"Ядреното копче" за Унгария натиснато! Орбан остава без евроглас

ЕП стартира процедура за неспазване на върховенството на закона
Обновена: 12 сеп 2018 18:11 | 12 сеп 2018 14:50, Екип на Dnes.bg
516
"Ядреното копче" за Унгария натиснато! Орбан остава без евроглас
Виктор Орбан. Снимка: Reuters

Европейският парламент даде начало на наказателна процедура срещу Унгария за неспазване на върховенството на закона за първи път в историята си.

С 448 гласа "За", 197 "против" и 48 въздържали се евродепутатите натиснаха т.нар. "ядрено копче", което може да доведе до лишаване на Будапеща на правото на глас при вземането на общите европейски решения и приемането на законодателство.

Причините са редица нарушения на основните права, свързани със свободата на изразяване, на научни изследвания, дискриминация срещу малцинствата, намеса в независимата съдебна власт, ограничаване работата на Европейския централен университет и на неправителствени организации. В резолюцията на парламента се говори за корупция и нагласени обществени поръчки с европейски средства. Има обвинения за блокиране ратификацията на Истанбулската конвенция и за неравенство между половете.

Унгария става втората европейска държава, срещу която най-тежката санкция се инициира, след Полша, срещу която Европейската комисия стартира същата процедура през 2017 г.

Решението стана възможно, след като Европейската народна партия, в която членува партията на унгарския премиер Виктор Орбан, разреши на евродепутатите си да гласуват по съвест. Това се случи след напрегната среща между Орбан и евродепутатите от ЕНП в Страсбург, на която е имало размяна на мнения на висок тон.

Още по темата

Унгарският премиер, който вчера присъства на дебата в Европейския парламент, не успя да убеди и пленарната зала в своята теза, че евродепутатите превишават правата си и наказват Унгария за различното й отношение към християнството, семейството и миграцията. В негова подкрепа се обявиха само евроскептиците и крайната десница, както и британските консерватори, италианската, унгарската и части от френската и испанската делегации в ЕНП.

"Горда съм, че докладът ми за Унгария получи подкрепа от Европейския парламент, защото става дума за правата на унгарските граждани. Благодаря на евродепутатите, които защитиха демокрацията и върховенството на закона, въпреки политическите интереси на своите партии", написа след гласуването авторката на резолюцията, холандската депутатка от Зелените Джудит Сергентини.

След задействането на процедурата по член 7 от Лисабонския договор Европейската комисия трябва да влезе в диалог с унгарските власти за изясняване на обвиненията и да даде препоръки за отстраняване на нарушенията. Ако това не бъде направено, въпросът ще бъде отнесен до Съвета на ЕС, където също могат да бъдат отправени препоръки на властите и евентуално да се стигне до най-тежката санкция в ЕС - отнемане на правото на глас при вземането на решения.

В речта си "За състоянието на Съюза", произнесена също днес в Европарламента, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че "член 7 трябва да се прилага, когато върховенството на закона е атакувано". Той добави, че Комисията е готова да се противопостави на всяко подобно посегателство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


516
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обкръжението - грешка
89
21
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко му е на руския агент, направо да го изгонят от ЕС! да върви при руснбаците да им се жалва! Ама не щеееее! Що бе, путинофили? Щото запалтата в Русуя е 3 пъти п -ниска от унгарската бе! А защо - щото немските работодатели им я дават. А никой не иска руснак да му плаща, всеки се натиска за западни инвеститори. що бе, нещастници ?
88
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е Унгария, Чехия, Словакия, Полша, Австрия, Гърция и Италия да напуснат ЕС.Там ще остната само пръд льовците България и Румъния - просяците на Европа.
87
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напоследък се говори за ОРбаномика - икономика тип "орбан". Дори по-нестандартните Икономисти го сочат за пример.
86
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
90 ще ти са ама глей фо тогава дали ще я има твоята Рисия
85
18
 
