"Ядреното копче" за Унгария натиснато! Орбан остава без евроглас

ЕП стартира процедура за неспазване на върховенството на закона
Обновена: 12 сеп 2018 18:11 | 12 сеп 2018 14:50, Екип на Dnes.bg
516
"Ядреното копче" за Унгария натиснато! Орбан остава без евроглас
Виктор Орбан. Снимка: Reuters

Европейският парламент даде начало на наказателна процедура срещу Унгария за неспазване на върховенството на закона за първи път в историята си.

С 448 гласа "За", 197 "против" и 48 въздържали се евродепутатите натиснаха т.нар. "ядрено копче", което може да доведе до лишаване на Будапеща на правото на глас при вземането на общите европейски решения и приемането на законодателство.

Причините са редица нарушения на основните права, свързани със свободата на изразяване, на научни изследвания, дискриминация срещу малцинствата, намеса в независимата съдебна власт, ограничаване работата на Европейския централен университет и на неправителствени организации. В резолюцията на парламента се говори за корупция и нагласени обществени поръчки с европейски средства. Има обвинения за блокиране ратификацията на Истанбулската конвенция и за неравенство между половете.

Унгария става втората европейска държава, срещу която най-тежката санкция се инициира, след Полша, срещу която Европейската комисия стартира същата процедура през 2017 г.

Решението стана възможно, след като Европейската народна партия, в която членува партията на унгарския премиер Виктор Орбан, разреши на евродепутатите си да гласуват по съвест. Това се случи след напрегната среща между Орбан и евродепутатите от ЕНП в Страсбург, на която е имало размяна на мнения на висок тон.

Още по темата

Унгарският премиер, който вчера присъства на дебата в Европейския парламент, не успя да убеди и пленарната зала в своята теза, че евродепутатите превишават правата си и наказват Унгария за различното й отношение към християнството, семейството и миграцията. В негова подкрепа се обявиха само евроскептиците и крайната десница, както и британските консерватори, италианската, унгарската и части от френската и испанската делегации в ЕНП.

"Горда съм, че докладът ми за Унгария получи подкрепа от Европейския парламент, защото става дума за правата на унгарските граждани. Благодаря на евродепутатите, които защитиха демокрацията и върховенството на закона, въпреки политическите интереси на своите партии", написа след гласуването авторката на резолюцията, холандската депутатка от Зелените Джудит Сергентини.

След задействането на процедурата по член 7 от Лисабонския договор Европейската комисия трябва да влезе в диалог с унгарските власти за изясняване на обвиненията и да даде препоръки за отстраняване на нарушенията. Ако това не бъде направено, въпросът ще бъде отнесен до Съвета на ЕС, където също могат да бъдат отправени препоръки на властите и евентуално да се стигне до най-тежката санкция в ЕС - отнемане на правото на глас при вземането на решения.

В речта си "За състоянието на Съюза", произнесена също днес в Европарламента, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че "член 7 трябва да се прилага, когато върховенството на закона е атакувано". Той добави, че Комисията е готова да се противопостави на всяко подобно посегателство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


516
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
330
0
 
8
 
! Отговори
Име преди 5 години
***, видя ли, че си сама, а не дори двама! пак да те питам, защо слагаш минуси на факта, че този еп изопщо не е избиран? или ще ми кажеш, че дори един процент да са гласували, това важи, защото такава е "демокрацията" на "мнозимнството"? отговори ми със сериозността на платените ти ***, като серж, а не се мъчи да ми праскаш минуси! щото те така и не важат на твоя/ваша полза!
329
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всипки виждаме, че се излива анти европейска кампания години наред. Все повече хора се хлъзват по този наклон. Накрая , ще разберете че сте на земята. ЕС работи вече 60 гпдини и няма война и глад. Развива се и гради. Приема нови държави и им помага да се справят - ако помните къде беше България 98 къде е сега. Но когато чашата прилее, ще се върнете , където бяхте.
328
2
 
9
 
! Отговори
Име преди 5 години
до двамата, които са ми сложили за сега минуси на Фактите. с колко процента народно участие на изборите за еп е "избран" този еп. въпроса е с толкова неповишена трудност, че дори и еп дибил не би се затруднил
327
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗАГЛАВИЕТО Е МНОГО НЕВЯРНО, ВКАРВА В ЗАБЛУЖДЕНИЕ
326
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти богатите , не ги мисли. Мисли ти, куде ще си след като си направят нов съюз и ти бият шута. Имаш 2 възможности - раша и турция. Успех с избора :) Сега св правиш на Умен , но след 10 години ще ревеш и ще се сещаш за тези времена.
325
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Унгария никога няма да напусне хранилката , занапред ще я карат без Орбан .
324
11
 
