Из плановете на ЕК за 2019 г.: Всичко друго, не и България

В годишната си реч Юнкер дори не засегна членството ни в Шенген
12 сеп 2018 19:12, Екип на Dnes.bg
47
Из плановете на ЕК за 2019 г.: Всичко друго, не и България

България изпадна напълно от работните планове на Европейската комисия за следващата година, прогласени днес от нейния председател в годишната му реч пред Европейския парламент.

След като миналия септември България беше втората най-често споменавана членка в речта “За състоянието на Съюза” след Румъния, в програмата за последната година от мандата на комисията “Юнкер” тя беше изцяло неглижирана.

За разлика от миналата година, когато председателят на европейското правителство настоя за незабавното приемане на България, Румъния и Хърватия в Шенген, днес той не засегна темата. Не стана дума и за разширяването на Еврозоната, което през 2017 г беше посочено от него като непосредствена цел, през следващите 16 месеца за всички страни, които го желаят. Темата не влезе в приоритетите, въпреки че междувременно България подаде молба за “чакалнята на еврото”- Европейският валутен механизъм и очаква отговор в началото на идното лято.

Още по темата

От най-важната политическа реч за годината липсва и поетият в началото на мандата на Юнкер ангажимент за приключването на механизма за наблюдение на правосъдните реформи в България и Румъния и борбата с организираната престъпност и корупцията в България. Европейската комисия наблюдава двете държави вече 11 години като условие за допускането им до членство в Съюза.

През 2016 г Юнкер изрази убеждение, че по време на мандата на неговата комисия мониторингът ще бъде свален. В последствие той уточни, че това ще стане, когато условията бъдат изпълнени.

България и Румъния очакват поредните си доклади за напредъка по Механизма за наблюдение и контрол тази есен. Европейската комисия реши за втора година да ги изтегли напред, този път заради предстоящото председателство на Румъния на Съвета на ЕС, което започва на 1 януари.

Румънските евродепутати не оставиха без коментар пропускът на Юнкер за разширяването на Шенген и призоваха несправедливостта да бъде поправена, след като Букурещ е изпълнил всички условия за влизане в безвизовата зона за пътуване. Българските - не взеха отношение по дебата.

Лидерът на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер настоя България и Хърватия да бъдат незабавно приети в Шенген в коментара си на изказването на Юнкер. Той призова румънското правителство да се откаже от правосъдните реформи, които отслабват усилията за борба с корупцията и пречат на София и на Загреб да станат част от Шенген.

В последната си реч “За състоянието на Съюза” Юнкер само маркира въпроса за разширяването на ЕС, споменавайки единствено, че ще са нужни “повече усилия” това да се случи. Той щедро похвали Гърция за успешното излизане от трите спасителни програми, които трябваше да извадят икономиката й от кризата и да спасят еврото, но не каза нищо за споразумението за името на Македония, което Скопие и Атина сключиха през лятото.

Македонският премиер Зоран Заев е поканен да говори пред парламента в четвъртък, само две седмици преди насрочения референдум, с който македонците ще решат дали страната им в бъдеще да се нарича Северна Македония.


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За умрелия или добро или НИЩО!
22
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какъв Шенген бе? Не ви ли стана ясно вече че на ЕС и трябва буферна зона с турция и ефтина работна ръка. Никой няма да ни пусне в Шенген дори и на 150% да покрием изискванията. Да не говорим че ние не можем да ги покрием дори на 50%
21
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ЯЗЪК, ТОЛКОВА УСПЕШНО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО ИМЕХМЕ, ПЪК ВЕЧЕ ДОРИ НЕ СИ СПОМНЯТ ЗА НАС.
20
1
 
5
 
! Отговори
Име преди 5 месеца
вижте сега, не се правете на монахини. юнкер е засегнал теми, които му оридават здрав и младежки вид, без лумбаго. че кой диктатор не е с такива симптоми?
19
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Боце всеки ден се хвали че сме стабилни, че ЕС ни хвали за постигнатото, че имаме напредък.Ама май само лъжите и кражбите на ГЕРБ са толеми.
18
5
 
21
 
! Отговори
Рашист преди 5 месеца
Ще настане време и пак ще станем авери с мада Раша. Взеха ни в НАТО и ЕС за да притиснат Русия.
17
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дигнаха ръце от нас. Видя се, че за нищо не ставаме. Язък - толкова троянска ракия поторошиха докато Юнкер беше тука.
16
1
 
15
 
! Отговори
11111111111 преди 5 месеца
Този хубавец , май е бил само на кафе!
15
7
 
7
 
! Отговори
Така е преди 5 месеца
ББ като отиде да се обяснява във либоф на вовката какво спечели ?
Нищо. Е да служиш на двама господари не става. Разликата е че ЕС не се напъва за БГ, а рашките са напористи та се нетрае.
14
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
България е последната дупка на кавала, на трета скорост ......................изобщо трета категория хора за западняците сме!!
13
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ЕС е наш враг, ако имахме нещо за закриване още веднага щяха да се сетят за нас.
12
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Номер 10 - спечелихме ежегоден гейпарад :)
11
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако погледнем от обратната гледна точка : герберастите, стабиуните и обединените да ни кажат защо Юнкер не е искал да каже нищо за нас ? Може би защото не сме изпълнили нито едно условие нали така ? Въпреки всекидневните лъжи за обратното.
10
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Въобще не ни трябват тия извратени старци.Колко време сме там ?Какво спечелихме?
9
0
 
31
 
! Отговори
това вече не сме ние преди 5 месеца
Никой, никога и никъде не иска подамзвачи, г*зоближци, блюдолизци, угодници, нагаждачи, безродни кариеристи и национални нихилисти! Може да ги коткат тук-таме и когато е изгодно, да им правят четки с наизустен български текст например, да хвърлят обещания на глуповато радостна тълпа от ведомствени НПО..... ...но до там! Вече не сме нация, народа изчезва подир ценностите си! На кой, дори и "съюзник" ще му пука за нас?
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 7

Какво да им проверяват на пътниците и да се озорват ? Контрабандните канали работят като смазана държавна машина. Другите дребни риби не си заслужават усилията. Защо да се мъчат хората с проверки ?
7
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какъв Шенген, днеска пак са минали пътници без проверка на аерогора София, от Бейрут идвали.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 4

НА никой. Изобщо не е говорил за нас. Там е проблема. Чети текста.
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 3

Ние сме калпав пазар в покрайнините на ЕС.
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А медиите на КОЙ се опитват да внушат че Юнкер само за нас е говорил