в същото време да се пънеш на Меркел какъв си играч и да правиш сечено за каквото ти текне :)
92
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Обкръжението - грешка
91
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
11 години в ЕС - демографска криза, най-бързо измираща нация, села призраци, страховита бедност, вилнееща престъпност, мародерства над безпомощни стари хора, съсипано здравеопазване и образование.
90
21
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Малко му е на руския агент, направо да го изгонят от ЕС! да върви при руснбаците да им се жалва! Ама не щеееее! Що бе, путинофили? Щото запалтата в Русуя е 3 пъти п -ниска от унгарската бе! А защо - щото немските работодатели им я дават. А никой не иска руснак да му плаща, всеки се натиска за западни инвеститори. що бе, нещастници ?
89
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Крайно време е Унгария, Чехия, Словакия, Полша, Австрия, Гърция и Италия да напуснат ЕС.
Там ще остната само пръд льовците България и Румъния - просяците на Европа.
88
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Напоследък се говори за ОРбаномика - икономика тип "орбан". Дори по-нестандартните Икономисти го сочат за пример.
87
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
90 ще ти са ама глей фо тогава дали ще я има твоята Рисия
86
18
 
4
 
! Отговори
От 49 преди 5 месеца
Изобщо не греша. Казват, че в Унгария е ад, почти тоталитаризъм. Самият Орбан не бил крадец и мошеник, но обкражението му се състояло от изпечени мошеници.
85
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В антиевропейска Унгария отварят заводи на Мерцедес, в проевропейска България икономиката е скара, бира и туризъм.
84
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Фактът, че СЛЕД като ОРбан одържави редица важни предприятия свързани с топлоподаването, водата, и т.н. нивнеститорите не само не избягаха, ами днес са в пъти повееч отпреди говори много.
83
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не виждам проблем. Просто Полша ще наложи вето на отнемането на глас на Унгария, а след това Унгария за полската процедура. Гласуванията в Европарламента са безсмислени.
82
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
87 Орбан наистина е руска подметка нощо чудно да си е техен шпионин
81
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
айде бе, пудели спасявайте се от мракобесния съюз, заминавайте за Москва! Тука знаете ли къв банкет ще направим?
80
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ПРОЦЕДУРАТА ТРАЕ ОТ ТРИ ДО ПЕТ ГОДИНИ И НАКРАЯ КАТО СЕ ГЛАСУВА, ЕДНА СТРАНА АКО ГЛАСУВА ПРОТИВ, НЕ СЕ ВЗЕМА РЕШЕНИЕ.
А ДОТОГАВА МОЖЕ И ДА НЯМА ЕС.
79
0
 
9
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 5 месеца
За да гарантираме 100 процентовото единодушие при приемане на важни решения по пътя към настъпване на светлото бъдеще в Отечеството, от днес опозицията няма да бъде представена в парламента.