"Ядреното копче" за Унгария натиснато! Орбан остава без евроглас

ЕП стартира процедура за неспазване на върховенството на закона
Обновена: 12 сеп 2018 18:11 | 12 сеп 2018 14:50, Екип на Dnes.bg
516
"Ядреното копче" за Унгария натиснато! Орбан остава без евроглас
Виктор Орбан. Снимка: Reuters

Европейският парламент даде начало на наказателна процедура срещу Унгария за неспазване на върховенството на закона за първи път в историята си.

С 448 гласа "За", 197 "против" и 48 въздържали се евродепутатите натиснаха т.нар. "ядрено копче", което може да доведе до лишаване на Будапеща на правото на глас при вземането на общите европейски решения и приемането на законодателство.

Причините са редица нарушения на основните права, свързани със свободата на изразяване, на научни изследвания, дискриминация срещу малцинствата, намеса в независимата съдебна власт, ограничаване работата на Европейския централен университет и на неправителствени организации. В резолюцията на парламента се говори за корупция и нагласени обществени поръчки с европейски средства. Има обвинения за блокиране ратификацията на Истанбулската конвенция и за неравенство между половете.

Унгария става втората европейска държава, срещу която най-тежката санкция се инициира, след Полша, срещу която Европейската комисия стартира същата процедура през 2017 г.

Решението стана възможно, след като Европейската народна партия, в която членува партията на унгарския премиер Виктор Орбан, разреши на евродепутатите си да гласуват по съвест. Това се случи след напрегната среща между Орбан и евродепутатите от ЕНП в Страсбург, на която е имало размяна на мнения на висок тон.

Още по темата

Унгарският премиер, който вчера присъства на дебата в Европейския парламент, не успя да убеди и пленарната зала в своята теза, че евродепутатите превишават правата си и наказват Унгария за различното й отношение към християнството, семейството и миграцията. В негова подкрепа се обявиха само евроскептиците и крайната десница, както и британските консерватори, италианската, унгарската и части от френската и испанската делегации в ЕНП.

"Горда съм, че докладът ми за Унгария получи подкрепа от Европейския парламент, защото става дума за правата на унгарските граждани. Благодаря на евродепутатите, които защитиха демокрацията и върховенството на закона, въпреки политическите интереси на своите партии", написа след гласуването авторката на резолюцията, холандската депутатка от Зелените Джудит Сергентини.

След задействането на процедурата по член 7 от Лисабонския договор Европейската комисия трябва да влезе в диалог с унгарските власти за изясняване на обвиненията и да даде препоръки за отстраняване на нарушенията. Ако това не бъде направено, въпросът ще бъде отнесен до Съвета на ЕС, където също могат да бъдат отправени препоръки на властите и евентуално да се стигне до най-тежката санкция в ЕС - отнемане на правото на глас при вземането на решения.

В речта си "За състоянието на Съюза", произнесена също днес в Европарламента, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че "член 7 трябва да се прилага, когато върховенството на закона е атакувано". Той добави, че Комисията е готова да се противопостави на всяко подобно посегателство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


516
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Орбан напомни че е избран с над 50 процента от гласовете на унгарските граждани и открои 36 неточности в доклада. Той припомни, че вееч е изпълнявал препоръки на ЕК
49
13
 
1
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Не се притеснявайте за Орбан, той се е оправил. Да му мислят близо 1 милион унгарци които напуснаха през последните 5-6 години.
48
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе защо Орбангутаня се мъчи в този подтиснически съюз? Защо гордо не поведе маджарите към свободата и не го напусне като гордите британци? Ей на, Путин ще го приеме с отворени обятия. Защо се мъчи тук?
47
0
 
16
 
! Отговори
kukla преди 5 години
Едно време 56 година значи от Съв. съюз са пратили танкове в Будапеща. Сега нещо не виждам разлика. А България ще праща ли танкове?
46
1
 
1
 
! Отговори
до 41 преди 5 години
Не употребявай термини, които не разбираш. Можеш да бъдеш и гол ***.
45
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Инакомислищите трябва да бъдат заглушавани. Колелото на историята се върти и безпощадно повтаряме събитията в навечерието на ВСВ. Ако нямате пари за каски , поне си купете боб....
44
0
 
