"Ядреното копче" за Унгария натиснато! Орбан остава без евроглас

ЕП стартира процедура за неспазване на върховенството на закона
Обновена: 12 сеп 2018 18:11 | 12 сеп 2018 14:50, Екип на Dnes.bg
516
"Ядреното копче" за Унгария натиснато! Орбан остава без евроглас
Виктор Орбан. Снимка: Reuters

Европейският парламент даде начало на наказателна процедура срещу Унгария за неспазване на върховенството на закона за първи път в историята си.

С 448 гласа "За", 197 "против" и 48 въздържали се евродепутатите натиснаха т.нар. "ядрено копче", което може да доведе до лишаване на Будапеща на правото на глас при вземането на общите европейски решения и приемането на законодателство.

Причините са редица нарушения на основните права, свързани със свободата на изразяване, на научни изследвания, дискриминация срещу малцинствата, намеса в независимата съдебна власт, ограничаване работата на Европейския централен университет и на неправителствени организации. В резолюцията на парламента се говори за корупция и нагласени обществени поръчки с европейски средства. Има обвинения за блокиране ратификацията на Истанбулската конвенция и за неравенство между половете.

Унгария става втората европейска държава, срещу която най-тежката санкция се инициира, след Полша, срещу която Европейската комисия стартира същата процедура през 2017 г.

Решението стана възможно, след като Европейската народна партия, в която членува партията на унгарския премиер Виктор Орбан, разреши на евродепутатите си да гласуват по съвест. Това се случи след напрегната среща между Орбан и евродепутатите от ЕНП в Страсбург, на която е имало размяна на мнения на висок тон.

Още по темата

Унгарският премиер, който вчера присъства на дебата в Европейския парламент, не успя да убеди и пленарната зала в своята теза, че евродепутатите превишават правата си и наказват Унгария за различното й отношение към християнството, семейството и миграцията. В негова подкрепа се обявиха само евроскептиците и крайната десница, както и британските консерватори, италианската, унгарската и части от френската и испанската делегации в ЕНП.

"Горда съм, че докладът ми за Унгария получи подкрепа от Европейския парламент, защото става дума за правата на унгарските граждани. Благодаря на евродепутатите, които защитиха демокрацията и върховенството на закона, въпреки политическите интереси на своите партии", написа след гласуването авторката на резолюцията, холандската депутатка от Зелените Джудит Сергентини.

След задействането на процедурата по член 7 от Лисабонския договор Европейската комисия трябва да влезе в диалог с унгарските власти за изясняване на обвиненията и да даде препоръки за отстраняване на нарушенията. Ако това не бъде направено, въпросът ще бъде отнесен до Съвета на ЕС, където също могат да бъдат отправени препоръки на властите и евентуално да се стигне до най-тежката санкция в ЕС - отнемане на правото на глас при вземането на решения.

В речта си "За състоянието на Съюза", произнесена също днес в Европарламента, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че "член 7 трябва да се прилага, когато върховенството на закона е атакувано". Той добави, че Комисията е готова да се противопостави на всяко подобно посегателство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


516
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
6
 
! Отговори
до Т преди 5 години
прав си, зелените и социал-демократите са най-продажните партийни съсловия, с най-големите золуми сторени. Там няма правда, кривда, интереси, пари, власт...
69
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По- добре е немците да си изтеглят заводите и инвестициите, да го видим тоя герой-как като Ердоган ще го докара... Ще му бият шута маджарите за 0 време, те не са матрял като турците и руснаците.
68
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
448 За и 197 Против - з сравнеие само ЕНП се състои от над 200 души, т.е. дори не всички хора от собственото му политическо семейство са гласували за него. ЗА това Орбан е много разочарован и казав, че ще остане за да реформира ЕНП.
67
0
 
28
 
! Отговори
до 49 преди 5 години
Нещо си се объркал - унгарците боготворят Орбан.Той е политикът, който се ползва с най-високо доверие от народа си - над 92%.
66
1
 
