"Ядреното копче" за Унгария натиснато! Орбан остава без евроглас

ЕП стартира процедура за неспазване на върховенството на закона
Обновена: 12 сеп 2018 18:11 | 12 сеп 2018 14:50, Екип на Dnes.bg
516
"Ядреното копче" за Унгария натиснато! Орбан остава без евроглас
Виктор Орбан. Снимка: Reuters

Европейският парламент даде начало на наказателна процедура срещу Унгария за неспазване на върховенството на закона за първи път в историята си.

С 448 гласа "За", 197 "против" и 48 въздържали се евродепутатите натиснаха т.нар. "ядрено копче", което може да доведе до лишаване на Будапеща на правото на глас при вземането на общите европейски решения и приемането на законодателство.

Причините са редица нарушения на основните права, свързани със свободата на изразяване, на научни изследвания, дискриминация срещу малцинствата, намеса в независимата съдебна власт, ограничаване работата на Европейския централен университет и на неправителствени организации. В резолюцията на парламента се говори за корупция и нагласени обществени поръчки с европейски средства. Има обвинения за блокиране ратификацията на Истанбулската конвенция и за неравенство между половете.

Унгария става втората европейска държава, срещу която най-тежката санкция се инициира, след Полша, срещу която Европейската комисия стартира същата процедура през 2017 г.

Решението стана възможно, след като Европейската народна партия, в която членува партията на унгарския премиер Виктор Орбан, разреши на евродепутатите си да гласуват по съвест. Това се случи след напрегната среща между Орбан и евродепутатите от ЕНП в Страсбург, на която е имало размяна на мнения на висок тон.

Още по темата

Унгарският премиер, който вчера присъства на дебата в Европейския парламент, не успя да убеди и пленарната зала в своята теза, че евродепутатите превишават правата си и наказват Унгария за различното й отношение към християнството, семейството и миграцията. В негова подкрепа се обявиха само евроскептиците и крайната десница, както и британските консерватори, италианската, унгарската и части от френската и испанската делегации в ЕНП.

"Горда съм, че докладът ми за Унгария получи подкрепа от Европейския парламент, защото става дума за правата на унгарските граждани. Благодаря на евродепутатите, които защитиха демокрацията и върховенството на закона, въпреки политическите интереси на своите партии", написа след гласуването авторката на резолюцията, холандската депутатка от Зелените Джудит Сергентини.

След задействането на процедурата по член 7 от Лисабонския договор Европейската комисия трябва да влезе в диалог с унгарските власти за изясняване на обвиненията и да даде препоръки за отстраняване на нарушенията. Ако това не бъде направено, въпросът ще бъде отнесен до Съвета на ЕС, където също могат да бъдат отправени препоръки на властите и евентуално да се стигне до най-тежката санкция в ЕС - отнемане на правото на глас при вземането на решения.

В речта си "За състоянието на Съюза", произнесена също днес в Европарламента, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че "член 7 трябва да се прилага, когато върховенството на закона е атакувано". Той добави, че Комисията е готова да се противопостави на всяко подобно посегателство.


516
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
398
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Единствената смислена държава в ЕС е наказана! Позор - това не е съюз а диктат на една шепа чиновници начело с ялова баба...
397
3
 
12
 
! Отговори
х преди 5 месеца
До Ким Чен Ун

Възстанията в Унгария през 1956г. са внесени отвън,те не са били естествени или предизвикани отвътре.
Прочети истинската биография на генерал Дьо Гол,той е последния,който се опитва да спаси суверинитета на страната си и за това плаща голяма цена.В последния момент,след като той не вижда изход от ситуацията,се обръща за помощ към руснаците,но те не реагират,защото на Унгария им се спретва революция отвън от противниците му.Спечелва човека който е фашист и заробва Европа - аденау
396
1
 