16
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
КОЙ Е ЖАН КЛОД ЮНКЕР ??? ТОВА Е ЛЮКСЕМБУРСКО МАФИОТЧЕ :-" ДАЛАВЕБДЖОС" - ДАВАЛ "ПРЕФЕРЕНЦИИ-ФИНАНСОВИ" НА КОНЦЕРНИ- ЗА УКРИВАНЕ НА /МАНГИЗО ДОЛАРЕС/ !!! ПИЯНДУРАТА, ТРЯБВАШЕ ДА БЪДЕ СЪДЕН И ОСЪДЕН ...НО НЕ... ЕВРЕЙКАТА ЛАГАРД И ЕВРЕИНА СОРОС СЕ ВКЛЮЧИХА И СИ Е КАТО В ИСПАНИЯ: " КРАЛЯТ ТРЯБВА ДА УДУШИ- КАТАЛУНИЯ -РЕПУБЛИКАНЦИТЕ " !!! ТАКА НАРЕЧЕНАТА : НАРОДНА ПАРТИЯ Я ЧАКА -АПОКАЛИПСИС !!! " ЕХ БАНЯ -ЕХ ГЕРБ - ЮНКЕР БАНЯ - ГОЛАМ ...*** !!??!!??
43
2
 
6
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Сега кой е по народняк;))) Бойко или Орбан?;))) Бойко е ***! И то Сълзлива! Може ли, Бойко да поведе, българите, по този Път? Не, не и не!
42
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Орбан може да е велик в нашите очи, но унгарците никак не го обичат. Лично познавам учителка, художник и още няколко интелектуалци, които казват, че в Унгария властта не уважава човешките права. Доноси, корупция, смачквани достойнството на хората.
41
2
 
22
 
! Отговори
Евроатлантик преди 5 години
В Унгария веднага да изникнат 1000 джамии,парите ще дойдат от Саудитска Арабия и Катар,и да приеме 1мил. арабски бежанци от Сомалия,Ирак и Либия..
40
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А те го наказват, защото изразява мнение.... .Мне, наказват го защото не дава право на мнение на различномислещите от него
39
6
 
15
 
! Отговори
до 29 преди 5 години
Италия ли ще умре от глад. Как така? Нямаш парички за фиат или дукати. Мечтаеш ли си за Ферари, Мазерати? Само некадърния, мързеливия, Г о лтак не е преуспяващ в ЕС.
38
2
 
27
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Евро.Гейския съюз да изпрати танковете. Това е началото на разпада.
37
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не че нещо ама от днес Унгария членува доброволно в демократичен съюз, в който тя няма думата. Т е. Брюксел решава Будапеща изпълнява. Че дори в Рим са имали представители в сената от провинциите с право на глас! Сега Унгария стана като нас, уж сме в ес, ама не сме само изпълняваме. Веднага референдум за напускане този фашистки режим. Сега какво, танковете ли ще им пратят, американски немски френски? Май ще викат червената армия на помощ както и ние... Е б ал съм ти съюза ки р лив лицемерен!
36
4
 
34
 
! Отговори
мак преди 5 години
Беше ясно, че ще отмъстят на Унгария, жалко. Какви гадове стоят там, като че ли не виждат, какво става в Европа благодарение на гнусната м. и подобни. Намериха си жертвено агне и послание, че който мисли повече за страната си вместо за измислените "европейски ценности", ще си понесе наказание. Диктатура по европейски.
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ахахаха, интересното е, че жъмбаса и той е гласувал против Орбан
34
1
 
34
 
! Отговори
Здравейте преди 5 години
Така е в ЕС може да си комунист болшевик социалист но не и националист, трябва да обичаш бежанците но не може да защитаваш свойте, работиш за тяхното благо
33
0
 
40
 
! Отговори
ОРбан преди 5 години
Докладът ви е обида за УНгария И ЗА ЕВРОПЕЙСКИЯ НАРОДы ЗАЩОТО ВСЯКА ДЪРЖАВА ИМА ПРАВОТО САМА ДА ИЗБИРА КАК ДА СЕ ЖИВЕЕ В НЕЯ! А СЪЩО $ ЗАЩОТО ЗАЩИТИХМЕ ДЪРЖАВАТА СИ, НО И ЕВРОПА! ЗА пърив път пазителка на границата на на ЕВропа бива накзавана!
32
14
 
0
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 5 години
Бисмиллях
31
2
 
41
 
! Отговори
Чикън преди 5 години
"Причините са редица нарушения на основните права, свързани със свободата на изразяване"...А те го наказват, защото изразява мнение.... Тоя ЕС по модела на Съветския съюз ли го мислихте или на Третия райх? Макар че те не са били толкова лицемерни.