Юнкер предлага охрана за евроизборите

Брюксел предлага еврото за световна валута на мястото на долара
12 сеп 2018 15:52, Екип на Dnes.bg
27
Юнкер предлага охрана за евроизборите
Снимка: БТА

Европейската комисия ще предложи охрана на кандидатите за европейските избори, заяви председателят й Жан-Клод Юнкер в Европейския парламент в Страсбург.

Коментарът бе даден в отговор на опасенията на депутати, че чужди държави или частни интереси могат да се намесят и да манипулират резултатите от вота следващия май.

Засега не е ясно дали кандидатите за евродепутати ще могат да наемат бодигардове за сметка на Европейския бюджет, нито дали достъп до услугата ще бъде предоставен само за претендентите за следващ шеф на Еврокомисията, или на всички участници.

Еврокомисията препоръча на партиите, които ще участват във вота, да декларират кампаниите в интернет, за да е ясно тяхното авторство и да се намали рискът от дезинформация от извън ЕС. На партиите и на избирателните комисии се препоръчват мерки за засилване на защитата от хакерски пробиви, както и се напомнят новите евростандарти за работа с личните данни на гражданите, които ще се прилагат за европейските избори, независимо дали са вече факт в националното законодателство на страните членки.

В годишната си реч “За състоянието на Съюза” Юнкер подчерта, че в оставащата година до края на мандата си Европейската комисия ще се концентрира в отбиване на външните заплахи. Част от тях са и евентуални дезинформационни кампании или манипулация на данните от евроизборите.

Сигурност и миграция

Наред с това ЕС ще засили охраната за външните граници, като ще увеличи петкратно граничните служители, на които ще се плаща от евробюджета. До 2020 г. те трябва да станат 10 000. Европейските граничари ще разполагат със собствени кораби и самолети, за да са по-самостоятелни.

Още по темата

Освен това Еврокомисията ще предложи разширяване на правомощията на Европейската агенция за бежанците, която да получи право да идентифицира и събира документите за мигрантите, чиито молби са отхвърлени и трябва да бъдат върнати в страните, от които са дошли. Това сега е задължение на националните власти, но под 40 на сто от решенията се изпълняват.

Като мярка за справяне с миграцията Еврокомисията ще предложи сключването на алианс с Африка, чрез който за 5 г. да бъдат създадени 10 млн. нови работни места, да се осигурят инвестиции и да се увеличи търговията. Според Юнкер е дошло време “да спрем да гледаме на отношенията само като помощ за развитие. Африка не се нуждае от благотворителност, а от партньорство”, каза председателят пред Европарламента.

Интернет и тероризъм

Брюксел се готви да задължи интернет операторите и социалните платформи да свалят до час съдържание, което бъде преценено като застрашаващо сигурността. Става дума за публикации, свързани с тероризъм, където според Еврокомисията преценката не може да бъде оставена на правилата за саморегулиране на големите играчи. Авторите или притежателите на съдържание ще бъдат информирани, че трябва да премахнат съдържанието от национални компетентни органи, след което ще имат 60 минути да го сторят.

Доставчиците на хостинг услуги ще трябва да следят денонощно какво се публикува и какви насоки им се дават от органите, за да могат да спазят ангажиментите си за премахване на съдържание. Предлага се отказ от сваляне на публикации, свързани с пропагандирането и популяризирането на терористични действия, да се наказва с глоби до 4% от годишния оборот на виновния доставчик.

Извън регулацията ще останат публикации, съдържащи т.нар. “реч на омразата”, където големите играчи като Google, Facebook и YouTube се съгласиха доброволно да премахват съдържание от интернет.

Юнкер поиска да бъдат разширени правомощията на все още неизбрания европейски прокурор, така че той да може да разследва и терористични атентати. ЕС създаде института на европейската прокуратура, за да преследва злоупотреба с европейски средства през 2017 г., но институцията все още е в процес на оформяне. Същата служба ще бъде натоварена и с делата за прането на пари, когато са засегнати повече от една еврочленки.

Еврото - световна валута

Еврокомисията ще предложи промени в търговските правила, които да позволят на европейските компании да плащат на чуждестранни партньори в евро вместо в долари. Това ще е стъпка към налагането на еврото като световна валута и изместването на американския долар като глобално разплащателно средство. В момента около 60 държави по света са обвързали националните си валути или използват еврото, което според Юнкер е достатъчен повод, за засилване ролята му на международната сцена.

Освен това Брюксел ще предложи и облекчаване на правилата за вземане на решения, което ще позволи да заема по-категорични позиции по световните дела.

“ЕС не може повече да е зрител и коментатор. Той трябва да стане архитект на световното бъдеще и за да се случи това, трябва да говори с един глас”, подчерта Юнкер пред евродепутатите.

За да стане това Еврокомисията ще предложи решенията по някои въпроси, свързани с външната и данъчната политика да се вземат с квалифицирано мнозинство вместо с единодушие, както сега. Според източници от екипа на Юнкер става дума за решенията за налагане на санкции, за започване на невоенни мисии в трети страни и по въпроси, свързани със спазването на човешките права.