7
 
! Отговори
муспи преди 5 месеца
Виждате, без окончателното решение на еврейския въпрос нищо не може да се направи.
395
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Така става с всеки който се обяви срещу Сорос и неговите НПО-та. Които са имструментите на тайното правителство управляващо света.
Ако слушкаш - ше папкаш. Ако не слушкаш - шамар.
394
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не му е много чиста работата на Орбан................но ще видим, ако поживеем още малко!!!
393
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Накрая може да излезе, че Орбан е двоен агент, вербуван и от Англия, и от Русия..............с една единствена цел................да разклати ЕС.
Защото и Англия , и Русия сега имат интерес от слаб ЕС ..............разбира се , от различни позиции!!!
392
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Има и друга хипотеза.............Орбан да е вербуван в Оксфорд от англичаните за да разклати ЕС, с тоя Брекзит сега , англичаните искат слаб ЕС, за да могат да получат по-благоприятни условия...................ах, тези английски колонизатори, как го измислиха...............гениален план на една империя и велика сила!!!
А вие се хванахте на въдицата колко благороден е Орбан!!!
391
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Цялата логика на събитията ме убеждава в следното:
ЕС е гениално измислех проект от няколко масонски клана за да се държат в подчинение народите от цял един континент.
Политиците разиграват циркове , но може би всички са инструктирани тайно и са подписали да изпълняват тоя план...........това е много възможно!!
390
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да видим сега дали ще накажат Унгария..................или Орбан ще клекне...........в последния момент!!
Все пак Орбан има да храни 5 деца.................ако остане без работа, децата му ще умрат от глад!!
389
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Орбан ще се отблагодари по някакъв начин на Сорос...................за годината, прекарана в Оксфорд , с парите на Сорос.
Пак се хванахте на въдицата колко благороден е Орбан, нали??
Не видяхте цирка , който ви разиграват двамата заедно................Сорос и Орбан, нали??
388
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Някакви тук се упражняват да "съдят" унгарците...,това е смешно, защото тази нация е заставала и срещу татарите и срещу турците и срещу австрийците и срещу СССР !
Орбан е унгарски и християнски герой !!!
387
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Или Орбан и Сорос са се скарали жестоко , или го играят на противници само,но иначе са си приятелчета, ние не знаем кое е вярното.
Защото Сорос е пратил Орбан да изучава 1 година политически науки в най-престижния европейски университет- този в Оксфорд.
Давам материал за размисъл, на тия, които могат да мислят!!
386
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Орбан има 5 деца, завършва право в университета в Будапеща , но изучава 1 година политически науки в Оксфорд със стипендия на Сорос.
Интересни факти за Орбан, нали??
385
4
 
9
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 месеца
До Анонимен Абе ти луд ли си или носиш на лудите дрехите ? какви 60 милиарда те гонят бе тъпчо ,газда борисов изтегли толкова заеми в размер на 70 милиарда лева ,инфлацията гони вече над 5% за таи година ,корупция кражби и далавери на всяка крачка, убийства ,самоубиства колкото искаш и само кьорчо като теб не ги вижда тези неща .Айде свали розовите джендърски очила и погледни истината в очите и беж да си сложиш още малко дрога във вените .
384
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много интересно, че Орбан е завършил Оксфорд със стипендия на Сорос!!
Небалагодарен излезна Орбан.................да тръгне срещу благодателя си!!!
Май всичко ще излезе един голям цирк и накрая Орбан ще клекне и ще приеме мигранти!!
383
4
 
1
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 месеца
До Анонимен И не само на три морета щеше да бъде България ами много по богата .През 1941 година България и Германия сключват спогодбата Нойбахер ,в нея пише че България трябва да подпомага Немската армия с пари , стоки и всичко необходимо за нейното физическо съществуване на Балканите и по късно срещу войната им в Съветска Русия .За четири години Германия е ограбила България с повече от 30 милиарда лева по сегашен курс над 10 милиарда евро .На това му се вика ограбване от приятел.
382
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 382
Абе смешенн по времето на твоя Сив България има 10 млрд БВП и толкова външен заем.
Сега България има над 60 млрд БВП и 10 млрд БВП. Бизнеса работи с модерни технологии , страната е сред най добрите в Интернет технологията и мн др. На времето имаше 100 Москвича в държавата , сега има 1 милион коли. Аре лягай си пенсионерр хамавв. От големия ви Сив правихте консерви да не умрете от глад
381
1
 
2
 
! Отговори
Нико преди 5 месеца
Няма вечни съюзи има вечни интереси скърцането в ес е започнало отдавна и както москва през соца така и брюксел диктуват на всички та чак до краставиците криви или прави да са и еднолично някой да вкарва хуни от третия свят с милиони всичко е гвоздеи в ковчега Е С
380
9
 
8
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 месеца
Да Виктор Орбан е мъжкар отвсякъде ,но се налага да му се припомни Унгарското въстание през 1956 година и как тогава Унгарците рипаха срещу СИВ и Варшавският договор .Та да го питам ,абе господин Орбан с какво СИВ и Варшавският договор бяха по лоши от сегашният европедалски съюз и нато ? Който постоянно искат да ни затрият като етно национални държави ,насаждат и истанбулски конвенции содомия и зоофилия ,травестити ,наркомани и други деградирали ценности .
379
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Типичен представител на балканите. Като всипко е хубаво е първи. Като стане проблем първи бяга от отговорност :) Балкански вид мишка. Браво на ЕС че му удариха шамар ! Това са мъже ...приеха 1 мил. Бягащи от война , без да реват . Сега по мъжки и му биха един шут. Респект.