4
 
! Отговори
От 49 преди 5 години
Изобщо не греша. Казват, че в Унгария е ад, почти тоталитаризъм. Самият Орбан не бил крадец и мошеник, но обкражението му се състояло от изпечени мошеници.
84
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В антиевропейска Унгария отварят заводи на Мерцедес, в проевропейска България икономиката е скара, бира и туризъм.
83
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фактът, че СЛЕД като ОРбан одържави редица важни предприятия свързани с топлоподаването, водата, и т.н. нивнеститорите не само не избягаха, ами днес са в пъти повееч отпреди говори много.
82
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не виждам проблем. Просто Полша ще наложи вето на отнемането на глас на Унгария, а след това Унгария за полската процедура. Гласуванията в Европарламента са безсмислени.
81
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
87 Орбан наистина е руска подметка нощо чудно да си е техен шпионин
80
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
айде бе, пудели спасявайте се от мракобесния съюз, заминавайте за Москва! Тука знаете ли къв банкет ще направим?
79
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРОЦЕДУРАТА ТРАЕ ОТ ТРИ ДО ПЕТ ГОДИНИ И НАКРАЯ КАТО СЕ ГЛАСУВА, ЕДНА СТРАНА АКО ГЛАСУВА ПРОТИВ, НЕ СЕ ВЗЕМА РЕШЕНИЕ.А ДОТОГАВА МОЖЕ И ДА НЯМА ЕС.
78
0
 
9
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 5 години
За да гарантираме 100 процентовото единодушие при приемане на важни решения по пътя към настъпване на светлото бъдеще в Отечеството, от днес опозицията няма да бъде представена в парламента.
77
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
83 - ей затова няма да се оправим. Човек който защитаав независимостта си веднага става "руска подметка". За твое сведение през 1989 Орбан е излязъл на площада да скандира срещу комнустическия строй и е бил в челните редици. Къде е бил твоя лидер - ББ - тогава? търкал е ушите на Тато! Унгарците защитаваха независимоста си от СССР с кръв, днес я защитават от ЕС. А ние?
76
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"корупция и нагласени обществени поръчки с европейски средства" - Ако това беше истинската причина, отдавна да са ни изхвърлили от съюзът като мръсно коте.България е номер 1 по точене на европейски пари и корупция. Това става по най-очевиден и неприкрит начин. Но слушаме и изпълняваме каквото ни се нареди. Затова се правят че не ни виждат. По добре управниците... мафията да краде трохи, а ЕС легално да дои България.
75
0
 
12
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До НеноАз искам излизане от ЕС, *** евриете са сложили Бойко д апази от излизането, затова ще бутнем Бойко, а теб ще те пратим в изгнание, заедно с него и Цветанов!
74
0
 
19
 
! Отговори
до 66 преди 5 години
Защо да напуска, изгонете го сами ама не можете щото сте едни шмиргели. Унг-ария не приема бежанци, задръжте си бежанците и си игрaйте на демокраиция много ви здраве На Виктор Орбан не му трябват вашия ЕП и никакъв глас там, този глас тъй или иначе е глас в пустиня.
73
4
 
5
 
! Отговори
Орбан преди 5 години
Не Зная дали ЕНП ще успее да спечели ИЗборите. Вярвам, че ЕНП е последната голяма партния която може да управлява. това което ви предлагат социалистите и либералите е кошмар. Само ЕНП е в състояние да защитава христинянските ценности. Ако ЕНП загуби ще падне и последната крепост
72
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересното е, че другият популист Курц също му заби нож в гърба на Орбаня. Това им харесвам на популистите, никога не пропускат да си ругатни ножове в гърба един другиму. Българските евродепутати от популистките партии също му рухнаха ножа. Все пак това е задачата спусната от знаете къде, да се разединява съюза.
71
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Казано по-простичко - Орбан изгони Сорос и му разтури НПО-тата и вдигна среден пръст на баба Шмъркъл за мигрантите. Това са причините за тази ситуация