Кого да вербува за подриване на ЕС? Стивън Банън гледа на север

Той вече откри съюзник на юг и почитател на изток
12 сеп 2018 21:00, Елка Василева
32
 Кого да вербува за подриване на ЕС? Стивън Банън гледа на север
Стивън Банън. Снимка: архив, Reuters

След като откри съюзник на юг и почитател на изток, бившият политически стратег на Доналд Тръмп - Стивън Банън - сега поглежда на север, търсейки кого да вербува при похода си за подкопаване на Европейския съюз, пише Ройтерс.

Той смята, че моментът е идеален, след като в прочутата със своя либерализъм Швеция рекорден брой избиратели гласуваха в неделя за крайнодясна партия, която иска референдум за излизане от блока, обединяващ 28 държави.

Банън, който помогна на президента Доналд Тръмп да влезе в Белия дом, иска да извърши подобна революция против върхушката в ЕС и да вкара евроскептици от всички краища на съюза в Европейския парламент на изборите догодина.

Той вече привлече за каузата най-изтъкнатия евроскептичен лидер на Италия - вътрешния министър Матео Салвини, а проектът му е възхваляван от друг яростен критик на ЕС - унгарския министър-председател Виктор Орбан.

Сега Банън се обръща към северните държави членки на ЕС, където най-новият му почитател е холандският националист Герт Вилдерс.

"Понякога има нужда от катализатор", заяви Вилдерс пред Ройтерс на годишния "Форум Амброзети" на брега на езерото Комо в Италия, където призова за премахване на ЕС.

"Всяка инициатива, която идва от (Банън), разбира се, трябва да бъде приветствана", каза той в събота.

Вилдерс, който оглавява втората по големина партия в своята страна, каза, че планира да се срещне скоро с Банън на вечеря в Холандия за обсъждане на идеята за единен евроскептичен фронт.

Банън нарича проекта си "Движението" - прохождащо политическо начинание с 15 души персонал и огромна амбиция: да убеди евроскептичните лидери на континента да предприемат съгласувана кампания на изборите за Европейския парламент през май.

Той иска популистите да свалят това, което определя като либералната върхушка на ЕС, и да принудят Брюксел да върне правомощия на националните държави. Поддръжниците на ЕС казват, че подобен резултат би предизвестил гибелта на политическите и валутните съюзи в Европа.

Банън обаче казва, че това не е крайната цел.

"Не мисля, че тези усилия са насочени към унищожаването на Европейския съюз", заяви той пред Ройтерс в Рим в събота.

Вместо това "Движението" на Банън се стреми да напълни Европейския парламент в Страсбург с партии, които могат да се споразумеят за четири неща: повече суверенни права за държавите в ЕС, по-силни граници, по-малко имиграция и премахване на радикалния ислям, както го нарича той, от Европа.
"Това е клуб, свободно сдружение", каза Банън, като подчерта, че расистките и антисемитските партии не са добре дошли.

"Ние общуваме с тези популистки националистически партии в Европа и едно от нещата, които ни казват те е, че никога нямат възможност да разговарят заедно. Те се чувстват сами."

Невъзможна мисия?

"Движението" се стреми да служи като кампаниен център за проучвания и анализ на данни, предлагащ стратегически консултации и използващ кампании в социалните медии, за да мобилизира вота против ЕС на европейските избори, които по традиция се характеризират с ниска избирателна активност.

Банън каза, че ще вложи "няколко милиона долара" в проекта и планира скоро да се премести в Европа.

Обединяването на евроскептичните партии при кампания в американски стил обаче може да е невъзможна мисия: Салвини и Орбан искат да отслабят ЕС, но не да го напуснат; Вилдерс иска да го унищожи; а френската крайнодясна водачка Марин Льо Пен иска да реформира ЕС, преди да подложи на референдум членството на Франция.

Предишните опити за обединяване на крайната десница не донесоха почти никакъв успех. След изборите през 2014 г. Льо Пен и Вилдерс създадоха крайнодясна парламентарна група, но тя е най-малката с едва 35 от 751 места. Салвини е част от нея, но Орбан не е.

Банън може да получи топло посрещане от Вилдерс в Амстердам, но е изправен пред по-хладен прием в Швеция въпреки силното представяне на крайнодясната партия "Шведски демократи" на изборите в неделя.

"Ние не следим политическата работа на Стив Банън. Като личност той не представлява интерес за нас", заяви партиен представител пред вестник "Дагенс нюхетер" през юли. "Шведски демократи" не отговори в понеделник на въпроси по имейл за проекта на Банън.

Но Банън не се отказва. Той заяви в имейл до Ройтерс в понеделник, че подвигът на шведската партия, спечелила 17,6 процента от гласовете, е станал "пример за популистите навсякъде".

"Краят на Европа"

Подкрепящите ЕС сили смятат популистките евроскептици за екзистенциална заплаха, която може да доведе до разпадане на ЕС и възраждане на национализма, разпалил двете световни войни.

Дори консервативни съюзници на евроскептиците са разтревожени.

