ЕС праща въоръжени отряди да гонят мигранти

Брюксел с план отхвърлените кандидати да бъдат връщани от границата
13 сеп 2018 21:49, Екип на Dnes.bg
38
ЕС праща въоръжени отряди да гонят мигранти
Снимка: Reuters

Въоръжени отряди от европейски граничари ще могат да преследват мигранти, които незаконно са проникнали на територията на ЕС. Това съобщи еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос, представяйки ново законодателно предложение на Комисията.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер съобщи вчера в Европейския парламент, че Брюксел иска да превърне граничната си агенция в “истинска гранична служба”, която ще има на разположение 10 000 служители, готови да се притекат на помощ, ако европейска държава бъде натисната от мигранти.

Европейските граничари ще имат право да патрулират границите, да пропускат или връщат кандидат бежанци, както и да залавят нелегални мигранти, проникнали на територията на Съюза. Освен това еврограничарите ще могат да участват в мисии в трети държави, например на Балканите, ако това се налага. Те ще могат да носят оръжие, ако поканилата ги държава, разреши това, уточни комисарят.

Европейските граничари ще бъдат набирани в страните членки, а работата им заплащана от бюджета на ЕС. Граничната агенция и държавите, подложени на миграционен натиск, ще решават заедно кога и какви подкрепления да бъдат изпращани.

Граничната и брегова охрана ще получи пари за купуване на кораби, самолети и МПС за работата си, за да бъде независима от възможностите на отделните членки на ЕС, които сега осигуряват екипирането на около 2000 експерти, работещи в граничните държави, включително в България.

Контингентите ще бъдат на подчинение на вътрешния министър на приемната държава, която ще има последната дума по всички решения, увери Аврамопулос. "Не става дума за милитаризация, а за по-ефективно управление на границите", заяви комисарят, добавяйки, че новата инициатива не цели да превърне Европа в крепост, а само да пресече трафика на хора и да помогне на страните в нужда.

Европейските държави ще предоставят служителите за операциите, което ще бъдат пренаемани от евроагенцията за различни периоди от време, обясни комисарят. Когато няма миграционен натиск, те ще стоят в готовност и изпращани, само при необходимост.

Еврокомисията предлага сериозно разширяване на правомощията и на Европейската агенция за убежището, която ще получи право да изпраща екипи в помощ на властите в граничните държави, затрупани от молби за международна закрила. Те ще могат да идентифицират мигрантите, да събират документи за кандидатите, да разглеждат исканията им и да преценяват дали те имат право на убежище в ЕС. Това ще може да се случва в приемни центрове, построени на самата граница, така че мигрантите да не се допускат навътре в европейска територия, което би улеснило бягството им.

Отхвърлените кандидати ще бъдат връщани обратно в родните си държави директно от границата, като Брюксел предлага удължаване на срока, в който те могат да бъдат задържани в закрити центрове до 3 месеца, за да не избягат.

За целта Еврокомисията предлага опростена процедура за репатриране, която да ускори процеса.

Новите идеи ще бъдат сложени на масата на европейските лидери, които се събират за неформални разговори за миграцията идната седмица в Залцбург. Според Аврамопулос, "ако има политическа воля, новата гранична служба може да е факт до 2 години".

Еврокомисията смята, че увеличаването на нейния персонал и функции ще струва около 11,3 млрд евро между 2021 и 2027 г. Още €1,25 млрд ще са нужни за реформата на агенцията за убежищата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
АзГ преди 5 години
"ще имат право да носят оръжие", а ще имат ли право да ИЗПОЛЗВАТ оръжие ?
29
0
 
1
 
! Отговори
Jas преди 5 години
Звучи добре, но опасявам се, че заловените така или иначе ще ги откарат до европейски брегове с помощта на Frontex Reisen, a оттам ще връщат изключително интензивно максимум 1на всеки 5000 обратно до родната му джамахирия! Вълка сит, агнето цяло! Прах в очите на европейския гражданин.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГА ПУСКАТ ЕМИГРАНТИ РЕАКЦИЯТА Е - ***- ГА СПИРАТ ЕМИГРАНТИТЕ- СС ПОЛИЦЕЙЩИНА- ВИЖДАМ НОВИ СТАРИ ОПОРНИ ТОЧКИ.
27
0
 
14
 
! Отговори
Тоягата преди 5 години
То стана малко Сетила се Мара да се побара и след две години да знаеш няма да е утре. Дето се вика след две години Я камилата я камиларя Ще падна от смях. Тия хора в тая група са обречени
26
1
 
19
 
! Отговори
Х преди 5 години
Важното е да имат право да стрелят на месо
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ААА,ще ги гонят да ги прибират по граничните бразди както прави Фронтекс в морето нали?
24
7
 
5
 
! Отговори
Тъпи преди 5 години
Нов Хитлер се е появил .@
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е първата крачка. След това ще бъде въоръжени сили на ес, а нациоаналните армии ще бъдат като националната гвардия в сащ, за всеки щат отделни формирования. Защо си мисля че ес от икономически съюз ще се превърне в политически субект като сащ
22
0
 
27
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Прави сте! 100% fake news и е като с компютрите, дето не били компютри, а компоти, и нямало да ги изнасяме, а да ги внасяме! Ционисткия Нов Световен Ред, командващ Европейския Съюз чрез прокситата си Меркел, Юнкер и Макрон е впрегнал цялата налична армия, барабар с ВМС на ЕС да се грижат за безпроблемното преминаване на ислямските кучета в Европа, както и за финансите за перманентното им заселване, посредством източване на социалната система на страната гостоприемник чрезпомощи!
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това прилича на фалшива новина...
20
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От колко години Борисов им говори това ?!Но все не го чуваха!
19
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами, те вече влязоха бе?!
18
0
 
21
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Ще трябват още милиарди да се увеличи състава на "комисията за уж-репатриране", пък поне още две години според скоростта на "ефективната" Брюселска бюрокрация, пък обжалванията в СтрасТбург и повелята на Хелзинки, ами то и Дъблинското "споразумение" люто ужилено...Медийният "комфорт" е прекрасен, ама сегиз-тогиз все ви лъсва дупето - но атомните физици и горките пострадавши от вас колят, газят и бомбардират не Убийците-меркелици-макронки, а хората, които ви хранят и все още търпят.
17
1
 
13
 
! Отговори
Църньо преди 5 години
Супер ето кой ще ни спасява.
16
2
 
9
 
! Отговори
Ега ти будалите преди 5 години
Каква работа отварят на полисията,вместо те да натирят,управляващите
15
4
 
19
 
! Отговори
Стига бе преди 5 години
От евробрюкселските еврозелки граничари и войници НЕ СТАВА, тия могат да организират само паради на лица с нетрадиционна ориентация!!!!Само това остава - да дойдат еврограничари на българската граница, да пускат мигранти!!!Тия никого няма да задържат, а насила ще ги дърпат да влизат у нас!!!Това е ПРЕДАТЕЛСТВО, вън от България, предатели и продажници!!!
14
1
 
28
 
! Отговори
Европейка преди 5 години
До две години ще има още два милиона ***,размножаващи се всяка година.Охрана ВЕДНАГА и депортиране на три милиона нелегални хрантутници.
13
2
 
27
 
! Отговори
X преди 5 години
Първо ги канят, после ги гонят, откачена работа.
12
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"ЕС праща въоръжени отряди да гонят мигранти"---А-а, усетиха се, че им трябват Динковци ... :)
11
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МИ НАЛИ ЕДНИ ЗАСУКАНИ ГЕРМАНСКИ МОМИ ИМ НОСЕХА КОШНИЦИ С КИФЛИ?