14
 
! Отговори
Веско преди 5 години
Офф, тука пак няква бясна цензура! напускам
65
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спомняте ли си в началото на демократичния процес за Дядо Бахър и "Аз ще се изкажа вместо него", та дотам я докараха демократите в ЕС
64
3
 
7
 
! Отговори
Inter преди 5 години
Europa Acbarmashallah
63
14
 
1
 
! Отговори
Антон Гербераста преди 5 години
Който не му ааресва да доги в Евразийския съюз.. айдее
62
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Франция например са ужасни лицемери. Франция бяха сред основните играчи в Първата Пустинна Буря, а също и в Либия, където бутнаха Кадафи. Саркози взимаше паричките на Кадафи, посел като стана явна аферата ходи да го бута. Сега обаче Макров не ще имигранти в дома си, но това не му пречи да ги пробутва на итиалианците. Много ку---нски номер.
61
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В негова подкрепа се обявиха само евроскептиците и крайната десница, както и британските консерватори, италианската, унгарската и части от френската и испанската делегации в ЕНП.---Е, само седем групи делегати. Нищо работа ... Тия в ЕС не правят ли сметка, че така като "наказват" страни-членки (по свои критерии), съюзът вместо да се разширява, ще започне да се "стеснява"?
60
0
 
13
 
! Отговори
Веско преди 5 години
дреме му на Орбан, насила герой го правят! Еврочиновниците са почнали процедура срещу Полша 2017-та, а сега и с Унгария планират да папкат тлъсти заплати поне до 2023-***!
59
0
 
17
 
! Отговори
T преди 5 години
До ПЕНКОВсичките в Брюксел са мафиоти и лицемери. Тези "зелените" са едни от най-големите. Потърсете информация за лицата, които стоят зад "зелените", Eamonn Bates, Clean Europe Network, Pack2go. Всичките са на един адрес регистрирани, в един офис, едни и същи хора/далавераджии. Лобират за големите корпорации и спъват всякакви екологични инициативи в ЕС, а уж са зелени и еко. Пълни мизерници са. За долари им светват очите. Притежават и фирми за пластмасови опаковки и ни заливат с ***.
58
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде Орбан, като мого лае, да вземе да напусне ЕС напук, те го чакат в Евразийския, нали там е по - добре )))):
57
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еврейския подарък на юнкер за унгарците на изпроводяк! В историята има доста режими наричани фашистки, нечовешки, недемократични и т н. Като общо между тях е все едно, като не си прав и истината боли, затвори им устата с цената на всичко! Сега следват майдани компромати и американски танкове. Стискам палци на унгарците!
56
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С нетърпение чакам ЕС да се разпадне, после тарамбуките до един щe идат във Франция и Германия и ще стават интересни неща.
55
26
 
3
 
! Отговори
Нено преди 5 години
Който не му харесва в ЕС, да излиза, ще останат най-богатите, а останалите ще са като преди 1989.. Орбан е същият крадец като Бойко, само че се прави на по-голям патриот и националист и така отвлича вниманието от корупционните си схеми
54
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия не разбират ли , че с това гласуване се самоубиват. И без това хората в мнозинство в европейските страни не се чувстват представени от тази шайка, ами сега и неудобните ги изключват. Глупав ход, много глупав ход.
53
1
 
15
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Само начело Европа да беше Орбан, а не Юнкер...Меркел.....и други измислени лидери.
52
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За мен Орбан трябав да напусне и да направи нов Съюз с Великобритания. Особено ако Полша и ИТалия го последват ще има фундаментално значение. Икономиката на Германия ще се срути.
51
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Италия ли ще умре от глад. Как така? Нямаш парички за фиат или дукати. Мечтаеш ли си за Ферари, Мазерати? Само некадърния, мързеливия, Г о лтак не е преуспяващ в ЕС..Да де, в ЕС. Ама ако напуснат ЕС дали ще е така?