8
 
! Отговори
Стоянов преди 5 години
Добре де като не ми изнася на унгарците да напускат ЕС никой не ги кара насила както едно време ни караха СССР.Доброволно са влезли и доброволно могат да напуснат ,какъв е проблема.
323
5
 
8
 
! Отговори
Име преди 5 години
вижте сега, с тия минуси нищо не правите на историята, която не вие въртите, както си мислите, че ни въртите на пръста си, безполови евнуси с наименуванието еврейски ***! никой не ви е виновен, че сте нефелни, поради кръвосмешения!
322
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е сега тия козоедци има да размахват камите на Александер Платц и да мушкат бяло месо докато не им прикипи сериозно на швабите и грабнат пушките.Е тогава ще видим мути къде ще бяга ако успее да излезе от бункера.
321
3
 
9
 
! Отговори
Име преди 5 години
реално погледнато еп и сега няма дори 40% от народните гласове, т.е. еп. е нелегитимен орган, който отнема гласа на някой, който по конституция и харта за правата на човека му е даден. е това не е ли диктатура на еп над мнозинството, заради което и брекзита бе задействан? не е въпрос, а отговор. мерси за вниманието, другарки и другари, чорбаджии от мафията, която ни унищожава и на международно ниво.
320
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Следващите които ще напуснат Съветският извинете Европейския съюз.
319
3
 
5
 
! Отговори
Име преди 5 години
за ек да не говорим. там батакът (буквално иде от клането в Батак) е тотален, както и войната, която водят тези срещу Разума! с всичките средства на сатаната. еп знаят, че идат избори за разпределение на столчетата за дебелопръдене! и точно на тези "избори" "европейският" "парламент" ще бъде още по-нелегитимен от сега, ако това е възможно, защото Природните Закони си имат Граници. джендърките - не. но това си е за тяхна, банкова сметка!
318
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 324Палячоо тея ми гранити от куде минаха до Германия ? Защо България, Сърбия , Унгария и др не ги спряха и не ги приеха на границата си? А всвки тайно ги буташе на вътре? Твое задължение е да пазиш границата си ? Германия им направи услуга , като прие мигранатите, защото видя неспобсноста на бедните и агресивни балканци да св справят :) ето това стана ...Германия ви се подигра на всички . Толковаа си ***, че изобщо не разбираш , какво се случва.
317
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Орбан велик човек, а ние сме жалки мишки все чакаме някой да умре за нас и да му издигнем един бюст.
316
2
 
15
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Точно пък джендърите няма да уплашат Орбан и унгарците!.А и следващият европарламент ще е доста по-различен,както вървят нещата.Впрочем,не се знае дори дали ще изкара целия си мандат....
315
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 318Кви факти искаш бе тапир, Орбан сам може да Pешава какво да става в страната му по-голям факт от туй няма. Съюза си е съюз, а кой колко бежанци ще приема си е негова работа, Меркел като ги е канила да си ги държи, а не да ги настянава по другите държави.
314
0
 
12
 
! Отговори
Име преди 5 години
европейският парламент?! пълни глупости! това са необолшевиките, които превърнаха европа и света във "фермата" и "1984" на Оруел, но взети заедно. енп не са нищо друго освен сенчестата страна на зелените и асоциалните социалисти, които в единен строй служат на онези американски демони, които държат печатницата на долари. т.е. фед. никой не обича да губи "играта", но еп я изгуби!...
313
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бурята е ясна. Бедняците лапнахааа някой евро за 15 20 гпдини и почнаха да си отварят устата. И накрая големите държави, ще им писне и ще си направят нов съюз между тях, а вие ще попаднете в орбитата на рашаа и ще пасете пак кози 50 години и ще цъкате, колко е хубаво назад. Ей това ще стане от мн приказки и не дълновинно виждане. Просто вие виждате пред носа си. Ще видите следващия проблем, когато е на носа ви. ЗАРАДИ такива популисти, като тоя.
312
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам да съм унгарееееец!
311
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От велика Унгария тръгна разпада на СССР, от велика Унгария ще тръгне разпада на ЕС. България гледа, въздиша от завист и малодушие, и чака. Чака някой да я ОСВОБОДИ. За енти път.