"Ядреното копче" за Унгария натиснато! Орбан остава без евроглас

ЕП стартира процедура за неспазване на върховенството на закона
Обновена: 12 сеп 2018 18:11 | 12 сеп 2018 14:50, Екип на Dnes.bg
516
"Ядреното копче" за Унгария натиснато! Орбан остава без евроглас
Виктор Орбан. Снимка: Reuters

Европейският парламент даде начало на наказателна процедура срещу Унгария за неспазване на върховенството на закона за първи път в историята си.

С 448 гласа "За", 197 "против" и 48 въздържали се евродепутатите натиснаха т.нар. "ядрено копче", което може да доведе до лишаване на Будапеща на правото на глас при вземането на общите европейски решения и приемането на законодателство.

Причините са редица нарушения на основните права, свързани със свободата на изразяване, на научни изследвания, дискриминация срещу малцинствата, намеса в независимата съдебна власт, ограничаване работата на Европейския централен университет и на неправителствени организации. В резолюцията на парламента се говори за корупция и нагласени обществени поръчки с европейски средства. Има обвинения за блокиране ратификацията на Истанбулската конвенция и за неравенство между половете.

Унгария става втората европейска държава, срещу която най-тежката санкция се инициира, след Полша, срещу която Европейската комисия стартира същата процедура през 2017 г.

Решението стана възможно, след като Европейската народна партия, в която членува партията на унгарския премиер Виктор Орбан, разреши на евродепутатите си да гласуват по съвест. Това се случи след напрегната среща между Орбан и евродепутатите от ЕНП в Страсбург, на която е имало размяна на мнения на висок тон.

Още по темата

Унгарският премиер, който вчера присъства на дебата в Европейския парламент, не успя да убеди и пленарната зала в своята теза, че евродепутатите превишават правата си и наказват Унгария за различното й отношение към християнството, семейството и миграцията. В негова подкрепа се обявиха само евроскептиците и крайната десница, както и британските консерватори, италианската, унгарската и части от френската и испанската делегации в ЕНП.

"Горда съм, че докладът ми за Унгария получи подкрепа от Европейския парламент, защото става дума за правата на унгарските граждани. Благодаря на евродепутатите, които защитиха демокрацията и върховенството на закона, въпреки политическите интереси на своите партии", написа след гласуването авторката на резолюцията, холандската депутатка от Зелените Джудит Сергентини.

След задействането на процедурата по член 7 от Лисабонския договор Европейската комисия трябва да влезе в диалог с унгарските власти за изясняване на обвиненията и да даде препоръки за отстраняване на нарушенията. Ако това не бъде направено, въпросът ще бъде отнесен до Съвета на ЕС, където също могат да бъдат отправени препоръки на властите и евентуално да се стигне до най-тежката санкция в ЕС - отнемане на правото на глас при вземането на решения.

В речта си "За състоянието на Съюза", произнесена също днес в Европарламента, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че "член 7 трябва да се прилага, когато върховенството на закона е атакувано". Той добави, че Комисията е готова да се противопостави на всяко подобно посегателство.


516
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
418
3
 
22
 
! Отговори
Лицето на ЕС-то преди 4 месеца
За да дават на правителствата да крадат еврофондовете, те трябва да слушат ЕС-то. Така си продадоха родината и Боеко и много други. Само Орбан защитава страната си.
417
2
 
11
 
! Отговори
Американ преди 4 месеца
До Американ

Имам пред вид чукундурите гласъвали срещу Унгария
416
1
 
15
 
! Отговори
Американ преди 4 месеца
Тия чукундури май ще затрият ЕС както са тръгнали..
415
0
 
4
 
! Отговори
ko преди 4 месеца
До Анонимен 414
Ти да видиш ! тц тц тц
414
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен

Абе вие добре ли сте?
За една жена някъде в миналото,Ротшилд ще си разваля отношенията с България?Аз разгледах написаното по този повод,няма такова нещо,той си има друга жена след това!
Само пишете пропагандистки теории.
413
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Имайте предвид, че и тоя Орбан не е стока! Не е читав, популист е човека, често говори глупости, обаче в ЕС са още по-зле. И помнете ми думата. Най-виновна за всичките страдания на Европа е Германия! Първа световна война, втора световна война, сега вкараха мигранти, единствено те искат мигрантите. Немците искат да командват цяла Европа и да си избиват комплексите на другите народи. Те винаги така правят. Само че тая работа няма да продължава така.
412
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да ви разкажа каква е историята за Ротшилдови и България.
Един от тях е бил женен за една българка, но тя го оставила(явно е разбрала, че те са сатанисти) и той се е заклел, че тая държава(България) ще бъде унищожена много скоро. Истина е , има много инфо за това в нета.
411
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен
Стига глупости!
Защо Ротшилд да мразят България,като те бяха дори и с Тодор Живков и работеха с него?Президентът ни завърши също тяхна военна школа,стига глупости!
410
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами орбанее като защитава страната ...Да вземат да му върнат унгарците по Европа :) Да ни върнат и Български мигранти . Проблема е ниска топка. Или казано гледам си собствения г ъз в обща компания :) Всяка компания има по един такъв орбанито. Изобщо не ми е интересен или свеж. Аман от такива в ежедневиетоо. Какво е направил за унгарците докато е на власт ? Някой реално да каже ? Вдигна им стандарта 2 пъти или какво ?
409
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това, което виждаме ние е само проекция на вътрешната война м/у няколко масонски клана и различни масонски ложи .............можем само да гадаем какво ще се случи, защото всичко се решава на много високо ниво!!!
408
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен
Разбира се, че Ротшилд е над Сорос, но има и други влиятелни масонски кланове.
Ротшилд много мразят България................и искат да я унищожат(не знам до коя година, но си имат такъв план...в близки срокове).
407
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Решението считам, че е правилно, защото европа взе да се плъзка в плоскостта на фашизма, облечен в целофана на "родолюбието и патриотизма" и ограничението свободата на личността
406
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами смятам скоро Орбан ще прекрати вноските си в бюджета на ЕС. След като не му дават да се изкаже за какво да им плаща?
405
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен
Според мен,Ротшилд е над Сорос,но на мен Ротшилд ми харесва,защото имат много добри идеи.Разгледайте ги.Те искат да съберат най-доброто от света в едно и да работят заедно.
404
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Орбан е голям пич!
И защото защитава страната си и не им цепи басма,му свиха перките.
Той беше един първите поздравени от Тръмп,а европейците незнайно защо са противници на Тръмп и му свиха перките на Орбан.
403
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Големият въпрос е кой стои зад Сорос....................дали Ротшилдови или някой друг от влиятелните масонски кланове???
402
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен

Ами доколкото знам,Орбан промени курса и вече е консерватор,дори гонеше Соросовите организации от Унгария и искаше да закрива университета им.
401
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Имайте предвид, че Сорос не е сам, зад него стоя още по-властни и още по-богати хора!!!
400
1
 
7
 
! Отговори
х преди 4 месеца
Спечелва фашиста Аденауер и Европа става зависима,която фондация създаде и герберите.
399
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Орбан или е голям идеалист, или играе някаква игра за да заблуди унгарците, бил е на стипендия в Оксфорд 1 година, пратен там от Сорос.
Сорос не праща случайни хора да учат в Оксфорд политически науки, значи Орбан дължи кариерата си на Сорос и е малко вероятно да тръгне с/у Сорос.