Лятно време

Европейската комисия поиска премахването на зимното и лятното време, въведено в края на 70-те години, след като 4,6 млн. граждани й писаха по въпроса през лятото. В речта си пред Европарламента Юнкер посочи, че на държавите членки ще бъде оставено да се разберат дали да оставят зимното или лятното време като общ стандарт.

Австрийското председателство на ЕС обеща незабавно да постави въпроса на европейските министри за решение.

Brexit

Без да обещава постигането на споразумение за раздялата, Юнкер обеща, че след излизането си от ЕС идния март Великобритания ще остане привилегирован партньор на Европа, който ще има право да търгува безмитно с оставащите 27 членки. Бъдещите отношения обаче не могат да включват оставането в общия пазар, както желае правителството на Тереза Мей.

Председателят на Европейската комисия заяви, че бъдещият дългосрочен бюджет на ЕС до 2027 г. трябва да бъде приет преди европейските избори. Юнкер настоя предложенията за забраната на пластмасите за еднократна употреба, за създаване на отбранителен фонд и за облагането на интернет компаниите, да бъдат превърнати в европейско законодателство преди края на мандата на техния инициатор - настоящата Европейска комисия. В момента 30 на сто от законодателните предложения, включително реформата на политиката за миграцията, са блокирани в Съвета, където държавите членки не могат да постигнат нужното съгласие за тяхното приемане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
неразбрал преди 5 години
каква храна предлага дъртия пияндурник
21
0
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
Меркел да стане бодигард! Хем ще си поеме политическата отговорност, хем повече няма да причинява европейски кризи.
20
0
 
2
 
! Отговори
Име преди 5 години
на скорошните избори за еп, хората трябва ясно да си кажат кой кара влака. назначените от международните мафиози - правителства и техните еп, лоялни калинки, продажни медии, цензурирани теми..., или народът, който плаща данъците, без да има възможност да бяга в офшорките!
19
0
 
2
 
! Отговори
Име преди 5 години
охрана от народа? е, нищо ново! всичко е лумбаго!
18
0
 
2
 
! Отговори
Хм преди 5 години
"ЕК ще предложи промени в търговските правила,които да позволят на европейските компании да плащат на чуждестранните партньори в евро,вместо в долари."Че то сега забранено ли е?????
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
трябва да се пазят от любовта на народамай ще го докараме до кастови общества
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този дали е изтрезнял?!
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че викнете си руснаците да ви охраняват бе!!!!! КОЙ ДРУГ!!!! А колкото до зелените хартийки.............отдавна беше ясно, че ще стигнат в "службата си" до тоалетна хартия!!!!
14
1
 
6
 
! Отговори
й преди 5 години
има една единственна световна валута - ЗЛАТОТО !!!всичко останало са еврейски хартиики обезпечени с въздух, които евреите могат да печатат колкото си искат и когато си искат, а ние гоймите им даваме реални матерялни блага срещу хартииките им без покритие
13
1
 
9
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Юдейския план върви с пълна сила. Вече искат охрана за тези които още не са избрани. Явно кандидатите ще бъдат с фесове и тюрбани, и под предлог охрана на изборите ше има сини бели и американски каски в избирателните секции. Т.е. Ще се гласува демократично и под юдейски строй. ЕС е чудовище по зле и от фашизма, мнооого по зле. Превзе 500 млн души без бой и ги управлява по сталински. Това никой не го е правил, уникално еврейско постижение.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Юнкер предлага охрана за евроизборите"---За да има кой да го крепи, като го хване (задължителният в случая) ишиас. :)Щото Порошенко и Макарон няма да ги има ...
11
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Световната валута ще е Биткойн. Еврото и долара са част от най-голямата Понци-схема. Освен това управлението им е скъпо и неефективно. Също се контролират от опасни психопати.
10
1
 
17
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Браво на Юнкер за напредъка в алкохолната подготовка.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Tija koga schte si hodi boiko da mu dade bg pasport i bg pensia 200 lv
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ох, да какъв коз ще му дадат в ръцете на Тръмп, срещу медиите! Вече няма да има "Фейк нюз", *** ще обвинянав всеки в тероризъм.
7
0
 
7
 
! Отговори
Корупция преди 5 години
сега аз ако съм от МВР един бизнесмен и му казвам -всичк на компютъра ти е свръзано с тероризъм - имаш 1 час да го свалиш (без да представям доказателства) и той не способен да свали 40 терабайта памет за 1 час - прас - глоба. Или -утре минавам - виждам, че някой журналист е писал срещу властта - ТЕРОРИЗЪМ - веднага да си свали текста. това е законен рекет.
6
1
 
18
 
! Отговори
позор преди 5 години
Ех ако създателите на тази прекрасна идея за ЕС,можеха да видят тези мижитурки и *** до къде докараха ЕС,щяха да поискат пак да умрат...
5
1
 
17
 
! Отговори
Охрана преди 5 години
къпят се в народната любов....интересно защо досега на евродепутатите не им трябваше охрана?
4
2
 
11
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Юнкер пак се е подкарал от рано днес, като съдя по тия предложения, особено за еврото хаха голям смях!
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС задмина СССP по тоталитаpизъм и Юнкеp задмина Cталин по пиянcтво