"Всички те са крайно различни, но са обединени от враждебността си към върхушката, национализма и съпротивата срещу европейската бюрокрация", каза Ренато Брунета - видна фигура в консервативната партия "Напред Италия", която сключи изборен пакт с партията "Лига" на Салвини у дома и е в съюз с групата на Орбан в Европейския парламент.

"Резултатът е, че има опасност тези връзки да са достатъчни, за да доведат до победа на тази политическа атмосфера . . . Ако случаят е такъв, има опасност това да е краят на Европа", каза Брунета.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС беше добър замисъл, мощен икономически съюз обединяващ Европа, но просперитета му се *** до днешното жалко бавно, но сигурно загиващо състояние, благодарение на хипи-либералите. Демографски срив, военна немощ, икономическо и технологично изоставане, деградантски ценности - е няма как ЕС да просъществува така.
26
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без Сорос и либералите,страните ще са слаби в ЕС,могат лесно да бъдат разбити една по една и да се превърнат в плячка и в разорана бедна Латинска Америка.По-добре заедно в ЕС,отколкото сами.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едва сега разбирам какво става,искат да разбият и разграбят държавите от ЕС.Може и да не е вярно,но така ми се струва.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте какво казва Яков Кедми
23
1
 
5
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
Това е моя човек !!!
22
5
 
13
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Хахаха, мед ми капе на сърцето, четейки тая "публикация"! Стийв Бенън е ГОЛЯМ! Делата му карат Евротолераститe да квичункат, като свинчоци, на които ножа им пробива шията! Само така! Салвини, Курц и Орбан са малката надежда, останала на хората в Европа, които биват вече ежедневно подложени на тормоз, насилие, клане и етнически геноцид в собствените си къщи и собствените си земи!
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин виновен
20
0
 
7
 
! Отговори
учуден преди 5 години
До 18 ГoшуДоста рано през ноща даже си се надрусал ! Сигурно те е изоставил африканският ти приятел...
19
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той ЕС си се подкопава и сам с глупостта си. Особенно вчера след действията си срещу унгария (пряко) и срещу останалите от Вишеградската четворка (непряко). Няма защо някой да го подкопава отвън.
18
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не одобрявам разни фашизми,нацизми,расизми и тем подобни -изми.Искаме мир и любов на планетата,не искаме конфликти с никого!
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГoшуАма Лукойл не е руски,не пишете глупости,просто само работят с руснаците.
16
20
 
13
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Който си мисли, че ако ЕС се разпадне, ще е по-добре за всички държави, значи е болен мозък. Пак ще има граници и проверки навсякъде, визи за които да плащаме като навремето, чакане по посолства - я те одобрят, я не, мита, акцизи всичко ще скочи и тези дето незнайно защо искат разпад на ЕС ще реват като магарета, ама никой няма да им помогне. Най-малкото оня ***, диктатора, дето ни качи газта чрез Лукойл. Те си мислят, че ако ЕС се разпадне и ще станем република на Колхозия и соца ще се върн
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"50 години от първите цветни контрареволюции в Европа (11)"Това беше преди всичко огромно предателство на Горбачов.https://strogosekretno/270/19/50-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%8E%D1%86%D0%B8%D0%B8-%D0%B2-%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0-11.html
14
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"50 години от първите цветни контрареволюции в Европа (11)""Паралелно се движеха много по-дълбоки и неизвестни по онова време процеси връзките между Горбачов, Рейгън и Буш-старши, между КГБ и ЦРУ и оформянето на огромната геополитическа атака на САЩ и Запада срещу СССР и Източна Европа.По този начин се стигна до най-големия парадокс че превратите в източноевропейските страни се осъществяваха съвместно от КГБ, ГРУ и ЦРУ.Но операцията на КГБ и ГРУ се оказа грандиозен провал. Това беше
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"50 години от първите цветни контрареволюции в Европа (11)"Имаше само две структури, които можеха да реализират неговите планове за елиминиране на партийно-държавните ръководства на всички други социалистически страни, без изключение, в това число, и в България. Това бяха КГБ и ГРУ военното разузнаване, или по-точно техните ционистки крила, които доминираха от времето на Андропов."
12
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Серии от 1 до 11 до ....,"50 години от първите цветни контрареволюции в Европа (3)"https://strogosekretno/263/12/50-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%8E%D1%86%D0%B8%D0%B8-%D0%B2-%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0-3.html
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бла бла 11А булсаткомитата пък са мноо убави! Клъецай ги с 37% лютеница и 14% газът пак после нека се гордеят с задниците си на които наши родоглубци забиват ношчета!
10
6
 
10
 
! Отговори
Бла бла преди 5 години
Извода е че европейските политици са меки гейкитки. Един англосаксонски кравар решил да подрива европейския съюз и те взили да викат бравооо. То и брекситджиите мечтаят за това.
9
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп се е заобиколил с твърди комунисти.
8
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лъжите че Банън искал да разбива ЕС ще се повтарят от всички медии на хранилка.Не. Банън не иска да разбива ЕС а иска нормален ЕС и Европейска Цивилизация. Всвки мигрант искащ същото, ще е добре дошъл. Независмо от цвят на кожата или религия.